Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ μαχόταν για τα δικαιώματα του λαού του»

Ο Δημήτρης Καπετάνιος μίλησε για τον ήρωα που ερμηνεύει στην παράσταση «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος»

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Στις 28/6/1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο δεκαεννιάχρονος Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του πυροδοτεί τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάζεται είκοσι χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πεθαίνει από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918. Ποιος όμως ήταν αυτός ο νέος; Μέσα από το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» που θα δούμε ξανά στη σκηνή, αυτή τη φορά στο Θέατρο Τ, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11/12/2018, από την ομάδα θεάτρου Ars Moriendi θα μάθουμε περισσότερα για αυτόν. Θα μεταφερθούμε στο Σεράγεβο το 1914, τις φυλακές της Θεσσαλονίκης το 1917 και στο φρούριο Τερεζίν στην Τσεχία του 1918. «Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ ήταν ένα παιδί που πίστευε και που μαχόταν για τα δικαιώματα του λαού του», ανέφερε ο Δημήτρης Καπετάνιος μιλώντας για τον ήρωα που ερμηνεύει στη σκηνή. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

-Νέος κύκλος παραστάσεων για το «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος». Τι είναι αυτό που κάνει τη δουλειά αυτή να ξεχωρίζει;

-Αυτό που κάνει την παράσταση να ξεχωρίζει, είναι το περιεχόμενό της, το ιστορικό, δηλαδή, γεγονός της δολοφονίας του Φραγκίσκου Φερδινάνδου από τον νεαρό φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Εξαρχής, λοιπόν, είχαμε στα χέρια μας ένα κείμενο που είχε να κάνει με πραγματικά γεγονότα, άρα και πραγματικούς χαρακτήρες. Από μόνο του, το πλαίσιο αυτό ιντριγκάρει και δημιουργεί εύφορο έδαφος για έρευνα και αναζήτηση. Αυτή η συνεχής αναζήτηση, η δυνατότητα να συγκρίνεις και να κρίνεις, να αμφιβάλλεις και να αμφισβητείς, είναι που καθιστούν τη δουλειά αυτή ξεχωριστή.

 

 -Πώς θα περιγράφατε τον ήρωα που υποδύεστε; 

-Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ ήταν ένας νεαρός γεμάτος πίστη και όνειρα,  χαρακτήρας ήρεμος αλλά και ευέξαπτος, συνεσταλμένος αλλά και διεκδικητικός. Ζει για έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο,  την ελευθερία. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ήρωας, από άλλους τρομοκράτης, για εμένα δεν ήταν ούτε ήρωας, ούτε τρομοκράτης, ήταν ένα παιδί που πίστευε και που μαχόταν για τα δικαιώματα του λαού του. Το όραμά του ήταν να ενωθούν όλοι οι Γιουγκοσλάβοι σε μια κρατική οντότητα και να απελευθερωθούν από την Αυστρία.

politismos_serajevo2.jpg

-Πόσο επηρέασαν οι πράξεις του την έκβαση της νεότερης Ιστορίας;  -Οι επαναστατικές - εθνικές πράξεις, όπως αυτή του Γκαβρίλο Πρίντσιπ, συνετέλεσαν στο τέλος των αυτοκρατοριών και στη δημιουργία εθνικών κρατών.

 

-Φέτος γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Τι μάθαμε από αυτόν τον πόλεμο;

-«Γιορτάσαμε» τα 100 χρόνια από τη λήξη του πιο αιματηρού πολέμου. Ξέρουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα του, όπως επίσης και το γεγονός πως για τους ίδιους οικονομικούς και επεκτατικούς λόγους, 20 περίπου χρόνια αργότερα, έγινε και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, καταστροφικότερος. Αν κοιτάξει κανείς σήμερα τον χάρτη, 100 χρόνια μετά από τον πρώτο παγκόσμιο και 80 χρόνια από τον δεύτερο, θα δει παντού εστίες πολέμου,  σίγουρα όχι στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Άρα πραγματικά, δεν ξέρω τι μάθαμε από αυτόν τον πόλεμο.

 

-Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ έδωσε μάχη για την απελευθέρωση του λαού του. Σήμερα τι μάχη θα έδινε κανείς για την ελευθερία;   

-Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ ενήργησε όπως είχε ανάγκη ή τουλάχιστον όπως πίστευε ότι είχε ανάγκη η εποχή του. Κάθε εποχή γεννά τα δικά της ερωτήματα και έχει τις δικές της ανάγκες. Αν μπορώ να σκεφτώ κάτι για το τι θα έπρεπε ή τι θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι - εκτός από τη σωστή «διάγνωση» των αναγκών και προβλημάτων της εποχής μας - η ανίχνευση νέων και αποτελεσματικότερων τρόπων επίλυσης αυτών. Το θέατρο συμβάλλει σε αυτό με το να θέτει προβληματισμούς και ερωτήματα πάνω σε τέτοια ζητούμενα.

serajevo.jpg

Χρήσιμα

Σκηνοθεσία Θάνος Νίκας. Παίζουν: Δημήτρης Καπετάνιος, Δημήτρης Κρίκος,

Χρήστος Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Πυριαλάκος, Κατερίνα Συναπίδου.

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:30, Κυριακή 19:00. Είσοδος: 14€, 12€ φοιτητών & άνω των 65, 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες, 5€ ατέλειες κάθε Δευτέρα, 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη. Προπώληση: viva.gr. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

e-ΕΦΚΑ: Παράταση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων πανελλαδικά - Οι προθεσμίες
Κατανοώντας τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους, παρατείνει τις προθεσμίες μέχρι και την...
e-ΕΦΚΑ: Παράταση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων πανελλαδικά - Οι προθεσμίες
«Δεν επενδύουμε άλλο» - Μεγάλη εταιρεία απειλεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Αντίδραση του ομίλου Landis+Gyr μετά την απόρριψη της προσφυγής που έκανε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τους...
«Δεν επενδύουμε άλλο» - Μεγάλη εταιρεία απειλεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα