Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σοφία Πάσχου: «Η ουσία της ανακάλυψης είναι στην αναζήτηση»

Με αφορμή την πρεμιέρα του έργου της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» η σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Τη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, τιμά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζοντας στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 το έργο της «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.

Η υπόθεση; Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

16f1d.jpg

«Η δική μου ματιά στο έργο ξεκινάει από το τέλος, από τις δύο γυναίκες που βρίσκονται στο γηροκομείο, στο εδώ και στο τώρα. Κάθονται στην καρέκλα τους να ξεπηδούν οι σκέψεις από την παιδική τους ηλικία, την εφηβεία, την ενηλικίωση, την μέση ηλικία μέχρι να φτάσουν στο παρόν. Στην στιγμή λίγο πριν φύγουν από αυτόν τον κόσμο», δήλωσε η Σοφία Πάσχου σε τηλεφωνική μας συνομιλία λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης.

ameriki.jpg

Στην ερώτηση Ποια είναι η «Αμερική» των δύο κοριτσιών η σκηνοθέτης σχολίασε: «Νομίζω σημασία έχει για την συγγραφέα η ιδέα της ανακάλυψης και όχι τόσο το τι θα ανακαλύψεις. Η ουσία είναι στην αναζήτηση, στη διαδρομή. Σκεφτείτε για παράδειγμα γνωρίζουμε πως ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, όμως αυτό μπορεί να το είχε κάνει νωρίτερα κάποιος άλλος και αυτό να μην μαθεύτηκε ποτέ. Πολλά μπορούν να αμφισβητηθούν».

Απαντώντας σε ερώτησή μας αν ένιωσε κάποιο βαρύ φορτίο δεδομένου πως το έργο είχε γραφτεί από την Χρύσα Σπηλιώτη η κυρία Πάσχου δήλωσε: «Μου ανατέθηκε να σκηνοθετήσω το “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή ΚΘΒΕ κύριο Αναστασάκη και προσέγγισα το έργο με τον τρόπο που πιστεύω πως θα ήθελε και η ίδια η συγγραφέας. Είναι ένα κείμενο που με άγγιξε και ειδικά η σκηνή στο γηροκομείο, όπως σας προείπα. Είναι ένα καλογραμμένο έργο, με γρήγορο διάλογο, καθημερινές συνομιλίες».

Για την ίδια το να σκηνοθετεί νεοελληνικό κείμενο δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Συνήθως με την ομάδα της, το Patari Project, γράφουνε το κείμενο κατά την εξέλιξη των προβών και, συλλογικά, από τις ιδέες που προκύπτουν κατά την προετοιμασία της παραγωγής τους. Πιστεύει πως υπάρχουν καλά νέα ελληνικά θεατρικά έργα, που ίσως όμως δεν έχουν το βήμα για να τα μάθουμε.

Όσο για τους στόχους της στο θέατρο; «Θέλω να έχω καλές συνεργασίες και να συναντώ ανθρώπους που να θέλουν να αφηγηθούν ιστορίες. Θέλω επίσης να συνεχίσει την πορεία της η ομάδα μου το patari project και μέσα από τις δουλειές που κάνουμε να μαθαίνω, να ψάχνω και να κερδίζω. Και φυσικά να έχω υγεία για να μπορώ να κάνω όλα τα παραπάνω».

16f1b.jpg

Η Χρύσα Σπηλιώτη διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, από το 2015 έως το 2018, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Επιμέλεια κίνησης - Βοηθός σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου. Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Χρύσα Τουμανίδου .

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 |Κυριακή στις 20:00. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά
Επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για άμεση λύση στο πρόβλημα με την προκήρυξη του προγράμματος της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών (πρώην...
Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά
Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία
Καμπάνια με το σύνθημα «Αίμα, σωσίβιο ζωής» από την αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία