Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρακτέρ, ελληνική επαρχία και η σχέση με την κρίση

Ο Θωμάς Βελισσάρης μίλησε μαζί μας για το μονόδραμα «Τρακτέρ»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Το «Τρακτέρ», το μονόδραμα του Θωμά Βελισσάρη, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16) Δευτερότριτα στις 21:30 έως τις 11/2/2020.

traker2.jpg

«Το κείμενο ανήκει σε μια σειρά προβληματισμών, ορισμένοι εκ των οποίων έγιναν κείμενα και κάποιοι και παραστάσεις. Στο ερευνητικό στούντιο που έκανα με ηθοποιούς της ομάδας Monstrare Art Group είχε προκύψει το κείμενο “Ο βίος του Ευστράτιου”. Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα για έναν προβληματισμό πάνω στην ελληνική επαρχία και στη σχέση της με την χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Θέλησα να δω τον ρόλο της ελληνικής επαρχίας σε αυτό που ονομάζουμε κρίση. Το “Τρακτέρ” στα δικά μου μάτια είναι μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή πάνω σε αυτό τον συσχετισμό. Έχει πιο ξεκάθαρη πλοκή και σαφή άποψη. Επίσης αναφέρεται και στην σχέση της ελληνική επαρχία με την πρωτεύουσα», δήλωσε ο κ. Βελισσάρης σε τηλεφωνική μας συνομιλία.

Εστιάζοντας στην υπόθεση του έργου είπε πως όλα ξεκινούν από μια επέτειο στην σημερινή Ελλάδα, σε ένα χωριό της Πιερίας, που ο ίδιος ονομάζει Μεσουρανίτσα, ωστόσο άντλησε έμπνευση και από το δικό του χωριό στον ίδιο νομό.

Εκεί, σε μια σχολική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων οι αρχές του τόπου τιμούν έναν άνθρωπο – Μεσσία – σύγχρονο Προμηθέα. Αυτόν που έσωσε τον τόπο του από βέβαιο μαρασμό. «Μαθαίνουμε μέσα από έναν πολιτικό λόγο που κάνει ο ίδιος, πώς του ζητήθηκε να κατέβη στην Αθήνα με το τρακτέρ του και να ζητήσει επιδοτήσεις για το χωριό. Όμως στην πορεία αντιλαμβανόμαστε ότι ωραιοποιεί την πραγματικότητα. Στην ιστορία που βλέπουμε ξεδιπλώνεται ο μύθος για τις δεκαετίες ’80 και ’90 με γνωστές περιπτώσεις εξωραϊσμού. Λες και κανείς δεν είχε την επιλογή να δράσει διαφορετικά…. Παράλληλα γίνεται και ένα σχόλιο στο έργο: μήπως η ίδρυση του ελληνικού κράτους είναι απλώς ένα τυχαίο γεγονός και όλα έγιναν από άλλους, χωρίς να συμμετέχει η ελληνική ταυτότητα».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τον τριπλό ρόλο του στην παραγωγή αυτή, έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση, ο κ. Βελισσάρης είπε πως αυτό «αποτελεί μεγάλη ευθύνη», όμως παράλληλα τόνισε ότι είναι πιο απλό να μεταφέρεις μόνος σου στη σκηνή αυτό που είχες κατά νου όταν έγραφες.

Μετά τη Θεσσαλονίκη το «Τρακτέρ» θα ταξιδέψει σε Γιάννενα, Σέρρες, και ενδεχομένως Κοζάνη.

Η ομάδα Monstrare Art Group θα ανεβάσει τον Μάη το έργο του Βασίλη Παπαγεωργίου «Ωραίες ψυχές, μονόλογοι ελεύθερων σκύλων», είναι 7 φανταστικοί μονόλογοι αδέσποτων σκυλιών Θεσσαλονίκης.

trakter3.jpg

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Θωμάς Βελισσάρης, Μουσική – Ηχητική διάδραση: Μανώλης Σταματιάδης, Σκηνικό - Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου, Κατασκευή κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη, Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Πασχαλίδης, Βοηθός σκηνοθέτη – Αφίσα - Trailer: Τατιάνα Νικολαΐδου, Φωτογραφίες: Γιώργος Κόγιας, Οργάνωση παραγωγής: Τατιάνα Νικολαΐδου – Μάρω Καραγιώργου.

Παραγωγή: Monstrare Art Group σε συνεργασία με το Θέατρο Τ.

 

Χρήσιμα

Παραστάσεις: 3 - 11 Φεβρουαρίου 2020, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

 Διάρκεια: 65’. Είσοδος:  12€ κανονικό, 8€ φοιτητών, ανέργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, 5€ ατέλειες. Αγορά εισιτηρίων: Μέσω viva.gr και από το ταμείο του θεάτρου. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333.

 

 

 

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης" 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρούτσης: Ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο
Τόνισε ότι η ταλάντωση του γηπέδου που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα
Βρούτσης: Ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο
Σκέρτσος για Κασσελάκη: O τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη τον καταπίνει και αφομοιώνει
Νωρίτερα, κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο βίντεό του για το στέγαστρο Καλατραβά
Σκέρτσος για Κασσελάκη: O τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη τον καταπίνει και αφομοιώνει