Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μεγάλη Πλατεία» στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται οι παραστάσεις στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μικρές ιστορίες που συναντιούνται με την Ιστορία της πόλης. Ήρωες απλοί, καθημερινοί, με τα πάθη και τα λάθη τους. Άλλοι αναζητούν τον έρωτα, κάποιοι την συντροφικότητα, άλλοι την καταξίωση και μερικοί να βρουν τον εαυτό τους. Μικρασιατική Καταστροφή, Μεσοπόλεμος, Πρωτομαγιά του ’36 με τις ανθρώπινες απώλειές της, Δικτατορία του Μεταξά κάψιμο της εβραϊκής συνοικίας Κάμπελ, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, εξορίες στα ξερονήσια «ζωντανεύουν» παράλληλα και δείχνουν πτυχές της ζωής στην πόλη μας. Η πολιτική συμπορεύεται, μπλέκεται με την κοινωνική ζωή, με τους έρωτες, αλλά και τις απώλειες.

megaliplateia2.jpg

Η «Μεγάλη Πλατεία» του Νίκου Μπακόλα, ένα βιβλίο βραβευμένο το 1988 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, είχε την τύχη να μεταφερθεί στη σκηνή με τη σκηνοθετική ματιά της Ελένης Ευθυμίου , πάνω σε μια καλοδουλεμένη θεατρική μεταφορά που έκανε ο Άκης Δήμου. Ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει το μυθιστόρημα, ωστόσο βλέποντας την παράσταση στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) είχα την αίσθηση πως έβλεπα ένα ολοκληρωμένο έργο. Πώς τόσο ο κ. Δήμου, όσο και  κα Ευθυμίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφεραν νέα πνοή σε ένα αξιόλογο βιβλίο.

Στέκομαι λίγο παραπάνω στη σκηνοθεσία που με την χρήση των βίντεο στο πίσω μέρος της σκηνής, δημιουργεί ένα δεύτερο επίπεδο πλοκής, που λειτουργεί συμπληρωματικά και δίνει πολύπλευρη προσέγγιση του έργου.

megaliplateia3.jpg

Στο ερμηνευτικό κομμάτι οι ηθοποιοί φτιάχνουν μια ομάδα που κάθε μέλος της βάζει τα δυνατά του για να ερμηνεύσει το πολυπρόσωπο αυτό έργο. Είναι φυσιολογικό να έχουν αποσιωπηθεί κάποιοι ήρωες, άλλοι να έχουν “φωτιστεί” περισσότερο, και κάποιοι να έχουν μικρότερη μερίδα προβολής. Και είναι φυσικό κάθε θεατής να ξεχωρίσει ίσως κάποιον έναντι κάποιου άλλου. Προσωπικά με κέρδισαν λίγο παραπάνω η Ελένη Θυμιοπούλου (ειδικά προς το τέλος της παράστασης), ο Χρήστος Παπαδόπουλος (Στρατής), η Εύη Σαρμή (ως Ελένη), η Μάρα Τσικάρα (ως Ευθαλία) και ο Θοδωρής Σκούρτας (Ευγένιος).

Μην αποθαρρυνθείτε από τη μεγάλη διάρκεια (σχεδόν 3 ώρες). Αφιερώστε ένα απόγευμα ή βράδυ, ανάλογα τη μέρα που θα επιλέξετε, και πάτε στο θέατρο για να δείτε αυτή την παράσταση. Παρακολουθήστε με προσοχή (ξεχάστε τα κινητά κατά μέρος και τις κουβέντες με τον διπλανό σας), και είμαι σίγουρη πως φεύγοντας θα έχετε νιώσει σαν να κάνατε κι εσείς ένα μικρό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη των περασμένων χρόνων.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 |Κυριακή στις 19:00. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη