Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Για πολλά χρόνια ακόμη θα βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του Τσερνόμπιλ»

Η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου μίλησε για τον μονόλογο «Η φωνή της Λουντμίλα» που αποτελεί μια παράσταση – ντοκουμέντο για το χρονικό του Τσερνόμπιλ

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσερνόμπιλ, όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις της έκρηξης είναι αισθητές ακόμη και σήμερα.

Αυτό το ατύχημα αποτέλεσε αφορμή για να γραφτεί το βιβλίο «Η φωνή της Λουντμίλα» από τον σουηδό δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl. Κεντρική του ηρωίδα; Η Λουντμίλα, μια 22χρονη που έχασε στο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ τον σύζυγό της, καθώς ήταν ο ένας από τους 6 πρώτους πυροσβέστες που εκλήθησαν να επιχειρήσουν στον αντιδραστήρα, αλλά και το παιδί της. Για πολλά χρόνια ακόμη θα βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του Τσερνόμπιλ», δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης» η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου που μετέφρασε στα ελληνικά το κείμενο και υποδύεται στη σκηνή την Λουντμίλα, στον μονόλογο «Η φωνή της Λουντμίλα» που θα δούμε στο θέατρο Αυλαία (ΧΑΝΘ πλευρά Τσιμισκή), στις 9 και 10 Μαρτίου 2020.

 

-Τι θυμάστε από το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ; Τι έχετε διαβάσει για αυτό;

-Το ατύχημα του Τσερνόμπιλ με βρήκε στην ίδια ηλικία με την ηρωίδα. Στα 22! Στην Ελλάδα θυμάμαι είχαμε οδηγίες να αποφεύγουμε λαχανικά και να μην εκτιθέμεθα πολύ στην ατμόσφαιρα. Στην Αθήνα ένα κορίτσι στα 22 άνοιγε τα φτερά του, κάλπαζε, δεν πολυαντιλαμβανόμουν την καταστροφή και κυρίως τις συνέπειες. Στην μακρινή Ουκρανία, ένα άλλο κορίτσι – στην ίδια ηλικία- έμενε χωρίς φτερά! Κόπηκαν απότομα μια εφιαλτική νύχτα.

 

-Τι προστέθηκε στη δική σας γνώση μέσα από το ατύχημα αυτό;

-Από μικρή είχα ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και δρούσα προστατευτικά προς αυτό. Μετά την πρόταση του σκηνοθέτη Αρη Μπαφαλούκα που έχει κι εκείνος τις ίδιες ανησυχίες, ασχολήθηκα πολύ με το ατύχημα. Οι γνώσεις μου είναι από κείνες που αποκτώντας τες, εύχεσαι να μην είχες αναγκαστεί να τις αποκτήσεις. Είναι ολέθρια τα αποτελέσματα και διαρκούν εκατοντάδες χρόνια οι επιπτώσεις.

 

-Πόσο δυνατή είναι η φωνή της ηρωίδα, δεδομένου ότι ο σύντροφός της έχει πεθάνει και το ατύχημα έχει συμβεί αφήνοντας πίσω του αμέτρητα θύματα;

-Η φωνή της Λουντμίλα, είναι μια κραυγή οδύνης αλλά με αισιοδοξία εν τέλει. Αφηγείται την ιστορία της όπως την έζησε, με τις αισθήσεις ενός εικοσιδυάχρονου φρεσκοπαντρεμένου κοριτσιού που μάλιστα ήταν και έγκυος! Έχασε τον άντρα της – ήταν ο ένας από τους 6 πρώτους πυροσβέστες που εκλήθησαν να επιχειρήσουν στον αντιδραστήρα- έχασε το παιδί της, συγγενείς και φίλους. Παρόλα αυτά συνέχισε να δίνει τη δική της μάχη – με συνεντεύξεις – ώστε να μην ξεχνά ο κόσμος τις επιπτώσεις της έκρηξης. Μιας πυρηνικής έκρηξης που δεν άφησε μόνο πίσω  αμέτρητα θύματα αλλά και μπροστά . Για πολλά χρόνια ακόμη θα βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες. Η ιστορία του πλανήτη άλλαξε.

 

-Πώς δουλέψατε πάνω στη μετάφραση του έργου;

-Επειδή δεν πρόκειται για λογοτεχνικό κείμενο, δεν συνάντησα ιδιαίτερη δυσκολία. Η αναλογία από τα αγγλικά ήταν απλή και γνώριμη. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με τον Αρη Μπαφαλούκα με τον οποίο κάναμε τη διασκευή σε δραματοποιημένο έργο, ήταν το τι να αφήσουμε και τι να βγάλουμε από τη συγκλονιστική συνέντευξη της Λουντμίλα. Κάθε λέξη, κάθε περιστατικό ήταν τόσο ανάγλυφο, τόσο ισχυρό που δεν μπορούσαμε να το περιορίσουμε. Προσπαθήσαμε στα εβδομήντα λεπτά να βάλουμε όλη της τη ζωή – το πριν και το μετά-. Ο χρόνος ήταν τόσο απέναντί μας. Νομίζω ότι το βαθύ άλγος στη συνέντευξη διαδέχεται η απίστευτη δύναμη για ζωή και η αισιοδοξία. Είναι η κάθαρση σε μια σύγχρονη τραγωδία.

 

-Τι μεταφέρει μέσα από το βιβλίο του ο Gunnar Bergdahl; Ποια θέση παίρνει στο θέμα των καταστροφικών συνεπειών από τα πυρηνικά ατυχήματα;

-Ο Gunnar Bergdahl ήταν από τους πρώτους κινηματογραφιστές και δημοσιογράφους που αφιέρωσε τη ζωή του στην ενημέρωση του κόσμου για τα πυρηνικά. Μέσα από συνεντεύξεις, επιτόπιες έρευνες  – θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή- αποτύπωσε την φρίκη και το ζοφερό μέλλον που είναι απότοκο. Η πυρηνική ενέργεια κάθε άλλο παρά αθώα  ανανεώσιμη εναλλακτική μορφή ενέργειας είναι. Πρόκειται για κοστοβόρα διαδικασία με ανεξέλεγκτες καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση λάθους, σεισμού, ή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπινου ή φυσικού αιτίου. Τα πυρηνικά είναι όπλα στις αποσκευές των ισχυρών κρατών . Κι αυτό θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

i_foni_tis_loyntmila_3.jpg

-Ένας μονόλογος είναι ένα πιο απαιτητικό είδος για έναν ηθοποιό. Πώς ανταποκριθήκατε στην πρόκληση αυτή;

-Ο μονόλογος από μόνος του είναι ένα είδος θεάτρου δύσκολο και ξεχωριστό. Απαιτητικό και προκλητικό. Ο συγκεκριμένος μονόλογος – ντοκουμέντο- με την ηρωίδα του υπαρκτή, είναι ακόμη πιο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα μαγικό. Δεν νομίζω να υπάρχει συνταγή αντιμετώπισης του είδους. Επιστρατεύεις  διπλά τις κεραίες σου, τις αισθήσεις σου, την αλήθεια σου και τα μέσα σου. Και βέβαια λειτουργείς περισσότερο από ποτέ με τον σκηνοθέτη στο πλευρό σου. Πάνω στη σκηνή συμπαίκτες σου είναι το σκηνικό, τα κοστούμια, ο φωτισμός, η μουσική. Όλοι είμαστε όργανα μιας ορχήστρας με βασικό αποδέκτη τον θεατή που στη συγκεκριμένη παράσταση γίνεται κοινωνός με σχεδόν ενεργό ρόλο. Ενεργό ρόλο με την έννοια της διάδρασης.

 

-Ποια τα επόμενα βήματά σας;

-Βρισκόμαστε σε διάλογο να ταξιδέψει η Λουντμίλα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και να ακουστεί η φωνή της στα πέρατα του κόσμου ώστε να μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές τι μπορεί να σημαίνει πυρηνική σχάση.

Χρήσιμα

 

Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, ανέργων, 65+. Διάρκεια: 70 Λεπτά

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία, Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public / https://bit.ly/2U24FFd.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ