Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πασχάλης Αραμπατζής: «Ο Βιζυηνός γράφει με ειλικρίνεια κάθε του διήγημα»

Ο δημιουργός μίλησε για την σκηνοθεσία του στο έργο «Αἱ Συνέπειαι τῆς Παλαιᾶς Ἱστορίας» που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Μια ξεχωριστή παράσταση ανεβαίνει από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 21.00 στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71). Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή το «Αἱ Συνέπειαι τῆς Παλαιᾶς Ἱστορίας», ένα διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού με έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

Σε αυτό ο συγγραφέας αφηγείται επεισόδια της ζωής του, από τον καιρό κατά τον οποίο σπούδαζε στην Γερμανία, και μιλά για μια ανεκπλήρωτη αγάπη. Για τις αρετές του έργου αλλά και του ίδιου του Βιζυηνού αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης της παράστασης Πασχάλης Αραμπατζής. «Ο Βιζυηνός μεταφέρει μια αλήθεια και σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο την εκφράζει είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Σπάνια νομίζω ότι θα αφήσει κάποιον αναγνώστη του ασυγκίνητο», μας είπε. Παράλληλα μίλησε και για τους ;Eλληνες συγγραφείς που τους τιμούν ομάδες της χώρας μας, αλλά και τους εξωτερικού.

 

UPDATE : 

Η θεατρική παράσταση «Αἱ Συνέπειαι τῆς Παλαιᾶς Ἱστορίας», η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αμαλία στις 13, 14 και 15 Μαρτίου, αναβάλλεται λόγω της γενικής αναστάτωσης εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες πραγματοποίησης της παράστασης το συντομότερο δυνατόν, όταν τα πράγματα καταλαγιάσουν. Παρακαλούνται όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα  6947805920 ή 6977510587 για την άμεση επιστροφή των χρημάτων τους.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη

 

-Τι θα δούμε επί σκηνής;

-Ένα από τα πιο όμορφα έργα του Γεώργιου Βιζυηνού να παίρνει σάρκα και οστά. Ο Βιζυηνός σε αυτό το έργο ως αφηγητής μας παραθέτει κάποια επεισόδια της ζωής του, από τον καιρό κατά τον οποίο σπούδαζε στην Γερμανία. Επεισόδια που υμνούν τον έρωτα και μια ανεκπλήρωτη αγάπη με έναν πολύ ιδιαίτερο και μεταφυσικό τρόπο και που στιγμάτισαν, τόσο τον ίδιο τον Βιζυηνό, όσο και τον πολύ καλό του φίλο-μυθοπλαστικό ήρωα, Πασχάλη. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ζωή σε αυτά τα επεισόδια και μέσα από τον περίτεχνο λόγο του κειμένου και τις εικόνες που φέρουν μυρωδιές και μνήμες από μια άλλη εποχή να ταξιδέψουμε τον θεατή.

16f1b.jpg

-Το «Αἱ Συνέπειαι τῆς Παλαιᾶς Ἱστορίας» είναι ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή. Αυτό πώς λειτούργησε στην προετοιμασία; Και γιατί δεν είχε ανεβεί μέχρι σήμερα;

-Το «Αἱ Συνέπειαι τῆς Παλαιᾶς Ἱστορίας» δεν ανήκει στην κατηγορία των πιο γνωστών έργων του Βιζυηνού. Και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος. Από την άλλη είναι και ένα έργο παρεξηγημένο. Όταν δημοσιεύτηκε οι κριτικές που πήρε δεν ήταν καλές, κάτι που επηρέασε και τους μεταγενέστερους μελετητές του. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μου έγινε η πρόταση να το σκηνοθετήσω γιατί έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαβάσω και να γνωρίσω αυτή την παρεξηγημένη και συνάμα υπέροχη ιστορία που ξεδιπλώνεται σε κάθε σελίδα. Η προετοιμασία είναι για μένα το ίδιο εύκολη και δύσκολη όσο θα ήταν και αν ανεβάζαμε ένα έργο που έχει χιλιοπαιχτεί. Το αντιμετωπίσαμε με τον ίδιο σεβασμό και προσήλωση όπως θα κάναμε με κάθε άλλο έργο που έχει ανέβει στην σκηνή. Μπορεί, βέβαια, το πείσμα μας να είναι λίγο μεγαλύτερο λόγω της ανάγκης μας να μοιραστούμε με τον κόσμο μια ιστορία που δεν είναι τόσο γνωστή στο κοινό.  

 

-Πέρα από την σκηνοθεσία, συμμετέχετε και στην θεατρική προσαρμογή. Τι έχει αλλάξει στο κείμενο;

-Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις αυτούσιο ένα κείμενο πάνω στην σκηνή. Αυτό συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η έκταση του διηγήματος ήταν ένας από τους βασικούς λόγους. Αποφασίσαμε να το προσαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει μια αμεσότητα και καθαρότητα στα νοήματα του έργου, αποφεύγοντας τον κίνδυνο μιας πολύωρης παράστασης που μπορεί να κουράσει. Η προσαρμογή όμως του κειμένου για να μεταφερθεί στην σκηνή δεν αλλοίωσε την αυθεντικότητα και την αξία του. Αντίθετα, μας έδωσε το έναυσμα και την έμπνευση να πούμε τα όσα δεν λέγονται μέσα από εικόνες, μουσική και κίνηση σαν να αποτελούν τα τελευταία κομμάτια ενός παζλ που χρειάζονται για την σύνθεσή του.

16f1c.jpg

-Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κειμένων του Βιζυηνού; Και τι μεταφέρει μέσα από το έργο του;

-Το ιδιαίτερο του χαρακτηριστικό για μένα είναι η ειλικρίνεια με την οποία γράφει το κάθε του διήγημα. Οι ιστορίες του δεν είναι (μόνο) μυθοπλαστικά προϊόντα, αλλά βγαλμένες μέσα από την ζωή του. Ιστορίες που αφορούν μέχρι και σήμερα τους αναγνώστες του. Μεταφέρει μια αλήθεια και σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο την εκφράζει είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Σπάνια νομίζω ότι θα αφήσει κάποιον αναγνώστη του ασυγκίνητο.

 

-Τιμούμε τους Έλληνες συγγραφείς στο θέατρο όσο θα έπρεπε;

-Άποψη μου είναι πως ναι, τους τιμούμε. Από παλιά θίασοι ανέβαζαν έργα Ελλήνων συγγραφέων. Και κάποιοι συγγραφείς μάλιστα που αγγίζουν τη σημερινή επικαιρότητα απασχολούν και τώρα πολλές θεατρικές ομάδες. Βέβαια υπάρχουν και πολλοί Έλληνες συγγραφείς (αξιόλογοι κατά την γνώμη μου) που δεν είχαν την τύχη να γίνουν ευρέως γνωστοί στην Ελλάδα αλλά  τουλάχιστον κατάφεραν να τιμηθούν από θιάσους του εξωτερικού που έψαξαν και τους βρήκαν. Αυτό που δεν τιμούμε γενικότερα πιστεύω πως είναι το θέατρο αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα. 

 

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Δεν νομίζω ότι έχει σκεφτεί κανείς μας το μετά. Σίγουρα θα ξεκινήσουμε νέα ταξίδια και θα ανακαλύψουμε κι άλλα μονοπάτια. Προς το παρόν όμως αυτό που θέλουμε είναι να απολαύσουμε τις τελευταίες μας πρόβες, να πάει καλά η παράσταση και να αγαπήσει ο κόσμος το έργο αυτό όσο το αγαπήσαμε κι εμείς.

 

Συντελεστές

Θεατρική διασκευή: Πασχάλης Αραμπατζής, Δέσποινα Μπισχινιώτη

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής

Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού

Μελοποίηση στίχων - μουσική σύνθεση: Αίσων Χαρατσάρης

Επιμέλεια κοστουμιών: Φαίη Αποστολίδου

Επικοινωνία: Κατερίνα Νικολάου

Παίζουν: Διογένης Γκίκας, Δημήτρης Κρίκος, Δέσποινα Μπισχινιώτη

 

Πληροφορίες

Παραστάσεις: 13 και 14/3  21:00, 15/3 18:30 & 21:00. Είσοδος: 13€ (κανονικό), 10€(μαθητικό, φοιτητικό, άνω των 65). Ειδικές τιμές για συλλόγους – σχολεία (τηλ 6947136429). Προπώληση: ticketplus.gr και στο ταμείο του θεάτρου: 231 084 2509.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ