Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Betsson ανέλαβε πρωτοβουλία για το Υπεύθυνο Παιχνίδι

Ημερίδα με θέμα το Υπεύθυνο Παιχνίδι και τη Χειραγώγηση Παιχνιδιών

Στο Betsson Hub στην Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου η Ημερίδα με θέμα το Υπεύθυνο Παιχνίδι και τη Χειραγώγηση Παιχνιδιών.

Η πρωτοβουλία της Betsson ήταν το πρώτο βήμα στο πλαίσιο μιας πολιτικής ηθικού και υπεύθυνου παιχνιδιού που εφαρμόζει η εταιρία στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν και άλλες ημερίδες.

Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από την κ. Λυδία Λιασκόβσκα,  Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας στο Betsson Hub, το νέο εγχείρημα της Betsson το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Betsson Foundation.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π κ. Δημήτριος Ντζανάτος και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.  κ. Γιώργος Μαυρωτάς ήταν στο πάνελ των ομιλητών και ανέλυσαν τις πολιτικές αλλά και το όραμα της Ε.Ε.Ε.Π και της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. σε ότι αφορά το Υπεύθυνο Παιχνίδι και την καταπολέμηση της χειραγώγησης παιχνιδιών.

Ο Managing Director της Betsson Greece, κ. Θάνος Μαρίνος ανέλυσε την θέση της εταιρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες αγορές και υπογράμμισε την στενή σχέση μεταξύ της Betsson και των στελεχών της Ε.Ε.Ε.Π σε ότι αφορά το Υπεύθυνο Παιχνίδι στην Ελληνική αγορά.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Αλέξανδρος Γεροντικός από την Sportradar  η οποία συνεργάζεται θεσμικά και με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και με την Ε.Ε.Ε.Π αλλά και με τις στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες προς αξιοποίηση.

proedros_tis_e.e.e.p_k._dimitrios_ntzanatos.jpg
Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π. κ. Δημήτριος Ντζανάτος

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π. Δημήτριος Ντζανάτος, αναφέρθηκε αρχικά στο κομμάτι των στοιχηματικών εταιρειών και τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο. Αφού σχολίασε για τη νέα εποχή της Ε.Ε.Ε.Π. και το πως έχει παρέλθει η κατάσταση στο εσωτερικό της σχετικά με το προσωπικό της, τόνισε ότι: «Έχει διαμορφωθεί ένα εκτενές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα διαδικτυακά παίγνια μετά από εκτενή διαβούλευση και πραγματοποιήθηκε μία προσπάθεια να υιοθετηθούν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από άλλες χώρες, να προστατευθούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι ανήλικοι, να προσδιοριστούν κριτήρια, περιορισμούς και να επιβάλλει ελέγχους για τη διαφήμιση δηλαδή στην επίδραση του παράγοντα αυτού στην κοινωνία» και συμπλήρωσε ότι: «Εταιρείες και κράτος βλέπουν από τη δικιά τους σκοπιά το υπεύθυνο παιχνίδι. Η δική μου σκοπιά είναι η εξής. Έχουμε το παράνομο τζόγο και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τα παιχνίδια. Για μένα ο παράνομος τζόγος είναι τεράστιο θέμα. Γιατί αυτό είναι το κατεξοχήν πρόβλημα αυτό το θέμα,  όμως τις εταιρείες δεν τις αφορά παρότι όλες θέλουν να περιοριστεί ο παράνομος τζόγος και όλος αυτός ο κόσμος να έρθει στο νόμιμο δίκτυο. Κάτι που είναι καλό για την ελληνική κοινωνία, το κράτος αλλά και τους παίκτες.

Η μία πλευρά είναι αυτή. Η δεύτερη περίπτωση είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις από τον τζόγο που τα συμφέροντα συγκλίνουν αλλά δεν ταυτίζονται. Η πολιτεία από την πλευρά της βλέποντας το ζήτημα των παιγνιδιών πρέπει να φτιάξει μηχανισμούς για να περιορίσει το παράνομο τζόγο και να  φέρει τον κόσμο στο νόμιμο δίκτυο. Έχει τεράστια περιθώρια να βελτιώσει αυτό το κομμάτι και απαιτεί ευελιξία δηλαδή για να μην γίνει με τους ρυθμούς που έχει το δημόσιο για να περιορίσουμε το παράνομο τζόγο στο διαδικτυακό πεδίο».

Ο κύριος Ντζανάτος επίσης ανέλυσε την στρατηγική της Ε.Ε.Ε.Π. για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων.

managing_director_tis_betsson_greece_k._thanos_marinos.jpg
Managing Director της Betsson Greece, κ. Θάνος Μαρίνος

Από την πλευρά του o Managing Director της Betsson Greece, κ. Θάνος Μαρίνος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η Betsson είναι εδώ και  ενάμιση χρόνο αδειοδοτημένη από την Ε.Ε.Ε.Π και ότι αυτό συνεπάγεται. Από την αρχή είχαμε διαγνώσει ότι δεν έχουν γίνει τα βήματα όπως και στις άλλες χώρες σε ότι έχει να κάνει με το υπεύθυνο παιχνίδι και τη χειραγώγηση των αγώνων. Το πρόβλημα είναι η παράνομη αγορά όπως είπε και ο πρόεδρος καθώς η νόμιμη αγορά έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και ένα ορθό ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο.

Βασικός πυλώνας της εταιρείας όχι μόνο επειδή είναι στις αρχές της αλλά είναι και οι δικές μου αρχές, είναι να διασφαλιστεί το Υπεύθυνο Παιχνίδι για όλους τους πελάτες μας. Δε νοείται κάποιος πελάτης μας να στείλει αίτημα αυτοαποκλεισμού και να το παρακάμψουμε επειδή αυτός ο πελάτης χάνει και εμείς κερδίζουμε.

Επίσης το δεύτερο κομμάτι που είμαστε σε συνεργασία με την επιτροπή και τα Ε.Π.ΑΘΛ.Α. είναι η χειραγώγηση των αγώνων. Αυτό πρέπει να φύγει από τη δαιμονοποίηση που υπάρχει και να πάρει την κανονική του διάσταση. Δεν είναι όλοι οι αγώνες στημένοι. Είναι προς όλων των συμφέρον να καταπολεμήσουμε τους στημένους αγώνες και να μην είναι πλέον θελκτικό για αυτούς», για να συνεχίσει την ομιλία του ευχαριστώντας τους πάντες για την παρουσία τους στο Betsson Hub και την Ημερίδα.

genikos_grammateas_athlitismoy_kai_proedros_tis_e.p.athl_.a_k._giorgos_mayrotas.jpg
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, κ. Γιώργος Μαυρωτάς

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, κ. Γιώργος Μαυρωτάς στάθηκε στη χειραγώγηση των αγώνων και εξήγησε τη διαδικασία που μπορεί να γίνει αυτό. Επίσης τόνισε ότι «από νωρίς το αθλητικό κίνημα είχε τονίσει από μόνο του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην απειλή που λέγεται χειραγώγηση αγώνων και θέλει βοήθεια και από την πολιτεία και από κυβερνητικούς φορείς όπως είναι η αστυνομία και από άλλους φορείς. Για αυτό το 2014 υπεγράφη σύμβαση Macolin του συμβουλίου της Ευρώπης από 39 χώρες και είναι το μοναδικό δεσμευτικό κείμενο για την χειραγώγηση των αγώνων. Σε ισχύ έχει μπει από το Δεκέμβριο του 2019 και από την χώρα μας του 2020» ενώ τοποθετήθηκε για το βασικό εργαλείο υλοποίησης της Σύμβασης Macolin αναφέροντας τον τρόπο λειτουργίας του.

Σχετικά με τις λειτουργίες της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ο κύριος Μαυρωτάς τόνισε για τις δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που χρειάζεται να υπάρχουν, ενώ μίλησε για την παρακολούθηση και την συλλογή πληροφοριών, όπως και για τις αναφορές και την δημιουργία εφαρμογών για ανώνυμες αναφορές (whistleblowing) και την αξιολόγησή τους. Επίσης μέσω της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. γίνεται η παρακολούθηση ποινικής/πειθαρχικής διαδικασίας.

dieythyntis_poliseon_tis_sportradar_ag_k._alexandros_gerontikos.jpg
Διευθυντής Πωλήσεων της Sportradar AG κ. Αλέξανδρος Γεροντικός

Τέλος ο Διευθυντής Πωλήσεων της Sportradar AG κ. Αλέξανδρος Γεροντικός ανέλυσε τη λειτουργία της Sportradar και ανέφερε μεταξύ άλλων για την χειραγώγηση των αγώνων και το πως δρα η εταιρεία υποστηρίζοντας: «είμαστε ηγέτες στην τεχνολογία των σπορ. Από το 2001 που ιδρύθηκε η εταιρεία, καλύπτουμε 890000 παιχνίδια το χρόνο με 90 και αθλήματα στο σύνολο. Διαθέτουμε 30 γραφεία σε όλο το κόσμο που βρίσκονται σε 20 χώρες» και συνέχισε για το πλάνο της εταιρείας και τις αγορές στις οποίες υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη χειραγώγηση αγώνων όπως η Αμερική και η Ασία.

Ο κύριος Γεροντικός ανέφερε τη συνεργασία που έχει η Sportradar με την FIFA αλλά και την ελληνική ομοσπονδίας όπως επίσης και με παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλητισμού εκτός από το ποδόσφαιρο όπως το NASCAR ή το NHL.

«Είμαστε χαρούμενοι με τη συνεργασία που έχουμε με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α και τον κύριο Μαυρωτά αλλά και τις αστυνομικές αρχές που μπορούμε να συνεργαζόμαστε σε κάθε επίπεδο» για να συνεχίσει σχετικά με τις περιπτώσεις και ότι έχει επιτύχει η Sportradar «υπάρχουν 600 υποθέσεις που υπάρχουν πειθαρχικές συνέπειες, 209 υποθέσεις ατόμων που έχουν συλληφθεί , 114 άτομα έχει απαγγελθεί κατηγορία για ποινική δραστηριότητα και υπάρχουν 50 άτομα που έχουν ήδη δικαστεί» υποστήριξε ο κ. Γεροντικός.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Καταγγέλλει την Ουκρανία για τον θάνατο 14 ανθρώπων σε νοσοκομείο
Το πλήγμα «σκότωσε 14 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό και τραυμάτισε άλλους 24». αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού στρατού
Ρωσία: Καταγγέλλει την Ουκρανία για τον θάνατο 14 ανθρώπων σε νοσοκομείο
Τρίπολη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που «ρήμαζε» σπίτια - 4 συλλήψεις
Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που «άδειαζαν» σπίτια σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Ευρυτανίας και Κορινθίας. Σε πέντε μήνες...
Τρίπολη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που «ρήμαζε» σπίτια - 4 συλλήψεις
Αφγανιστάν: Νέο «μπλόκο» των Ταλιμπάν στη φοίτηση γυναικών στα πανεπιστήμια
Οι Ταλιμπάν διέταξαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις
Αφγανιστάν: Νέο «μπλόκο» των Ταλιμπάν στη φοίτηση γυναικών στα πανεπιστήμια