Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σέριφος: Ήρεμη δύναμη σε μπλε φόντο

Ποιοι λόγοι κάνουν τους επισκέπτες να επιστρέφουν σε αυτό το νησί

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες επισκεπτών στην Σέριφο: αυτοί που έρχονται για μια φορά, όπως θα επισκέπτονταν κανείς έναν όμορφο τόπο για τις διακοπές του, και αυτοί που έρχονται για μια φορά και συνεχίζουν να την προτιμούν για τις διακοπές τους για χρόνια κάνοντάς την μόνιμο προορισμό. Οι τελευταίοι είναι οι περισσότεροι».

Αυτή η φράση του πρώην αντιδημάρχου Τουρισμού δήμου Σερίφου και προέδρου Τουριστικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Ρώτα αποκαλύπτει πολλά για το Κυκλαδίτικο νησί. Ξεχάστε την φασαρία και την ηχορύπανση άλλων τόπων και αφεθείτε στο ήρεμο ρυθμό που επικρατεί στην Σέριφο.

Κάτι θα ξέρουν όσοι την επισκέπτονται χρόνια τώρα. «Οι περισσότεροι είναι Έλληνες και έχουμε παραθεριστές που έρχονται συνεχόμενα εδώ από την δεκαετία του ’80» σημείωσε ο κ. Ρώτας σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του στο πλαίσιο της Philoxenia.

Όσο για τους υπόλοιπους επισκέπτες του νησιού; Είναι Ιταλοί, Γάλλοι και έπειτα Γερμανοί και Άγγλοι.

Στη Σέριφο υπάρχουν μόνο τρεις οργανωμένες παραλίες, το Λιβάδι, τα Λιβαδάκια και η Βαγιά. Στις υπόλοιπες πάρτε ομπρέλα, ψάθες και νερό, και αφεθείτε στο τοπίο που θα αντικρίσετε.

Ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών βρίσκονται η Ψιλή άμμος, Άγιος Σώστης και ο Πλατύς Γιαλός , ενώ αρκετές παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια. Κάθε πλευρά του νησιού έχει και τις ομορφιές της. Και εδώ θα βρείτε ένα μέρος να ηρεμήσετε ακόμη και στις 10 Αυγούστου, εποχή που σε άλλα μέρη δεν υπάρχει ούτε μέρος να σταθείς.

serif1.jpg

Επιβεβλημένη είναι μια βόλτα στην Χώρα, με πολλούς να λένε πως πρόκειται για την  πιο γραφική Χώρα των Κυκλάδων. Ανεβείτε στο Κάστρο και αγναντέψτε την θέα, περιπλανηθείτε στα κάτασπρα σοκάκια και γευτείτε τοπικές λιχουδιές, όπως μαραθοτηγανήτες, ντομάτες λιαστές και ρεβίθια στον ξυλόφουρνο, στα παραδοσιακά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία.

Επισκεφθείτε τα χωριά Καλλίτσος, Γαλανή, Παναγιά και Μεγάλο Λιβάδι, μπείτε στον ενετικό Άσπρο Πύργο (που κατασκευάστηκε μεταξύ 4ου  και 3ου αιώνα π.Χ.) στο δρόμο προς Μεγάλο Λιβάδι, αλλά και στο Μοναστήρι (βρίσκεται ανάμεσα σε Πλατύ Γυαλό και Γαλανή), το οποίο χτίστηκε στα 1400μ.Χ.

serifaspros.jpg

Αν σας αρέσει η ιστορία, αξίζει μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Μουσείο και στα Μεταλλεία.

Τα τελευταία καταλαμβάνουν το 1/3 του νησιού και βρίσκονται στη νότια πλευρά. Όπως εξήγησε ο κ. Ρώτας «πρόκειται για ένα από τα μέρη του νησιού που αξίζει κανείς να δει. Εδώ έγινε 21/8/1916 η πρώτη, μετά το Σικάγο, αιματηρή διαμαρτυρία για το 8ωρο. Συνολικά στην απεργία των μεταλλείων είχαμε 5 νεκρούς, 4 εργάτες και έναν αστυνομικό. Και γίνεται και στις 21 Αυγούστου κάθε χρόνο εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων». Τα μεταλλεία σταμάτησαν να λειτουργούν από το 1964. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κτήρια, σκάλες, στοές. Δυστυχώς η περιοχή δεν είναι ακόμη αρκετά αξιοποιήσιμη όμως μπορείτε να βρείτε κάποιον ντόπιο για να σας ξεναγήσει.

serifmetaleia.jpg

 

srrifmet.jpg

Αν είστε εναλλακτικοί τύποι ακολουθείτε ένα από τα πολλά μονοπάτια, αρκετά από τα οποία είναι χαρτογραφημένα. Επίσης μπορείτε να κάνετε στο Κοράλι κανόε καγιάκ, μαθήματα σέρφινγκ, καταδύσεις και να νοικιάσετε σκάφος για μονοήμερες εκδρομές.

Αν πάτε Αύγουστο μπορεί να πετύχετε και το Φεστιβάλ Σουραβλιού.

Όσο για το αν είναι καλοκαιρινός προορισμός η απάντηση του κ. Ρώτα δείχνει το δρόμο για επίσκεψη σε κάθε εποχή: «Προσωπικά προτιμώ το νησί τον χειμώνα γιατί είναι ακόμη πιο ήσυχα. Εδώ θα βρεις την ηρεμία σου, θα δεις όμορφα τοπία μέσα στη φύση και για να τα προσεγγίσεις οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές», μάς είπε.

serifxwra.jpg

Μπορείτε να μείνετε σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο (απευθυνθείτε στον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων), σε κάποιο ξενοδοχείο, ή στο κάμπινγκ που βρίσκεται στα Λιβαδάκια που θεωρείται από τα πιο οργανωμένα στην χώρα μας.

Πριν φύγετε προμηθευτείτε μέλι από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, τοπικό κρασί, κάπαρη, και τυρί του λάκκου.

Πώς θα φτάσετε; Με πλοίο από Πειραιά (διαρκεί δυόμισι ώρες) ή από τη Σύρο με το ενδοκυκλαδιακό δρομολόγιο. Αεροπορικώς μέχρι τη Μήλο, ή τη Σύρο ή την Πάρο, και μετά με πλοίο στη Σέριφο.

Η μετακίνησή σας στο νησί γίνεται με ΙΧ, ΚΤΕΛ, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα Serifos στο fb. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια ζήτησε ο Εισαγγελέας
Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί - Τι είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του
Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια ζήτησε ο Εισαγγελέας