Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Ερμιονίδα: Εκεί που η Ιστορία συναντά την φύση

Με κρασιά που έχουν ρίζες από την αρχαία Ελλάδα και δαντελωτές παραλίες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Συνδυάζει θάλασσα και Ιστορία. Παραλίες δαντελωτές με μικρούς κολπίσκους όπου μπορεί κανείς να κάνει το μπάνιο του δίχως να ανησυχεί για τον αέρα.

Η Ερμιονίδα βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, σε απόσταση 180 χλμ από την Αθήνα (και 655χλμ από την Θεσσαλονίκη) και το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως κερδίζει περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών.

«Στην περιοχή έρχονται κυρίως Γάλλοι, Ιταλοί, Βορειοευρωπαίοι, όπως Γερμανοί και Ελβετοί, αλλά και επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή, πχ Ισραήλ και Λίβανο.

Από την Ελλάδα έρχονται τουρίστες όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από άλλες περιοχές, ενώ τελευταία υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για σχολικές εκδρομές από τη Βόρεια Ελλάδα», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ερμιονίδας κ. Απόστολος Λαδάς.

Μάλιστα τόνισε πως ιδιαίτερα οι Γάλλοι φαίνεται πως αγάπησαν λίγο περισσότερο την περιοχή και αρκετοί από αυτούς αγόρασαν μέχρι και σπίτια.

ermiionis.jpg

Ίσως οι γαλλικές προτιμήσεις στην περιοχή να σχετίζονται και με τις ποικιλίες κρασιού που παράγονται σε αυτό τον τόπο.

«Εδώ οι ντόπιοι συνεχίζουν να καλλιεργούν ποικιλίες κρασιών που έλκουν τις ρίζες τους από την αρχαία Ελλάδα. Είναι το λευκό κρασί του ροκανιάρη και του σκλάβου. Πιστεύουμε πως στους επισκέπτες, κυρίως στους ξένους, τους ενδιαφέρει να γευτούν τοπικές ποικιλίες και όχι τα καμπερνέ και τα μερλό που βγαίνουν στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να προβάλουμε τα δικά μας προϊόντα όπως το κρασί, το λάδι Κρανιδίου που είναι ΠΟΠ και το ρόδι Ερμιόνης που επίσης είναι ΠΟΠ», σχολίασε ο κ. Λαδάς.

Αν πάτε στην περιοχή τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την Γιορτή ροδιού και την Γιορτή λαδιού αντίστοιχα.

rodi.jpg

Η θάλασσα είναι το κύριο ατού της περιοχής. Με 80χλμ ακτογραμμής μικρά κολπάκια και παραλίες με άμμο, χαλίκι και βράχια υπάρχουν παραλίες για τον καθένα που είναι προφυλαγμένες από τα κύματα. Οι πιο γνωστές είναι στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη.

«Το Πόρτο Χέλι, αποκαλείται και ελληνική Ριβιέρα, όχι μόνο για την ομορφιά του, αλλά και για τον κόσμο που κάνει εδώ τις διακοπές του. Ανάμεσά τους ο πρώην Βασιλιάς της Ελλάδας που έχει σπίτι, ενώ σπίτι αγόρασε στην περιοχή και ο Βασιλιάς της Ολλανδίας. Επίσης τα ¾ των εφοπλιστών της χώρας έχουν εξοχικές κατοικίες στο Πόρτο Χέλι, και θαμώνες της περιοχής είναι και ξένοι επιχειρηματίες», ανέφερε ο κ. Λαδάς.

Επιλογές υπάρχουν και για όσους θέλουν να κάνουν εναλλακτικό τουρισμό: πεζοπορία, ποδηλασία, βόλτες με άλογα, θαλάσσιο σκι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ιστορία του τόπου.

Από το σπήλαιο Φράχτη όπου υπάρχουν σημάδια ζωής από 40.000 χρόνια πριν, και είναι επισκέψιμο για το κοινό, τα ευρήματα από Πόλη των Αλιέων στο Πόρτο Χέλι που είχε εγκαταλειφθεί στους ελληνιστικούς χρόνους και έκτοτε δεν ξανα -κατοικήθηκε, μέχρι και την μακρά και συνεχή πορεία της Ερμιόνης με ευρήματα από συμμετοχή των κατοίκων της στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και στη μάχη των Πλατεών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μονές των μεγάλων πόλεων με την Μονή Αγίου Δημητρίου του Αυγού να ξεχωρίζει, αλλά και την Μονή Ταξιαρχών στο Κρανίδι όπου υπάρχει μια εικόνα που χρονολογείται από το 1500μ.Χ..

Για την διαμονή σας υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες τόσο μικρές και προσιτές, όσο και πολυτελείς και διεθνών αλυσίδων. Στην Ερμιονίδα βρίσκεται και το πιο ακριβό ξενοδοχείο της Μεσογείου. Φυσικά μια καλή επιλογή είναι και το AirbnB.

Πώς θα φτάσετε; Οδικώς μέχρι Αθήνα από την Εθνική Οδό και έπειτα μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου, στη συνέχεια είτε προς Επίδαυρο ή μέσω Ναυπλίου. Κοντινό αεροδρόμιο είναι της Καλαμάτας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εισαγγελέας στην υπόθεση της Μάντλιν Μακάν ξεκίνησε νέα έρευνα για βιασμό
Η Μάντλιν εξαφανίστηκε από την κρεβατοκάμαρά της στις 3 Μαΐου του 2007, κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο Αλγκάρβε
Εισαγγελέας στην υπόθεση της Μάντλιν Μακάν ξεκίνησε νέα έρευνα για βιασμό