Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απεργία πανεπιστημιακών καθηγητών και συνάντηση με την ΥΜΑΘ

Τι αναφέρει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ- Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΠΟΣΔΕΠ...

O Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ), του μεγαλύτερου Συλλόγου Πανεπιστημιακών Καθηγητών στην Ελλάδα, πραγματοποίησε 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ), «ως ένα πρώτο βήμα αντίδρασης στις αλλαγές στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα των καθηγητών πανεπιστημίου».

Η απεργία είχε ως κύρια αιτήματα:

·    την άμεση εφαρμογή της απόφασης 4741/2014 του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών και για την αποκατάσταση τους στο επίπεδο του 2012 από 30/12/2014,

·    την επίσημη διάψευση των διαφαινόμενων σχεδίων για νέες άμεσες ή έμμεσες μειώσεις στο ήδη απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των μελών ΔΕΠ,

·    την επαναφορά της ισορροπίας στα ειδικά μισθολόγια, με μισθολογική μεταχείριση των πανεπιστημιακών αντάξια του λειτουργήματος και των προσόντων τους,

·    την απόσυρση της τροπολογίας για την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης των πανεπιστημιακών καθηγητών η οποία συνεπάγεται πάγωμα του χρονοεπιδόματος για τους πανεπιστημιακούς,

·    ένα συνταξιοδοτικό σύστημα εγγυημένων παροχών, διαφανές, αλληλέγγυο και δίκαιο το οποίο να σέβεται την αναλογικότητα παρεχόμενων συντάξεων και εισφορών και τη διατήρηση ενός στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό βίο,

·    την εξειδίκευση των όρων συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών καθηγητών στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (προϋπόθεση διδακτορικών σπουδών για τον διορισμό, επιδοματικός χαρακτήρας του μισθού) με την αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της τριετούς περιόδου των διδακτορικών σπουδών και  τον συνυπολογισμό επιδομάτων στον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών.

Τα μέλη του Συλλόγου προέβησαν επίσης σε παράσταση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στις 12:00, όπου αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τα μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και του Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής του ΑΠΘ έγινε δεκτή από την Υπουργό κα Μαρία Ευστρατίου Κόλλια - Τσαρουχά ενώ παράλληλα έγιναν δηλώσεις στα ΜΜΕ από τους προέδρους των Συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κα Υπουργό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου: «Αρχικά εκτέθηκαν από τα μέλη του ΔΣ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές σε σχέση με το μισθολόγιό τους και τους όρους συνταξιοδότησής τους. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τη την απόφαση 4741/2014 του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών και την αποκατάσταση τους στο επίπεδο του 2012, ενώ παράλληλα οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια, οι επίσημες δηλώσεις και δεσμεύσεις για «επανεξέταση» και «εξορθολογισμό» τους και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για το ασφαλιστικό σύστημα, δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά τα ειδικά μισθολόγια έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Έγινε επίσης αναφορά στην πολύτιμη προσφορά των πανεπιστημιακών καθηγητών για να σταθούν όρθια τα ιδρύματα την περίοδο της κρίσης, και στο ύψος των οριζόντιων περικοπών (40%) που υπέστησαν οι αποδοχές τους, περικοπές οι οποίες παραμένουν ακέραιες, αντίθετα με τις περικοπές των άλλων μισθολογίων που αποκαταστάθηκαν πλήρως ή μερικώς. Τονίστηκε επίσης ότι οι ισχύοντες σήμερα πενιχροί μισθοί τους δεν συνάδουν με τα αυξημένα προσόντα, τα ειδικά καθήκοντα και τον κοινωνικό ρόλο του λειτουργήματος και του έργου που καλούνται να επιτελέσουν το οποίο σε καθημερινή βάση γίνεται όλο και πιο δύσκολο, κυρίως λόγω της δραματικής υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Ενημέρωσαν επίσης την Υπουργό ότι η ΠΟΣΔΕΠ θα προσφύγει τις επόμενες ημέρες στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση 4741/2014 του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών.

Έγινε επίσης αναφορά στην επιδείνωση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών καθηγητών με το νέο ασφαλιστικό νόμο και το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (προϋπόθεση διδακτορικών σπουδών για τον διορισμό, επιδοματικός χαρακτήρας του μισθού).

Ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  τα πανεπιστήμια λόγω της συνεχόμενης υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού και μη αναπλήρωσής του, η οποία φέρνει σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των βασικών ανελαστικών δαπανών που αφορούν στη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία των ιδρυμάτων, η εκπαιδευτική διαδικασία και η διοικητική λειτουργία τους.

Τα μέλη του ΔΣ κατέθεσαν στην Υπουργό το ψήφισμα της ΓΣ του Συλλόγου με το πλαίσιο και τα αιτήματα της απεργίας και της ζητήθηκε να τα μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Υπουργός «άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που ετέθησαν και έθεσε με τη σειρά της αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις. Λόγω αναρμοδιότητας, υποσχέθηκε να μεταφέρει προσωπικά τα αιτήματα του Συλλόγου στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας και προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της». Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45 λεπτά.

Στην Αθήνα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, με ξεχωριστή της ανακοίνωση, ενημερώνει ότι η μονοήμερη απεργία των Καθηγητών Πανεπιστημίου που προκήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, «έγινε παράσταση στο Υπουργείο Οικονομικών, στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν να συναντήσουν τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και τον Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έγινε, καθώς οι Υπουργοί δεν θέλησαν να μιλήσουν με τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, παρ' ότι ήταν ενήμεροι για την επίσκεψη. Έτσι δεν κατέστη δυνατό να εξηγήσουμε στους Υπουργούς τις θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ για τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου και να τους ζητήσουμε και δια ζώσης (έχει ζητηθεί πάρα πολλές φορές με επιστολές) την άμεση εφαρμογή της απόφασης 4741/2014 του ΣτΕ για το θέμα. Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τη Διευθύντρια του γραφείου του Αναπλ. Υπουργού κ. Γ. Χουλιαράκη, η οποία ενημέρωσε ότι υπάρχει δέσμευση εκ μέρους του γραφείου του Υπουργού για συνάντηση με την Ομοσπονδία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, στην οποία θα συζητηθούν το θέμα της προαναφερόμενης απόφασης του ΣτΕ και το θέμα του Ειδικού Μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου».

Παρόμοιες παραστάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Γιάννενα κ.λ.π.) στις κατά τόπους περιφέρειες των Νομών.

«Η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της οφείλουν από το Σύνταγμα να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Η μη εφαρμογή της προαναφερόμενης απόφασης, συνιστά σοβαρό παράπτωμα εκ μέρους τους», επισημαίνει η ΠΟΣΔΕΠ και ενημερώνει ότι αύριο θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για την εφαρμογή της προαναφερόμενης απόφασης. Επιπλέον, θα κατατεθεί μήνυση κατά των αρμόδιων Υπουργών «για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη