Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γράψε κι εσύ τη δική σου ιστορία για τη ΔΕΘ!

Η ΔΕΘ κλείνει τα 90 χρόνια και το γιορτάζει!

Στις αρχές του 20ού αιώνα η Θεσσαλονίκη περνά δια πυρός και σιδήρου, διαμορφώνοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, που καθόρισε τον σύγχρονο χαρακτήρα της: το 1912 η πόλη απελευθερώνεται. Το 1917 σαρώνεται από τη μεγάλη πυρκαγιά, που καίει 9.500 σπίτια και το 32% της έκτασής της, αφήνοντας περισσότερους από 70.000 άστεγους. Το 1922 υποδέχεται τα καραβάνια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που άλλαξαν το πληθυσμιακό μέγεθός της και τη σύνθεσή του (το 1918 η πόλη είχε 170.000 κατοίκους και το ελληνικό στοιχείο ήταν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού, ενώ το 1928 ο πληθυσμός φτάνει στους 251.000 κατοίκους, εκ των οποίων σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες).

Σε αυτό το σκηνικό ραγδαίων αλλαγών για την πόλη, στις 3 Οκτωβρίου του 1926, ανοίγει τις πόρτες της η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δίνοντας σάρκα και οστά στο όνειρο του επιστήμονα και πολιτικού Νικόλαου Γερμανού, ενός οραματιστή που γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στο Βάβδο Χαλκιδικής το 1862 και γρήγορα διέπρεψε.

Φέτος, η ΔΕΘ κλείνει τα 90 της χρόνια. Παρόλα αυτά, η επικείμενη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου θα είναι η 81η, γεγονός που εξηγείται από τη σχεδόν δεκαετή διακοπή στη διοργάνωσή της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έξι ημέρες μετά την ολοκλήρωση της 15ης ΔΕΘ, τα περίπτερα είναι ακόμη γεμάτα με εκθέματα -εκθέματα που λεηλατούνται από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, πριν πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Το 1941 γερμανικές μονάδες μετατρέπουν τη ΔΕΘ σε «σπίτι» τους. Το περίπτερο της εθνικής παραγωγής χρησιμοποιείται από τον ξένο στρατό ως αποθήκη ραδιοφωνικών πομπών και ασυρμάτων και στα υπόλοιπα αποθηκεύονται πυρομαχικά, όπλα και κινητήρες αεροπλάνων. Τον Οκτώβριο του 1944, βλέποντας την ήττα να ΄ρχεται, οι Γερμανοί ανατινάζουν τα πολεμοφόδιά τους για να μην πέσουν στα χέρια των συμμάχων -και μαζί τα περίπτερα της έκθεσης.

Αυτή η ταλαιπωρημένη από την ιστορία κυρία, όμως, ουδέποτε αποθαρρύνθηκε κι όχι απλά επιβίωσε αλλά συνέχισε να αναπτύσσεται κι έτσι φέτος γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια, με εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά όλοι οι Θεσσαλονικείς.

Κατάθεσε τη δική σου μικρή ιστορία για τη ΔΕΘ

Όπως γνωστοποίησε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, Tάσος Τζήκας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι ίδιοι οι επισκέπτες της έκθεσης ανά τις δεκαετίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, θα κληθούν να καταθέσουν προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις τους, αλλά και να στείλουν φωτογραφίες και στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική έκδοση.

«Οι ανθρώπινες αναμνήσεις», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, «αποτελούν κομμάτια ενός μοναδικού ιστορικού παζλ, μιας κοινής αφήγησης». Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να γράψει τη δική του ιστορία για τη ΔΕΘ ή να στείλει φωτογραφίες και αναμνηστικά. Στη συνέχεια, χρειάζεται να συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tif.helexpo.gr/el/90_Years_TIF_Contact_Form (ΕΔΩ) και να στείλει όλο το υλικό έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις πιο όμορφες ιστορίες και ισάριθμες φωτογραφίες και αναμνηστικά θα βραβευτούν, ενώ οι 10 καλύτερες αναμνήσεις θα αποσταλούν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και σάιτ, ώστε να αποτελέσουν τμήμα σχετικών ρεπορτάζ. Όσοι στείλουν υλικό, θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται δωρεάν στην 81η ΔΕΘ, καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.

Οι επετειακές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ΔΕΘ μετά τη μεταπολίτευση, έκθεση φωτογραφίας και ιστοριών, αλλά και μια μεγάλη γιορτή στις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τη διοργάνωση της 1ης ΔΕΘ, στις 3 Οκτωβρίου του 1926, και αποτελεί ταυτόχρονα ένα «χαίρε» στην 90ετή ιστορία της, αλλά και ένα γύρισμα σελίδας για την πιο διεθνοποιημένη πορεία της στα επόμενα χρόνια (σσ. θα ακολουθήσει τηλεγράφημα για τη διεθνοποίηση της ΔΕΘ και την 81η διοργάνωσή της τον Σεπτέμβριο, με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία).

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημείωσε ότι δεν μπορεί παρά να ξεπεράσει τον ρόλο της πολιτικού και να μιλήσει ως άνθρωπος που έχει ζήσει διαδοχικές ΔΕΘ. «Η ΔΕΘ ήταν για εμάς ό,τι πιο όμορφο, μια ευκαιρία να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη από τις πατρίδες μας γύρω από την πόλη. Ένα ταξίδι που όλοι περιμέναμε εναγωνίως» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η ΔΕΘ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της ανθρώπινης δυναμικότητας, του ανθρώπινου προσώπου που αθροίζει και δεν διαιρεί κι αυτό είναι το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ