Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των Τενάγων Φιλίππων

Προκειμένου να υπάρχει προστασία από τις συχνές καταστροφικές πλημμύρες και να ενισχυθεί η γεωργική παραγωγή

Το σύγχρονο και ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό και εγγειοβελτιωτικό έργο των Τενάγων Φιλίππων των νομών Καβάλας, Δράμας, Σερρών θέτει σε τροχιά υλοποίησης ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Το νέο έργο αναμένεται να δώσει λύση προστασίας από τις συχνές καταστροφικές πλημμύρες, ενισχύοντας τη γεωργική παραγωγή και τονώνοντας το αγροτικό εισόδημα.

«Με το νέο έργο γυρίζει σελίδα η πολύπαθη περιοχή των Τενάγων Φιλίππων των Νομών Καβάλας, Δράμας, Σερρών» επισημαίνει ο κ. Σπίρτζης, καθώς «Ανατρέπεται η πρακτική δεκαετιών, των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και της αναποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Μπαίνει τέλος στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι αγρότες των Τεναγών των Φιλίππων, τόσο λόγω των πλημμυρών κάθε χειμώνα, καθώς και της λειψυδρίας κάθε καλοκαίρι» τονίζει ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και διευκρινίζει «Σταματά η σπατάλη δημόσιου χρήματος που γίνονταν κάθε χρόνο για τη διαχείριση του υδάτινου όγκου, που κατακλύζει τα χωράφια, η οποία είχε όμως αντίθετα και καταστροφικά αποτελέσματα. Δηλαδή αντί τον περιορισμό του φαινόμενου, αυξάνονταν διαρκώς οι πλημμυρισμένες εκτάσεις των Τενάγων, που δεν επιτρέπουν καλλιεργητικές εργασίες, διογκώνοντας έτσι τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής».

Ο κ. Σπίρτζης επισημαίνει ότι η διαρκής αύξηση του ποσοστού της έκτασης των Τενάγων που πλημμυρίζουν, οδηγεί σε διαρκή μείωση του συνολικού παραγόμενου μικτού γεωργικού εισοδήματος : « Με βάση τη σχετική προκαταρκτική μελέτη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σήμερα οι απώλειες εισοδήματος σε σχέση με την πλήρη αξιοποίηση των εδαφών στα Τενάγη είναι στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μέσα στην επόμενη δεκαετία με τους ρυθμούς εξέλιξης του φαινόμενου οι απώλειες αναμένεται να φτάσουν στα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η απώλεια αυτή σε ετήσια βάση θα πρέπει να αποτελεί το μέτρο σύγκρισης ως προς το κόστος των νέων παρεμβάσεων, το ύψος των οποίων θα προκύψει από τη μελέτη των νέων έργων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες