Επετειακή είναι η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζεται σήμερα, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων ζωής της διοργάνωσης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της έκθεσης, η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων, ενώ αναμένεται να την επισκεφθεί πλήθος κόσμου.
Για το θεσμό και τη σημασία του για την οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για το όραμα και τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα της Έκθεσης και του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, γράφουν στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και το typosthes.gr οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους:
Επιθυμία του επιχειρηματικού κόσμου είναι να ξαναδούμε την έκθεση να ακμάζει
Άρθρο του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Μπακατσέλου
Η έκθεση, ως θεσμός, είναι βέβαια ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη καθώς είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, που φέρνει κάθε χρόνο την πόλη μας στο προσκήνιο, καθιστώντας την σημείο εξαγγελίας της οικονομικής πολιτικής και αφετηρία του οικονομικού έτους. Επιθυμία του επιχειρηματικού κόσμου της Β. Ελλάδος είναι να την ξαναδεί να ακμάζει. Εμείς από την πλευρά μας σε μια προσπάθεια στήριξης του θεσμού και της δραστηριότητας των μελών μας συμμετέχουμε με δικό μας περίπτερο για 4η συνεχή χρονιά επιδοτώντας τους εκθέτες μέλη μας.
Εκείνο που έχει υποβαθμισθεί σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια είναι το ίδιο το εκθεσιακό γεγονός καθώς οι γενικές εκθέσεις, ως γνωστόν, απαξιώνονται διεθνώς. Είναι συνεπώς ανάγκη να αναβαθμισθεί το καθαρά εκθεσιακό γεγονός και κάτι τέτοιο απαιτεί, πέραν του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, συνεργασία με στρατηγικό εταίρο που να διαθέτει εμπειρία και κύρος στη διεθνή εκθεσιακή αγορά.
Για την επιχειρηματική κοινότητα το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους 5 βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της πόλης μαζί με το Λιμάνι, την Εγνατία Οδό, το Αεροδρόμιο και τη Ζώνη Καινοτομίας. Έτσι πρέπει να δει κανείς την Έκθεση και όχι ως μια γενική έκθεση που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στην κατασκευή των εγκαταστάσεων και των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου και υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, φαίνεται αδύνατη η χρηματοδότησή τους από το κράτος. Συνεπώς, μια ρεαλιστική λύση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τη χρηματοδότηση του έργου και για το λόγο αυτό έχουμε προτείνει την ένταξή του στη διαδικασία fast track. Η λύση της κατασκευής του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, στους χώρους που σήμερα κατέχει η ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΘ Α.Ε., αφενός είναι η μόνη εφικτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, γιατί κάνει ευκολότερη την εξεύρεση επενδυτή και αφετέρου θα δώσει άμεση ανάσα στην οικονομία της πόλης και στη ζωή του ιστορικού κέντρου.
Σε όλα αυτά όμως καθοριστική σημασία έχει ο χρόνος. Όσο καθυστερούμε να πάρουμε τις κρίσιμες αποφάσεις τόσο μένουμε πίσω. Όπως και στην περίπτωση του λιμανιού, έτσι και στην Έκθεση, η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα επιφέρει πολύ λιγότερα οικονομικά οφέλη στο δημόσιο σήμερα, λόγω της ύφεσης, απ’ότι 2-3 χρόνια πριν. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε γρήγορα έστω και τώρα για να μην δούμε κι άλλα τραίνα να περνούν κι εμείς να μένουμε πίσω.
Η ΔΕΘ να αποτελέσει θεσμό-αιχμή του δόρατος για την περιφερειακή ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα
Άρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιου Σαββάκη
Η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου όμως αποτελεί θεσμό για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, και γι΄αυτό πρέπει να διατηρηθεί, αφού παραδοσιακά ο εκάστοτε Πρωθυπουργός εξαγγέλλει από το βήμα της, την οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα ακολουθηθεί τον επόμενο χρόνο.
Βεβαίως, δεν παραγνωρίζουμε ότι η κρίση των τελευταίων ετών που έχει πλήξει την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικότητα, έχει επηρεάσει σαφώς και τη δραστηριότητα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ ΑΕ).
Παρά την οικονομική κρίση στη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου ανακάμπτει, ξανακερδίζοντας έτσι την παλιά της θέση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα λειτουργίας εκθεσιακών φορέων ανά τον κόσμο, έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εκθετών και τον αριθμό των επισκεπτών. Επιπλέον, οι διάφορες καινοτόμες πρωτοβουλίες κατά τη διάρκειά της, αποτελούν πόλο έλξης τόσο για επιχειρηματίες, όσο και για απλούς επισκέπτες.
Η πορεία λοιπόν των τεσσάρων τελευταίων ετών θεωρούμε ότι συμβάλλει θετικά στο να αποκτήσει η έκθεση έναν νέο, αλλά σημαντικό, ρόλο, στα επιχειρηματικά και κοινωνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος.
Βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το πρόβλημα της Διεθνούς Εκθέσεως είναι οι υποδομές του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου και η θέση της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Τα σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα βρίσκονται χωροθετημένα εκτός των πόλεων φιλοξενίας τους, συνήθως κοντά σε αεροδρόμιο, αλλά, σε κάθε περίπτωση, με εξαιρετικά μεγάλη ευκολία πρόσβασης των επισκεπτών τους σε αυτά. Δυστυχώς η οικονομική κρίση περιόρισε δραματικά τη δυνατότητα εξεύρεσης κεφαλαίων για την υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης, όπως ένα νέο εκθεσιακό κέντρο. Συνεπώς, δεν υπάρχει σήμερα άλλη ρεαλιστική λύση από την συνολική ανάπλαση και εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού κέντρου στους σημερινούς του χώρους.
Στο πλαίσιο αυτό, κύρια πρόταση του ΣΒΒΕ, και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του ρόλου και της αποστολής της ΔΕΘ ΑΕ, είναι ο εκσυγχρονισμός του εκθεσιακού της κέντρου, γι’ αυτό θα πρέπει να εξευρεθούν τα κατάλληλα κεφάλαια από την κυβέρνηση και να δημοσιοποιηθεί ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδυτικών παρεμβάσεων.
Παράλληλα, η ανάπτυξη συνεργιών και στρατηγικών συμμαχιών με σημαντικούς διοργανωτές εκθέσεων ανά τον κόσμο, θα πρέπει να είναι ο άξονας δραστηριοποίησης της ΔΕΘ για επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ο περιφερειακός ανταγωνισμός (Κωνσταντινούπολη, Σόφια κλπ) και δυνητικά υποκατάστατα διεθνών εκθέσεων, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές εκθέσεις μέσω του διαδικτύου.
Επιπλέον, η ΔΕΘ πρέπει – επιτέλους - να αποτελέσει θεσμό – αιχμή του δόρατος για την περιφερειακή ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα και να συμβάλει έτσι καταλυτικά στους δύο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την οικονομική της ζωή στα ερχόμενα χρόνια:
• στην ενίσχυση του τοπικού παραγωγικού συστήματος, και,
• στην αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης διεθνώς.
«ΔΕΘ 365 μέρες τον χρόνο, με έμφαση στις κλαδικές εκθέσεις»
Άρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δρ Κυριάκου Λουφάκη
H Θεσσαλονίκη ιστορικά αναπτύχθηκε και ευημέρησε όταν εκμεταλλεύτηκε την ενδοχώρα της. Η ενδοχώρα αυτή σήμερα υπερβαίνει τα Βαλκάνια και συμπεριλαμβάνει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για να την εκμεταλλευτούμε όμως δεν αρκούν μόνο οι γεωγραφικές συντεταγμένες, αλλά και οι υποδομές, των οποίων ο εκσυγχρονισμός είναι σήμερα πιο επιτακτικός από ποτέ.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική είναι η συμβολή της Εγνατίας Οδού, που αναδεικνύει τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως εμπορικό κέντρο της περιοχής, ωστόσο δεν είναι αρκετή. Για να αναδειχθεί ξανά η πόλη σε κέντρο εμπορευματικών μεταφορών θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ξεκινώντας από το Λιμάνι, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη με την απαραίτητη αεροδρομική και σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης. Η καταξίωση της πόλης σαν ένα hub θα έχει άμεση συνέπεια την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών και προϊόντων που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται κυρίως από την Άπω και Μέση Ανατολή. Η Θεσσαλονίκη γινόμενη και πάλι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά το εμπόριο και την ελαφριά βιομηχανία στην περιοχή, η οποία θα έχει κατά βάση εξαγωγικό χαρακτήρα. Και αυτό με τη σειρά του θα καταστήσει την πόλη εκθεσιακό κέντρο και κατά συνέπεια θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΕΘ.
Η ΔΕΘ είναι βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της πόλης και του επιχειρείν. Με σταθερή παρουσία στα εκθεσιακά δρώμενα από το 1926, αποτελεί σημαντικό θεσμό για το οικονομικό, επιχειρηματικό, αλλά και κοινωνικοπολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Η καθιέρωση κλαδικών εκθέσεων το 1973 αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορία της έκθεσης και κατά την άποψή μου η επέκταση και διοργάνωση περισσότερων κλαδικών εκθέσεων όλο τον χρόνο είναι αυτό που έχει ανάγκη το επιχειρείν στη Βόρειο Ελλάδα. Οι γενικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο έχουν φθίνουσα πορεία, διότι οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να κάνουν Β2Β συναντήσεις κατά τη διάρκειά τους αλλά με ανθρώπους του κλάδου. «ΔΕΘ 365 μέρες τον χρόνο, με έμφαση στις κλαδικές εκθέσεις» είναι το μήνυμά μου σε μια εποχή που οι εκθέσεις συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για επαφές, δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και άνοιγμα νέων αγορών.
Ωστόσο, για να είναι πραγματικά επιτυχημένες οι κλαδικές εκθέσεις, θα πρέπει να είναι διεθνείς. Θα πρέπει δηλαδή να προσελκύσουμε, πέρα από τους γείτονές μας τους Βαλκάνιους – που με την κατάργηση των συνόρων η πρόσβαση και η επικοινωνία είναι πολύ ευκολότερη – πελάτες από όλο τον κόσμο. Είναι με άλλα λόγια αναγκαίο η ΔΕΘ-Helexpo να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα εξωστρέφειας στην ένταξή της στα διεθνή εκθεσιακά δίκτυα, «παίζοντας» με όρους αγοράς και έχοντας την απαιτούμενη ευελιξία.
Στρατηγικής σημασίας η ΔΕΘ για την οικονομική ζωή της χώρας
Άρθρο του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Α΄ Αντιπρόεδρου της ΚΕΕΕ, κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου
Η συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκταση της Βόρειας Ελλάδας είναι διαχρονική και αναμφισβήτητη. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη μέσα στην μακραίωνη ιστορίας της έχει δημιουργήσει μια στερεή παράδοση και έχει καταστεί σύμβολο για τη πόλη.
Αναμφίβολα εδώ και δεκαετίες η ΔΕΘ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παρουσίαση επιχειρήσεων, καινοτομιών, νέων προϊόντων, για την ανταλλαγή απόψεων αλλά και για την σύναψη συνεργασιών.
Η φετινή 81η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, συνιστά στιγμή-ορόσημο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, καθώς συμπίπτει με μια ξεχωριστή επέτειο, αυτή των 90ων γενεθλίων του.
Στο πλαίσιο αυτό δυναμικό παρών στη φετινή διοργάνωση θα δώσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει την ομπρέλα για επιχειρήσεις - μέλη του που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην φετινή έκθεση. Ακολουθώντας την πάγια τακτική στήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και της εκθεσιακής του πολιτικής, που στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των μελών του, το ΒΕΘ και οι επιχειρήσεις – μέλη του θα βρίσκονται στο περίπτερο 13.
Είναι δεδομένο ότι η 81η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξη της χώρας και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο ο θεσμός της έκθεσης μέσα στη μακρόχρονη πορεία του –σε λαμπρές, αλλά και δύσκολες, ακόμη και σε σκοτεινές, περιόδους- παρουσιάζει με συνέπεια την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα που καινοτομεί, την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη με σκληρή δουλειά να πάει μπροστά.
Η ΔΕΘ παρά την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε μπορεί και πρέπει να προσφέρει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το επιχειρείν είναι ζωντανό και έτοιμο για δράση. Μπορεί να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να προβάλλει με έμφαση τις διεξόδους, που οδηγούν στην επίτευξη ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών. Αναπτυξιακών ρυθμών που φαίνεται να έχουμε απολέσει καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κοινωνία πορευτήκαμε έχοντας ως οδηγό την κατανάλωση και αδιαφορώντας για την παραγωγή, με αποτέλεσμα όταν οι κρουνοί της δανειοδότησης στέρεψαν η ελληνική οικονομία να βρεθεί σε αδιέξοδο. Ξαφνικά με έναν πολύ σκληρό τρόπο είδαμε πόσο ανταγωνιστικό είναι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ενώ διαπιστώσαμε ότι η ίδια η επιβίωσή μας αποτελεί συνάρτηση από την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας στην σκληρή πραγματικότητα του διεθνούς ανταγωνισμού. Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη για την διαμόρφωση ενός παραγωγικού, ορθολογικού και εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου.
Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί το εν λόγω μοντέλο είναι να αντιληφθούμε ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από την συντονισμένη προσπάθεια των επιχειρήσεων, του κράτους και όλων των παραγωγικών φορέων της οικονομίας.
Όλοι μαζί αναλαμβάνοντας δράση μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε η ΔΕΘ-Helexpo να ενισχυθεί προς όφελος της πόλης και των πολιτών, και να γίνει εκ νέου ο σημαντικότερος μοχλός για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Σεπτέμβρης, ο μήνας της σκληρής πραγματικότητας
Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλη Ζορπίδη
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί παραδοσιακά, για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για τον κόσμο της λεγόμενης «Πραγματικής Οικονομίας» της χώρας, το οδόσημο της επιστροφής στην κανονικότητα και καθημερινότητα...
Η οποία σημερινή κανονικότητα απέχει πάρα πολύ από το να χαρακτηριστεί ομαλή ή τουλάχιστον ελπιδοφόρα...
Οι επαγγελματίες, όπως βλέπω καθημερινά στο Επιμελητήριο μας, αποχαιρετούν το καλοκαίρι σε καθεστώς ακραίας ανησυχίας, αν όχι πανικού! Είμαι βέβαιος ότι σε πολλούς περασμένους Σεπτέμβριους είχαμε χρησιμοποιήσει ηχηρές λέξεις για την κρίση, τη λιτότητα και τα αδιέξοδα της οικονομίας μας... Αλλά η κατάσταση φέτος είναι πολύ χειρότερη...
Οι δυσβάσταχτοι φόροι γονατίζουν την αγορά. Συρρικνώνουν το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των πολιτών, άρα μειώνουν την ήδη μειωμένη αγοραστική του δύναμη. Αυτό σκοτώνει αργά και βασανιστικά την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας!
Τα μέτρα λιτότητας, στεγνώνουν ακόμη περισσότερο την αγορά. Φτωχοποιούν τον μέσο Έλληνα και σέρνουν την χώρα ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ύφεση. Η Κυβέρνηση, που θα έσχιζε τα Μνημόνια και θα καταργούσε (με ένα άρθρο και έναν νόμο) τη λιτότητα αποδείχθηκε ανίκανη να πείσει τους Δανειστές για το πλέον απλό και αληθές: ότι ο ελληνικός Λαός δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στο κράτος!
Οι Κυβερνώντες επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθούν πως ό,τι πήραν- πήραν από τον πολίτη! Ό,τι τους δώσαμε -για τέλη, χαράτσια, φόρους, έκτακτους και τακτικούς, άμεσους και έμμεσους, εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, με μερική ή ολική εξόφληση, σε 12 ή 100 δόσεις, ρυθμισμένα ή αρύθμιστα, προκαταβολικά ή στην ώρα τους, - δώσαμε! Δεν υπάρχουν άλλα...
Εάν, παρόλη την αφαίμαξη, και πάλι σάς λείπουν χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του Κράτους, τότε να τα βρείτε από αλλού. Συρρικνώστε τα έξοδα, κάντε αποκρατικοποιήσεις, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, καταργήστε άχρηστες Δημόσιες Υπηρεσίες, αξιοποιείστε σωστά το προσωπικό των Δημοσίων Υπαλλήλων, μαζέψτε τις σπατάλες! Βάλτε βαθιά το μαχαίρι των μεταρρυθμίσεων! Η Ελληνική Κοινωνία δεν αντέχει πια να ρίχνει από το υστέρημα της χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο! Δεν είναι δυνατό να φτωχοποιείται όλο και μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνικού Λαού μόνο και μόνο επειδή οι Κυβερνώντες αδυνατούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους...
Η ΔΕΘ να συνεχίσει το ρόλο της στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης
Άρθρο του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελή Φιλιππίδη
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη, όντας ταυτόσημη με την ιστορία της, αλλά και με τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου. Ο ρόλος της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξης της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλης της χώρας, είναι μεγάλος και αδιαμφισβήτητος. Είναι ο χώρος στον οποίο έχουν επιτευχθεί σημαντικές οικονομικές και επιχειρηματικές συνεργασίες και πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κέντρου εξελίξεων διεθνούς εμβέλειας.
Παράλληλα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, εδώ και δεκαετίες, έχει καταφέρει, εκτός της προσφοράς της στα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα, να αποτελεί και βήμα εξαγγελίας της οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε Κυβέρνησης και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Η οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία της ΔΕΘ και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή έχουν απόλυτη ανάγκη την παρουσία γεγονότων που θα τονώσουν την οικονομική ζωή της.
Παρ’όλο που δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1920, παρ’ όλο που οι εποχές έχουν αλλάξει και, πλέον, η έκθεση των προιόντων γίνεται σε ηλεκτρονικές «βιτρίνες», οι Διεθνείς Εκθέσεις διατηρούν το σημαντικό τους ρόλο, με την επίτευξη συνεργασιών και τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών.
Στη δύσκολη οικονομική περίοδο, που βιώνουμε εδώ και χρόνια, η προσπάθεια της Δ.Ε.Θ. για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι αξιόλογη.
Ιδιαίτερα η κοινωνία της Θεσσαλονίκης προσδοκά η δική μας Διεθνής Έκθεση να συνεχίσει το ρόλο της στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και να παραμείνει ως το κορυφαίο γεγονός για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας και της Βόρειας Ελλάδας. Η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου με διεθνή standards και αναγνωρισιμότητα, θα συμβάλει το μέγιστο στην ανάπτυξη της περιοχής, στην προσέλκυση τουρισμού και στην τόνωση της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης.
Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι θεσμός, άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της πόλης μας, τον οποίο πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας. Ως εκ τούτου, προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν επεισόδια και κοινωνικές ταραχές, κατά τη διάρκεια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης, αλλά θα υπάρξει τόνωση της τοπικής οικονομίας σε κάθε επίπεδο (το έχουμε, άλλωστε, τόσο μεγάλη ανάγκη…).