Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

81η ΔΕΘ: Μνήμες της Θεσσαλονίκης από τον ιστορικό Μ. Μαλαμίδη

Μέσα από το υλικό που παρουσιάζει στο περίπτερο 15 ο ο ιστορικός ερευνητής, συλλέκτης και πρόεδρος του ιστορικού και συλλεκτικού αρχείου Θεσσαλονίκης

Μνήμες της Θεσσαλονίκης ανασύρει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας ο ιστορικός ερευνητής, συλλέκτης και πρόεδρος του ιστορικού και συλλεκτικού αρχείου Θεσσαλονίκης, Μάνος Μαλαμίδης, μέσα από το υλικό που παρουσιάζει στο περίπτερο 15, όπου φιλοξενείται, στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών -ανεξαρτήτου ηλικίας- για το υλικό που παρουσιάζεται είναι έντονο, λόγω της "δίψας" του κόσμου να μάθει καλύτερα την Ιστορία.

Ο κ. Μαλαμίδης συμβάλλει εδώ και χρόνια, από το δικό του "μετερίζι" στη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, αυτής που όταν δεν σβήνει, εξελίσσεται σε ιστορική συνέχεια κι αυτή με τη σειρά της "διδάσκει" στους πολίτες πώς να προχωρήσουν μπροστά δίχως να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος.

Ο "πυρήνας" της συλλογής του Μάνου Μαλαμίδη είναι η ιστορία της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο μερίδιο "καταλαμβάνει" η κατοχή της πόλης από το ναζιστικό στρατό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για την κατοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι ντοσιέ με αρχειακό υλικό: από φωτογραφίες μέχρι αποδελτιωμένες εφημερίδες. Ο επισκέπτης μπορεί να δει, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα Ελευθερία, που αναγγέλλει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά και αντικείμενα που "έρχονται" από την περίοδο της Κατοχής, εκθέματα που "αιχμαλωτίζουν" το βλέμμα των επισκεπτών.

Σε μία άλλη θεματική ενότητα, αυτή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες μαθαίνουν πληροφορίες για την ιστορία της έκθεσης, βλέπουν φωτογραφίες από την πρώτη διοργάνωση (το 1926), βραβεία που μοιάζουν - όπως λέει ο κ. Μαλαμίδης- με μεγάλα παράσημα.

"Στα ντοσιέ της έκθεσης υπάρχουν δελτία εισόδου εκθετών, φωτογραφίες που αντικατοπτρίζουν μία περίοδο 90 ετών" αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει, δε, ότι η ΔΕΘ "μετρά" όχι 90, αλλά 81 (συμπεριλαμβανομένης της φετινής) διοργανώσεις, διότι "η έκθεση σταμάτησε το '40, με την κήρυξη του πολέμου. Μάλιστα, κάποιοι εκθέτες που είχαν, ήδη, τοποθετήσει εκθέματα στο χώρο της έκθεσης, δεν πρόλαβαν να τα πάρουν διότι οι Γερμανοί μπήκαν και τα κατέσχεσαν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί έξω από σπίτι – 19χρονος άνοιξε πυρ κατά 3 ατόμων
Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε οικισμό των Διαβατών – Δικογραφία σε βάρος του 19χρονου
Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί έξω από σπίτι – 19χρονος άνοιξε πυρ κατά 3 ατόμων
Σάλος με αποθέωση του κιτς στην Ακρόπολη - Ινδοί ντύθηκαν αρχαίοι Έλληνες (ΦΩΤΟ)
Έκοψαν εισιτήριο, ανέβηκαν στον ιερό βράχο και άρχισαν να φωτογραφίζονται – ΕΔΕ από το υπουργείο Πολιτισμού
Σάλος με αποθέωση του κιτς στην Ακρόπολη - Ινδοί ντύθηκαν αρχαίοι Έλληνες (ΦΩΤΟ)