Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε κίνδυνο 100 νηπιαγωγεία στη Θεσσαλονίκη

Τι αναφέρει η ΠΕΚΔΜ για τη Σχολική Στέγη και τα νηπιαγωγεία της πόλης

Προτάσεις για την εξεύρεση πόρων από τους οποίους θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν έργα σχολικής στέγης, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας αναλύθηκαν στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της ΠΕΔΚΜ την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, με την συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων Παιδείας και Προέδρων Σχολικών Επιτροπών Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και παρουσιάστηκαν ομαδοποιημένα, αγορές οικοπέδων, κατασκευή διδακτηρίων, προσθήκη αιθουσών, σημαντικές συντηρήσεις και διάφορα άλλα προβλήματα της Σχολικής Στέγης, όπως τα καταγράφουν οι οικείοι Δήμοι.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, τόνισε πως η καταγραφή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, οπότε και θα υποβληθεί αρμοδίως η συγκεντρωτική κατάσταση με τις ελλείψεις, τις ατέλειες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε δε πως ενώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 1η) είχαν διατεθεί, για την Σχολική Στέγη, στην Κεντρική Μακεδονία, 191 εκατ. €, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2η ) προβλέπονται μόνον 24 εκατ. €, από τα οποία 12 εκατ. προορίζονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μόνον 12 εκατ. προβλέπονται να διατεθούν για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού (11,9 εκατ.) έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα. Επομένως, αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως διορθωτικές κινήσεις, καμία παρέμβαση στον κρίσιμο τομέα της Σχολικής Στέγης δεν πρόκειται να συντελεσθεί στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το 2020!

Για την αποτροπή αυτής της δυσμενούς εξέλιξης, από την οποία πλήττονται όλοι οι Δήμοι και ιδιαίτερα αυτοί των αστικών κέντρων, στους οποίους σημειώνεται μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, η ΠΕΔΚΜ θα καταθέσει, μαζί με την καταγραφή των αναγκών, σειρά συγκεκριμένων, εφικτών και άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων, τις οποίες παρουσίασε συνοπτικά ο Αντιπρόεδρος της Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης -  Συκεών :

  • Προκήρυξη ( ή μάλλον επαναπροκήρυξη ) του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτηρίων.
  • Διάθεση ενός σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία, για την κατοχύρωση, μέσω απαλλοτριώσεων, των απαραίτητων, για την ανέγερση των σχολικών μονάδων, αστικών εκτάσεων.
  • Κατά την επικείμενη ( εντός  του 2017 ) αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί ( με άντλησή τους από λιμνάζοντα κονδύλια ) ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών που αντιμετωπίζουν με οξύτητα, προβλήματα Σχολικής Στέγης.
  • Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτηρίων Οργανισμού ( “Κτηριακές Υποδομές “– διάδοχος του ΟΣΚ ) να προβεί, όπως με επιτυχία και αποτελεσματικότητα έπραξε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στην λήψη δανείου, το προϊόν του οποίου θα διαθέσει για την Σχολική Στέγη.

Οι παριστάμενοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών παρουσίασαν σειρά ειδικότερων προβλημάτων , υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των διατιθεμένων για την Σχολική Στέγη κρατικών χρηματοδοτήσεων αναφέρθηκαν, πέραν των ελλείψεων σε κτήρια και αίθουσες, α) στα επείγοντα ζητήματα της επικείμενης λήψης των μισθωτηρίων ακινήτων στα οποία στεγάζονται σχολικές τάξεις και τα οποία δεν μπορούν να ανανεωθούν λόγω τεχνικών ανεπαρκειών, β) στις εκτεταμένες συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων, γ) στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, κλπ.

Συνοψίζοντας ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε πως η ΠΕΔΚΜ, ως συλλογικός εκφραστής των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύει συνολικά ένα μείζον πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών κρούει των κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζει μία εν εξελίξει καταγραφή αναγκών και ελλείψεων αλλά δεν περιορίζεται στην επισήμανση ελλείψεων και την υποβολή παραπόνων. Διατυπώνει υπεύθυνα ολοκληρωμένες προτάσεις και δοκιμασμένες λύσεις, τις οποίες και θα υποβάλλει αρμοδίως με την προσδοκία της θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους των υπεύθυνων φορέων της Πολιτείας.

«Θα κλιμακώσουμε την προσπάθειά μας»

«Σε αυτές τις τέσσερις προτάσεις προσθέτουμε οποιονδήποτε άλλο τρόπο κρίνει η κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η λίστα με τις ανάγκες των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας ως προς τα έργα σχολικής στέγης που πρέπει να γίνουν, η λίστα αυτή θα σταλεί στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, τους βουλευτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους συναρμόδιους υπουργούς, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τη διεύθυνση περιφερειακής εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Συγκεντρώσαμε τα αιτήματα για να παρουσιάσουμε μια αληθινή εικόνα στην κυβέρνηση, στα αρμόδια υπουργεία, σε όλες τις αρχές, για να ασκήσουμε μια δίκαιη, εύλογη, πίεση, ώστε να βρεθεί λύση. Διαφορετικά δεν θα μπει κεραμίδι μέχρι το 2020. Τώρα ξεκινάμε. Επαναθέτουμε το πρόβλημα. Θα κλιμακώσουμε την προσπάθειά μας» πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ως προς τις ανάγκες των Δήμων στον τομέα της σχολικής στέγης, διευκρίνισε ότι η κατηγοριοποίηση που γίνεται από την ΠΕΔ-ΚΜ και τους ίδιους τους Δήμους, αφορά τις αγορές οικοπέδων, την κατασκευή νέων διδακτηρίων, την προσθήκη αιθουσών και τις σημαντικές παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε υπάρχοντα διδακτήρια.

Εξάλλου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ζητά την πρόβλεψη τεσσάρων ειδικών κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ειδικά για την κατασκευή νηπιαγωγείων, ΕΠΑΛ και σχολικών κτιρίων σε περιοχές που υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες, καθώς και για απαλλοτριώσεις χώρων.

Περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος της σχολικής στέγης, ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε, ότι μέσω του προηγούμενου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, διατέθηκαν 191 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική στέγη, ωστόσο στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης προβλέπονται μόλις 24 εκατ. ευρώ για τον ίδιο τομέα, εκ των οποίων τα μισά αφορούν ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα υπόλοιπα 12 εκατ. την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σε κίνδυνο 100 νηπιαγωγεία στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Δανιηλίδης έθεσε το πρόβλημα των μισθωμένων χώρων, που, όπως είπε, είναι κυρίως νηπιαγωγεία που είχαν νοικιαστεί την προηγούμενη 10ετία και 15ετία σε καταστήματα, βιοτεχνίες, ισόγεια μαγαζιά και έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει η τελευταία παράταση. Μόνο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται για 100 νηπιαγωγεία. Ο δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χώροι με τις προδιαγραφές που απαιτούνται σε ό,τι αφορά τους οικοδομικούς κανονισμούς των σχολείων, ενώ τα συμβόλαια δεν μπορούν να ανανεωθούν. Ειδικά για την περίπτωση αυτή, ζητείται από την κυβέρνηση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθούν παρατάσεις στις μισθώσεις.

«Στον Δήμο μας έχει να χτιστεί σχολείο δέκα χρόνια» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, ενώ ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 540.000 ευρώ μισθώματα, μόνο για τον Δήμο Θέρμης, το χρόνο» και συμπλήρωσε ότι με ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε 20 χρόνια θα αποπληρωθούν τα σχολεία που πρέπει να γίνουν, με τα λεφτά που δίνονται για μισθώματα. Πρόταση για τη δημιουργία τράπεζας γης διατύπωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, λέγοντας ότι «χωρίς να ξοδευτούν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, θα μπορούν να ανταλλαγούν οικόπεδα του ελληνικού δημοσίου με χώρους κοινόχρηστους για σχολεία ώστε να σωθούν αυτοί οι χώροι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ