Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Είναι υποστελεχωμένα κατά 50% σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και με σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό

Υποστελεχωμένα κατά 50% σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι τα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, σοβαρές είναι και οι ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν επαρκούν επίσης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε περιοδεία σε Καβάλα, Σέρρες και Δράμα.

Όπως αναφέρει το in.gr, κατά το διάστημα 28 - 30 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος συνοδευόμενος από τον β' αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, τον ταμία Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη και το μέλος ΔΣ Αναστάσιο Βασιάδη, που επισκέφθηκε τις Υγειονομικές Μονάδες της Καβάλας, των Σερρών και της Δράμας και διαπίστωσε τα εξής:

• Υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 50%.

• Μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών σε ορισμένα Νοσοκομεία.

• Έλλειψη λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία, δυσλειτουργίες στο ΕΚΑΒ και αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων.

• Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας των παραπάνω περιοχών, η αποσύνδεσή τους από τα Νοσοκομεία, έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία αυξάνουν με τις αποσπάσεις γενικών γιατρών, προκειμένου να καλύπτουν εφημεριακές ανάγκες των Νοσοκομείων, καθώς και την μεταφορά περιστατικών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία.

• Οι μονάδες ΠΕΔΥ λειτουργούν υποτυπωδώς και οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι.

• Οι δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

• Τα ιδιωτικά ιατρεία υπολειτουργούν. Πολλά κλείνουν και οι ιατροί οδηγούνται στην υπαλληλοποίηση ή στην ανεργία, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να μεταναστεύουν. Ειδικότερα, οι εργαστηριακοί ιατροί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις και των clawback και rebate.

• Αυξήθηκε κατά 70% η προσέλευση στα Νοσοκομεία για υπηρεσίες ΠΦΥ.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και των αρμοδίων τοπικών φορέων συμφωνούν ότι πρέπει να δημιουργηθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δημόσιες δομές, ώστε να αποσυμφορούν τα νοσοκομεία, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με νέο προσωπικό, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων αγγίζει τα 60 έτη, να ανανεωθεί η υλικοτεχνική υποδομή και να γίνει αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανημάτων και τέλος να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των γιατρών τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να λειτουργήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών και με την πρόσθεση των 86 εξετάσεων και να μην συνεχιστεί η εφαρμογή του clawback.

«Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των δημόσιων δαπανών υγείας. Η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ, αντί του 0,26% που είναι σήμερα, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορεί να παράσχει στους ασφαλισμένους αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας αλλά και να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Πρέπει, παράλληλα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία να εφαρμόσουν το Νόμο, ώστε να διοχετεύονται απευθείας οι εισφορές ασθένειας προς τον ΕΟΠΥΥ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Αναφορικά με τα Νοσοκομεία οι γιατροί προτείνουν για την καλύτερη λειτουργία τους, σωστή οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με ανεξαρτησία από τις υπόλοιπες δομές του Νοσοκομείου, προκειμένου οι κλινικές και τα τμήματα να λειτουργούν με ορθούς και ασφαλείς κανόνες. Τέλος, προτάσσουν ως αναγκαιότητα την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος σε όλα τα επίπεδα με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου, ηλεκτρονικής κάρτας, την ενσωμάτωση των κατευθυντήριων οδηγιών και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, και real time παρακολούθηση των πράξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΒΑΚΩ: Δυναμική η επανεκκίνηση της έκθεσης «KOSMIMA» στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του 32ου  Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου...
ΠΟΒΑΚΩ: Δυναμική η επανεκκίνηση της έκθεσης «KOSMIMA» στη Θεσσαλονίκη