Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάδειξη της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» με τριήμερες εκδηλώσεις

Στην πόλη μας από 4 Νοέμβρη, αλλά και με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας και της σημασίας του Βυζαντίου αρχίζει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το τριήμερο εκδηλώσεων για τη "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη".

Στο γεγονός ότι «οι μεγάλες αξίες» όπως αυτή του Βυζαντίου «δεν χάνονται ποτέ», εστίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Μητροπολίτης Άνθιμος σε συνέντευξη τύπου από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μια πρωτότυπη δράση που θα αφήσει παρακαταθήκη στην πόλη.

Για τον αγώνα που χρειάστηκε ώστε να γίνει από τη σύλληψης της ιδέας (πριν δύο χρόνια) πραγματικότητα αυτό το τριήμερο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, ενώ πρόσθεσε πως «η δράση έχει δυναμική και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω στο μέλλον».

«Θεσσαλονίκη σημαίνει Βυζάντιο, και Ελλάδα σημαίνει Βυζάντιο. Αν και δυστυχώς στη χώρα μας δεν το έχουμε βάλει στη θέση που του αρμόζει. Η ιστορία του Βυζαντίου δεν διδάσκεται όπως θα έπρεπε στα σχολεία. Υπάρχουν επιστήμονες που έζησαν την εποχή εκείνη όπως ο Καλλίνικος και ο Πλήθων Γεμιστός που ελάχιστοι τους ξέρουν, ούτε και ότι με το έργο τους πυροδότησαν την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Πρέπει να βρούμε τρόπους να έρθει το Βυζάντιο στο φως», σχολίασε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

«Η περίοδος του Βυζαντίου είναι ελάχιστα γνωστή, παρά το γεγονός ότι διήρκησε περισσότερα από 1000 χρόνια. Πρέπει να γίνουν γνωστά όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή. Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλονίκη, αν εξαιρέσουμε την Κωνσταντινούπολη, είναι η 2η πόλη μετά τη Ραβέννα σε Βυζαντινά μνημεία», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Εξάλλου ανακοίνωσε πως πρόθεση του δήμου είναι να ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα έργα για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου των εκκλησιαστικών μνημείων της πόλης μας εκ των οποίων αρκετά αποτελούν μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. «Πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα στους επισκέπτες», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Να υπενθυμίσουμε ότι το τριήμερο για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι μια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και συνδιοργανωτές είναι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.

Στο τριήμερο περιλαμβάνονται: μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής στις 4/11, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης» 5/11 στον ίδιο χώρο, και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 6/11. Προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και πολιτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» υποστηρίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κεντρικός Δήμος της πόλης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι παραπάνω φορείς εξέφρασαν τη θέλησή τους να στηρίξουν και στη συνέχεια αυτή την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας τον φορέα που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της επιστημονικής ημερίδας του Σαββάτου 5/11, αλλά και να επεξεργαστεί τις επόμενες δράσεις που θα αναδεικνύουν τον βυζαντινό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, ο οποίος και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.

Μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ότι πρότεινε το έργο του φορέα της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να το αναλάβει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής στον οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (η τελευταία μάλιστα έχει εκπονήσει και σχετική προμελέτη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο
Πρόκειται για το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των ψαράδων στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, προσφέροντας λύσεις σε έκτακτες περιπτώσεις
Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο