Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Γοργόνα της πόλης θα… «αναδυθεί» στο Food Festival!

Παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες, street food event, χριστουγεννιάτικη αγορά, διαγωνισμός μαγειρικής, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα για ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη ...

Η «Γοργόνα» αλλά και τα φημισμένα γλυκά της Θεσσαλονίκης θα έχουν την τιμητική τους στο φετινό Thessaloniki Food Festival, που θα λάβει χώρα στην πόλη για έναν μήνα (18 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου) με πλήθος δράσεις και γευστικές προκλήσεις.

Παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες, street food event, χριστουγεννιάτικη αγορά, διαγωνισμός μαγειρικής, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και την επίσημη πρώτη παρουσίαση του κρασιού του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει φέτος το… μενού της διοργάνωσης.

Αναλυτικότερα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την πρωτοβουλία των ζαχαροπλαστών για ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πόλης του γλυκού (Θυμηθείτε εδώ το ρεπορτάζ του typosthes.gr) ο Δήμος προγραμματίζει δράσεις σχετικές με το γλυκό στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival.

«Μπαίνουμε και εμείς στη λογική, σε συνεννόηση με την Συντεχνία Ζαχαροπλαστών, για να ανεβάσουμε το brand «Θεσσαλονίκη πόλη του γλυκού», δηλώνει στον typosthes.gr ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας. Όπως σημειώνει, οι ζαχαροπλάστες δουλεύουν στο φουλ αυτό το διάστημα και θα κάνουν περισσότερα πράγματα σε συνεργασία και με το Δήμο την άνοιξη.

Μεταξύ άλλων στο Thessaloniki Food Festival θα πραγματοποιηθεί ένα workshop και γευσιγνωσία με την σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία θα έρθει από το Παρίσι με θέμα «Η Γαλλική επιρροή στα γλυκά της Θεσσαλονίκης».

Πρώτη παρουσίαση για τη «Γοργόνα»

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της «Γοργόνας». Τι είναι η «Γοργόνα»; Το κρασί του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης!

Η παρουσίασή του θα γίνει σε  δυο φιλανθρωπικά γεύματα, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Excelsior (τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο γονέων παιδιών πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο) και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (τα έσοδα θα δοθούν στο Ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός).

«Με την πρόσκληση που θα παίρνει κάποιος για το φιλανθρωπικό δείπνο θα περιλαμβάνεται και η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασί “Γοργόνα”», όπως λέει ο κ. Πέγκας.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα υπάρχουν και φιάλες εκεί για να αγοράσει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση όλα τα χρήματα θα πηγαίνουν για τον συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σκοπό. Ο Δήμος δεν θα εισπράξει τίποτα, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Πέγκας. Σημειώνεται ότι η γοργόνα αποτελεί και το λογότυπο του Thessaloniki Food Festival.

Το κρασί όμως θα πρωταγωνιστεί και σε άλλες εκδηλώσεις όπως «Κρασί και σοκολάτα» και «Το κρασί των Χριστουγέννων». Υπό την αιγίδα του Thessaloniki Food Festival θα πραγματοποιηθεί και η διοργάνωση της WINE-PLUS «Ο Χάρτης των Γεύσεων» στο Λιμάνι (3-4/12).

Street-food αλά Ιταλικά

Με γεύσεις και προϊόντα από τη Ιταλία προγραμματίζεται ένα street food event στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Επιχειρηματίες και εστιατόρια της πόλης με ιταλικά γαστρονομικά προϊόντα θα γιορτάσουν με τον κόσμο στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ (12.00-22.00)

Επίσης, με συνταγές βασισμένες σε ελληνικά βότανα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8/12 φιλανθρωπικό brunch τα έσοδα του οποίου θα δοθούν στο ορφανοτροφείο «Η ΜΕΛΙΣΣΑ».

Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο

Στις αρχές Δεκεμβρίου (3-4/12) θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο, όπου τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες θα προβάλουν και πωλούν προϊόντα από το χώρο της γαστρονομίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και παρουσίαση χριστουγεννιάτικων συνταγών από σεφ.

Σχολεία και ΚΑΠΗ

Παράλληλα, συνεχίζεται και το πρόγραμμα που γίνεται κάθε χρόνο με τα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να ενημερωθούν γύρω από την άσκηση και τη διατροφή. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται και ένα πρωτότυπο σόου με ξηρό πάγο για παιδιά 5ης και 6ης Δημοτικού.

Φέτος, δράσεις θα γίνουν και σε ΚΑΠΗ. Ειδικότερα σχεδιάζεται ένας διαγωνισμός μαγειρικής για την Τρίτη ηλικία ο οποίος θα γίνει με τη συνεργασία της σεφ Κικής Εμμανουηλίδου, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος. «Προσπαθούμε τις μαγείρισσες της πόλης να τις κινητοποιήσουμε και να τις εντάξουμε στο φεστιβάλ», όπως λέει ο κ. Πέγκας.

«Τρώμε έξω με 10 ευρώ»

Εξάλλου, συνεχίζεται και φέτος η δράση «Τρώμε έξω με 10 ευρώ», αν και η αύξηση του ΦΠΑ δυσκόλεψε την κατάσταση, όπως λέει ο κ. Πέγκας. «Υπάρχουν λίγα εστιατόρια τα οποία στηρίζουν τη δράση με συνέπεια», σημειώνει. (Δείτε τη λίστα των εστιατορίων -η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς- εδώ)

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης που συνεδριάζει την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, στις 16.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ