Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάνοπλοι για κακοκαιρία – Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» περιοχές

Συνεδρίαση στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Η Άνω Πόλη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι περιοχές της Θέρμης και της Σίνδου, ανατολικά και δυτικά της πόλης, αντίστοιχα, βρίσκονται στο επίκεντρο της προετοιμασίας των αρμόδιων φορέων για το ενδεχόμενο πλημμύρας, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Τα παραπάνω ανέφερε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Δημήτρης Τσατσούλης, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσατσούλης σημείωσε, ότι στις παραπάνω περιοχές συνήθως αντιμετωπίζονται τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί ποτέ να ξέρει με βεβαιότητα, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τις πλημμύρες στη Μηχανιώνα, η πυροσβεστική κατέγραψε 315 περιστατικά αντλήσεων υδάτων, τη στιγμή που, συνήθως τους φθινοπωρινούς μήνες, σημειώνονται από 5 έως 30 το πολύ τέτοια περιστατικά.

«Είμαστε σαν πυροσβεστική υπηρεσία προετοιμασμένοι. Διαθέτουμε περίπου 70 πυροσβεστικά οχήματα που μπορούν να αντλήσουν νερό και περίπου 60 φορητές αντλίες» τόνισε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πυροσβεστική βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο ως προς τη συντήρηση των οχημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Ειδικά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ευδωρίδης, τόνισε ότι ο Δήμος είναι πανέτοιμος. Ανέφερε ότι επικίνδυνα σημεία είναι η Άνω Πόλη, η Τριανδρία και η περιοχή Σαράντα Εκκλησιές, καθώς και οι είσοδοι από την περιφερειακή οδό και γνωστοποίησε ότι ο Δήμος έχει επάρκεια σε αλάτι και θα προμηθευτεί κάποια ποσότητα ακόμη από τις αλυκές Αγγελοχωρίου. «Ο Δήμος έχει πλέον 17 υδροφόρα οχήματα, εκ των οποίων τα 10 είναι εντελώς καινούρια. Έχει μηχανήματα έργου, αλατιέρες, μηχανήματα με λεπίδα για αποχιονισμό. Αν χρειαστεί μπορεί να κάνει μέχρι και άντληση νερού από τη θάλασσα με δικά του μέσα. Από χειριστές και προσωπικό είμαστε πανέτοιμοι» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων και ενεργειών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προμήθεια 130 τόνων αλατιού αποχιονισμού από τις αλυκές Αγγελοχωρίου, εκ των οποίων θα διατεθούν άμεσα 2.500 σάκοι σε σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, εκκλησίες και σε 50 προκαθορισμένα σημεία στην Άνω Πόλη, τις 40 Εκκλησιές, την Τριανδρία και την Άνω Τούμπα, ενώ άλλοι 200 τόνοι αλατιού από πέρυσι είναι αποθηκευμένοι και έτοιμοι προς χρήση. «Στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα του ΟΑΣΘ, ώστε να μην υπάρξει διακοπή ή καθυστέρηση σε κανένα δρομολόγιο, καθώς και η διάθεση δύο σταθμευμένων υδροφόρων οχημάτων σε βορειότερα σημεία της πόλης (Άνω Πόλη, 40 Εκκλησιές) για την αντιμετώπιση των φαινομένων χιονόπτωσης ή παγετού», κατέληξε ο Κώστας Ευδωρίδης.

Από την πλευρά της, η δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελένη Αγγελίδου, αναφερόμενη στα ρέματα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, είπε ότι έντονη διαβρωτική δράση και μεταφορά στερεών υλικών παρατηρείται στο κεντρικό και νότιο μέρος του δάσους και ιδιαίτερα στα ρέματα Αγίου Παντελεήμονα και Ελαιώνα. Τα κυριότερα ρέματα, ο Ξηροπόταμος στην περιοχή Ασβεστοχωρίου και το ρέμα Αγίου Παντελεήμονα, είναι περιοδικής ροής ενώ το ρέμα Ελαιώνα είναι συνεχούς ροής. «Για την αποτροπή της ροής υδάτων διαφόρων ρεμάτων προς την πόλη έγινε το 1956 η περιφερειακή τάφρος που συγκεντρώνει τα νερά των ρεμάτων και τα παροχετεύει προς τη θάλασσα, διά μέσου των περιοχών που βρίσκονται ανατολικά του δάσους» είπε και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο συνεχής καθαρισμός στο τμήμα της τάφρου που είναι μέσα στα όρια του δάσους και αναπτύσσεται μεταξύ των οδών Κατσιμίδη και Διαγόρα.

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, του κεντρικού λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, της αστυνομίας, του Γ΄ Σώματος Στρατού, του ΕΚΑΒ, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και της αερολέσχης Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ