Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα 3 είδη ρύπων – Πού οφείλονται

Ρύποι τριών ειδών στη Θεσσαλονίκη

Ένα μυστήριο που κρατάει χρόνια, από τη δεκαετία του '80 και δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι σήμερα, θα προσπαθήσουν να λύσουν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για τη δυσοσμία στον Εύοσμο, που είναι φαινόμενο γνωστό από παλιά, μέσα από τις καταγγελίες και τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα για την ταυτοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων χημικών ενώσεων που ευθύνονται για τη δυσοσμία, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου, Κωνσταντίνη Σαμαρά.

"Θα ψάξουμε για θειούχες ενώσεις (υδρόθειο, μερκαπτάνες, σουλφίδια) και θα προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τις συγκεντρώσεις τους. Παράλληλα θα επιχειρήσουμε να συσχετίσουμε τις συγκεντρώσεις αυτές με την κατεύθυνση του ανέμου" εξηγεί η κ. Σαμαρά και διευκρινίζει ότι τέτοιου είδους χημικές ενώσεις είναι γνωστό ότι εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Αναφερόμενη σε αντίστοιχες περιπτώσεις δυσοσμίας που καταγράφει η έρευνα, σημειώνει ότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο εξωτερικό όπου καταγράφονται επεισόδια δυσοσμίας είτε από διαρροή σε εργοστάσια, είτε από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, είτε από εγκαταστάσεις κομποστοποίησης, είτε από διυλιστήρια. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, και το ενδεχόμενο αναερόβιων δράσεων σε επιφανειακά νερά στο έδαφος.

"Όλα αυτά θα εξεταστούν, ενώ η διαδικασία προβλέπει τη συλλογή δειγμάτων και την ανάλυσή τους στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ" λέει και γνωστοποιεί ότι τέτοιου είδους μετρήσεις θα γίνουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. "Είναι δύσκολες μετρήσεις. Χρειάζεται εξοπλισμός αλλά και η απαιτούμενη εμπειρία στη χρήση του καθώς και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι οι οσμές δεν συγκαταλέγονται στους συμβατικούς ρύπους που εξετάζονται σήμερα από τα συμβατικά όργανα. Επιπλέον οι αναλύσεις απαιτούν χρόνο, διότι θα διενεργούνται μετρήσεις σε βάθος χρόνου, υπό διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες. Άλλωστε το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε καθημερινή βάση" προσθέτει.

Ρύποι τριών ειδών

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη ο καθηγητής - σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Κώστας Νικολάου, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι έχει αποδειχτεί πως όταν πνέουν στη Θεσσαλονίκη χαμηλής έντασης άνεμοι, με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, τότε το νέφος της πόλης δεν διαλύεται (όπως συμβαίνει όταν φυσάει Βαρδάρης) αλλά μετατοπίζεται προς τη δυτική περιοχή της πόλης. "Μπορεί τότε να καθαρίζουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η ανατολική πλευρά της πόλης όμως είναι αυξημένες οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων στα δυτικά" προσθέτει.

Αναφέρει, εξάλλου, ότι στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται τρία είδη ρύπων, ο πρώτος αφήνει μια μεταλλική γεύση στο στόμα και προέρχεται από τη ρύπανση που οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων, ο δεύτερος έχει το χαρακτηριστικό η οσμή του να μοιάζει με θειάφι ή κλούβιο αυγό και έχει βιομηχανική προέλευση και ένας τρίτος που προέρχεται από τη σήψη οργανισμών μέσα στη θάλασσα, γεγονός που αποδίδεται στον ευτροφισμό και την υπερπληθώρα πλαγκτόν κυρίως στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Πέραν των παραπάνω, σε περιοχές που βρίσκονται περιφερειακά της πόλης, όπως το Πανόραμα, η Νεοχωρούδα και το Ωραιόκαστρο, παρατηρείται ρύπανση από όζον. Αυτό δεν είναι πρωτογενής ρύπος αλλά δημιουργείται από άλλους ρύπους, παρουσία φωτός και υψηλών θερμοκρασιών. Η ρύπανση αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα όρια της τροπόσφαιρας και φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτινοβολίες με ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις.

"Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της δυσοσμίας στον Εύοσμο χρήζει διερεύνησης δεδομένου και του ότι εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί δραματικά η βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν διάφοροι παράγοντες συνδυαστικά και να υπάρξει η συμβολή όλων μας καθώς η ρύπανση στον αέρα δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν είναι σκουπίδι για να βάλουμε κάγκελα, δεν φράσσεται και δεν περιορίζεται" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

Η κ. Σαμαρά και ο κ. Νικολάου θα μιλήσουν απόψε σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου" που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ