Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

‘Food Smart’ στη Θεσσαλονίκη – Βράβευση 3 ομάδων νέων ανθρώπων

Εγχειρήματα με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κέρδη για την πόλη ...

Στόχο έχουν να μην πηγαίνει καμία μερίδα φαγητού χαμένη προσπαθώντας να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων, μιλούν για την αξία της μέλισσας στην αλυσίδα της φύσης και το ρόλο του καταναλωτή και μας παροτρύνουν να μαγειρέψουμε στο σπίτι για να γνωρίσουμε καλύτερα τί είναι και από πού έρχεται αυτό που βάζουμε στο τραπέζι μας!

Τρεις ομάδες από νέους ανθρώπους αναλαμβάνουν αυτές τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και βραβεύθηκαν γι' αυτές στο πλαίσιο του διαγωνισμού Micro-δράσεις για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου αστικού τοπικού διατροφικού συστήματος στην πόλη της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Fair Trade Hellas.

Οι 3 νικητές που κερδίζουν 2,500 ευρώ ο καθένας για την ενίσχυση της δράσης τους είναι:

1ο βραβειο: "Διάσωση & προσφορά τροφίμων"

2ο βραβείο: ''Γιορτή Μελιού.  «Γιορτάζω, Δοκιμάζω, Ενημερώνομαι»''

3ο βραβείο: ''Μαγειρεύοντας οικογενειακά, τοπικά & αυθεντικά''

Μαζί με αυτά τα βραβεία, αποδίδονται τιμητικές διακρίσεις σε 2 εγχειρήματα πολύ καινοτόμα και πολύ κομβικά σε όλη τη διάρκεια του πρότζεκτ και της δημιουργίας του Διατροφικού Συμβουλίου της πόλης.

1η διάκριση: Προώθηση εγχειρημάτων ΚΥΓΕΩ (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη ΓΕΩργία)

2η διάκριση: KIPOS3 – Κήπος εις στον Κύβο, αστικός λαχανόκηπος

‘Πρόκειται για καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζονται με άμεσο τρόπο σε επίπεδο πόλης, μπορούν να αποτελέσουν καλή πρακτική και να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και κυρίως προωθούν ένα βιώσιμο διατροφικό σύστημα για τη Θεσσαλονίκη’, τονίζει  η Κέλλυ Γαρυφαλλή από τη  Fair trade Hellas.

H απονομή των βραβείων θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην Ημερίδα «Μεσογειακή διατροφή και υγεία» που διοργανώνει το Thessaloniki Food Festival.

Σημειώνεται ότι η δράση πραγματοποιηθηκε στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού έργου Food Smart Cities for Development στο οποίο συμμετέχουν 12 πόλεις και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε το Σύμφωνο του Μιλάνου για την Διατροφική Πολιτική στα Αστικά Κέντρα τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με άλλους 116 Δημάρχους από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας έτσι σε μια κίνηση με στόχο την οργανωμένη προσέγγιση και αλλαγή της γενικότερης αστικής διατροφικής εικόνας και συμπεριφοράς των πολιτών.

Το πάνελ των κριτών αποτελούσαν οι:

1. Μαρία Πασχαλίδου, Πρόεδρος ΚΕΔΗΘ και associate partner στο Food Smart Cities for Development project.

2. Μαρία Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωπονικής, Τομέας αγροτικής Οικονομίας ΑΠΘ και facilitator στα σεμινάρια του Food Smart Cities πρότζεκτ

3. Ο Πέτρος Αλεξανδρής, Διευθυντής Σύνταξης του αγροτικού ενημερωτικού portal «Agro24.gr» και Συντάκτης του αγροτικού ενθέτου της Καθημερινής της Κυριακής «Agricola».

4. Κέλλυ Γαρυφαλλή, Υπεύθυνη Προγραμμάτων & Γενικού Συντονισμού, Fair Trade Hellas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρα τροχαία: Πώς θα τα μειώσουμε - Οι ευθύνες οδηγών και πεζών
Πολλοί βγαίνουν στο δρόμο και όταν οδηγούν σκέφτονται όλα τους τα προβλήματα και δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι τόσο επικίνδυνο και ακραίο που είναι η...
Θανατηφόρα τροχαία: Πώς θα τα μειώσουμε - Οι ευθύνες οδηγών και πεζών