Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στο Γ. Μπουτάρη

Του απονεμήθηκε από τον πρέσβη της Γαλλίας, σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής απένειμε στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στο όνομα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy, σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, παρουσία του γενικού προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray, εκπροσώπων φορέων της πόλης, ξένων προξένων και διπλωματών, επισήμων, κ.α.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω το θαυμασμό μου για αυτό που είστε και για αυτό που κάνετε. Κι επιτρέψτε μου να σας πω, ότι οι περισσότεροι μοιράζονται αυτό το θαυμασμό» τόνισε ο Christophe Chantepy, παρασημοφορώντας τον δήμαρχο με το διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο πρέσβης της Γαλλίας αναφέρθηκε στην πορεία του δημάρχου στα κοινά και στις εξωστρεφείς δράσεις και πρωτοβουλίες, που ανέλαβε για τη Θεσσαλονίκη στο διάστημα της θητείας του, αλλά και σε βιογραφικά στοιχεία της ζωής του, εστιάζοντας και στο προσωπικό και στο επαγγελματικό επίπεδο, στην αμπελουργία, που τον έφερε σε επαφή ακόμη πιο πολύ με τη Γαλλία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της.

Ο Christophe Chantepy πρόσθεσε ότι η δημιουργία της πρώτης θερμοκοιτίδας για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις (OK! THESS), όπως και η υποστήριξη της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, δείχνει το ενδιαφέρον του κ. Μπουτάρη για τη νέα γενιά και σημείωσε ότι και η γαλλική πρεσβεία μοιράζεται κι εκείνη την ίδια πεποίθηση «ότι η νεολαία που καινοτομεί, αξίζει όλη μας την προσοχή και ότι το μέλλον μας οικοδομείται χάρη σε αυτήν».

«Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Γαλλία» επεσήμανε ο Γιάννης Μπουτάρης, κατά την τελετή της παρασημοφόρησης του, ευχαριστώντας για την τιμή προς το πρόσωπο του και αναφέροντας, ενδεικτικά, γαλλικά ιδρύματα, φορείς, χώρους και τοπωνύμια στην πόλη που υπενθυμίζουν αυτούς τους διαχρονικούς δεσμούς. Αναφέρθηκε στις επιδράσεις που άσκησε στον ίδιο η γαλλική παιδεία και κουλτούρα, τους «σχεδόν συγγενικούς δεσμούς» που τον συνδέουν με τη Γαλλία, αλλά και τις ιστορικές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με την Γαλλία.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την μετανάστευση κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, πολλών Θεσσαλονικέων εβραίων στο Παρίσι, αλλά και την συμφωνία που υπογράφηκε φέτος τον Ιανουάριο με ιδρύματα και φορείς, μεταξύ αυτών και γαλλικού οργανισμού «Mémorial de la Shoah», για παροχή τεχνογνωσίας για την δημιουργία «Μουσείου του Ολοκαυτώματος» στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ