Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σπάνια πουλιά βρήκαν καταφύγιο στο Δέλτα Αξιού

«Μετανάστευσαν» στην περιοχή, λόγω της βαρυχειμωνιάς που επικρατεί στη βορειοανατολική Ευρώπη

Καταφύγιο στην περιοχή του Δέλτα Αξιού έχουν βρει τον τελευταίο καιρό πολλά πουλιά που λόγω της βαρυχειμωνιάς στη βορειοανατολική Ευρώπη, αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν στην περιοχή του παράκτιου τμήματος Γαλλικού-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα (ΓΑΛΑ). Μάλιστα, την περιοχή "προτίμησαν" και αρκετά ασυνήθιστα για τη χώρα μας είδη, που αναπαράγονται στη Σκανδιναβία και τη Σιβηρία και εμφανίζονται σπάνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα, το πιο σπάνιο πουλί που παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε είναι μία χιονόπαπια, στο παράκτιο ανάχωμα, στην περιοχή της Χαλάστρας. "Είδαμε ένα πανέμορφο παπί, διαφορετικό από αυτά που βλέπουμε συνήθως και όπως το ταυτοποιήσαμε με βάση τον Οδηγό Πουλιών, είναι μία θηλυκή χιονόπαπια» εξηγεί η Εύα Κατράνα, βιολόγος στο Φορέα Διαχείρισης.

Η χιονόπαπια Clangula hyemalis χρησιμοποιεί ως τόπο αναπαραγωγής της βαλτότοπους σε τούνδρες, αλλά και παράκτιες περιοχές και μεγάλες ορεινές λίμνες στο βόρειο Ατλαντικό, την Αλάσκα, το βόρειο Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία. Είναι είδος μεταναστευτικό που διαχειμάζει κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών της βόρειας Αμερικής, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στον Καναδά, στις ακτές της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, ενώ η πιο σημαντική περιοχή όπου διαχειμάζει είναι η Βαλτική Θάλασσα, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 4,5 εκατ. πουλιά. Είναι η τέταρτη χρονιά που το είδος εμφανίζεται στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού. Μέχρι τώρα είχαν καταγραφεί δύο άτομα το 2008, ένα το 2010, και τρία το 2014.

Οι παρατηρητές πουλιών που έχουν συρρεύσει στην περιοχή κατέγραψαν επίσης στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού, τρεις βελουδόπαπιες, είδος τρωτό παγκοσμίως. Η βελουδόπαπια καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Δέλτα του Αξιού το 1961 και έκτοτε έχει καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού άλλες πέντε χρονιές πριν τη φετινή, όπως αναφέρει ο ερευνητής-ορνιθολόγος Στρατής Μπουρδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός