Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος 234 μαθητές από 42 χώρες από όλο τον κόσμο ...

Τρεις Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στη φετινή 10η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που ολοκληρώθηκε στις 19/12/2016 στην πόλη Bhubaneswar της Ινδίας.

Συγκεκριμένα, ο μαθητής Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων (νυν φοιτητής Φυσικής στο ΕΚΠΑ) και ο  Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο ΓΕΛ «Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Πανεπιστημίου Manchester, Μ. Βρετανία) απέσπασαν χάλκινα μετάλλια, ενώ ο  Γιάννης Βογιατζής από το ΓΕΛ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Φυσικής του ΑΠΘ) απέσπασε εύφημο μνεία. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι Γιάννης Καλλιμάνης από το 41ο ΓΕΛ Αθηνών (νυν φοιτητής στο ΕΚΠΑ) και Χρήστος Κακογιάννης (μαθητής του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης). Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος 234 μαθητές από 42 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας. Στην προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στην ύλη της Ολυμπιάδας συμμετείχαν οι  Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ, ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο, πέντε μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές από το Α.Π.Θ. (Γιάννης Νέστορας, Άγγελος Τσιάρας, Γιώργος Λιούτας, Δέσποινα Παζούλη και Γιάννης Κουταλιός) και τέσσερις από την υπόλοιπη Ελλάδα (Περικλής Οκαλίδης, Ορφέας Βουτυράς, Μάνος Βουρλίωτης και Κρινιώ Μαρούδα).

"Οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή" υποστηρίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης.

Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής καθώς επίσης και τα τοπικά έξοδα προετοιμασίας της αποστολής. Την οργάνωση της προετοιμασίας ανέλαβε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στην Ταϋλάνδη, το Νοέμβριο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Τη βασάνιζαν πάνω από 30 - 40 λεπτά» είπε ο πατέρας της 14χρονης
«Έχουμε 2 σπασμένα δόντια, κάκωση στη μύτη, εξωτερικό αιμάτωμα στο άνω χείλος, χτυπήματα στον κορμό» είπε ο πατέρας της
Θεσσαλονίκη: «Τη βασάνιζαν πάνω από 30 - 40 λεπτά» είπε ο πατέρας της 14χρονης
Διεγράφη το πτυχίο του Ιμάμογλου - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος
Η πρώτη αντίδραση του Ιμάμογλου ήρθε μέσω της δικαστικής οδού, με το νομικό του επιτελείο να προσφεύγει άμεσα στα Διοικητικά Δικαστήρια
Διεγράφη το πτυχίο του Ιμάμογλου - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος
Βόλος: Εκτός κινδύνου το κοριτσάκι που υπέστη εγκαύματα σε παιδικό σταθμό
Το παιδί έπαιζε με συνομήλική της όταν βρέθηκαν στην κουζίνα του σταθμού, όπου αναποδογυρίστηκε ένα σκεύος με καυτό υγρό
Βόλος: Εκτός κινδύνου το κοριτσάκι που υπέστη εγκαύματα σε παιδικό σταθμό