Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στόχος οι 1000 θέσεις για πρόσφυγες σε διαμερίσματα

Σε τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης...

Τον στόχο των 660 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα υπολογίζουν πως θα "πιάσουν" μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, ενώ έως το τέλος του χρόνου φιλοδοξούν πως οι θέσεις αυτές θα αγγίξουν τις 1000, στο πλαίσιο του προγράμματος "React", που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε η παράταση του προγράμματος "React" για το 2017. Συμμετείχαν ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), οι δήμαρχοι Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που απουσίαζε λόγω ασθένειας, εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων από πρόσφυγες για την εκμίσθωση διαμερισμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι 153, στον δήμο Νεάπολης- Συκεών 28 και στον δήμο Καλαμαριάς 15.

Ωστόσο, ο αριθμός των διαμερισμάτων που κρίθηκαν κατάλληλα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες και προχώρησαν σε εκμίσθωση είναι συνολικά 56 (37 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 15 στο Δήμο Νεάπολης- Συκεών και τέσσερα στο Δήμο Καλαμαριάς), εκ των οποίων τα 41 είναι ήδη κατειλημμένα.

Σε αυτά τα 56 διαμερίσματα οι θέσεις φιλοξενίας υπολογίζονται σε 322, ενώ στα 41 κατειλημμένα σπίτια οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 211. Από αυτούς, 24 άτομα αποχώρησαν καθώς μετακινήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης.

"Οι εικόνες από τα νησιά και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων έδειξαν με έντονο τρόπο πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη του προγράμματος. Να μπορούμε να εξυπηρετούμε σε χώρους πολιτισμένους και αξιοπρεπείς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις χώρες τους για να επιβιώσουν, σε συνθήκες πολέμου", δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

Ο κ.Λεκλέρκ υποστήριξε πως επιθυμία του είναι να "ενισχυθεί η συνεργασία με τους δήμους και να προχωρήσουμε περαιτέρω στον τομέα της φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και περιπτώσεων που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση".

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, κάλεσε και τους υπόλοιπους 11 δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα διότι "ως τοπική κοινωνία οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων. Δεν ξεχνάμε ότι και οι πρόγονοι μας ήταν πρόσφυγες. Κάνουμε έκκληση στους δημάρχους να μπουν στο πρόγραμμα, να διευρυνθεί και να απορροφήσουμε 5000 - 6000 πρόσφυγες σε διαμερίσματα".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, πρόσθεσε πως "η Καλαμαριά θα συνεχίσει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και σε κάθε δράση. Το κλίμα έχει αλλάξει και η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το προσφυγικό θα πρέπει να λέμε λιγότερα και να κάνουμε περισσότερα".

Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, υπεύθυνος της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για εποπτεία στα υπό μίσθωση διαμερίσματα, συμπλήρωσε πως στον Κεντρικό Δήμο τις επόμενες ημέρες θα γίνει αυτοψία σε άλλα 35 σπίτια, προκειμένου το συντομότερο δυνατό περισσότεροι πρόσφυγες να βρουν στέγη.

Ανάλυση του πληθυσμού του προγράμματος "React"

Πέραν των μισθωμένων διαμερισμάτων, το πρόγραμμα δέχτηκε 24 αιτήσεις για τη φιλοξενία προσφύγων σε φιλοξενούσες οικογένειες -εκ των οποίων οι πέντε κρίθηκαν κατάλληλες- ενώ και στο "Φιλοξενείο" του Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν συνολικά 28 θέσεις σε επτά διαμερίσματα.

Από την έναρξη του προγράμματος "React" από τους ωφελούμενους το 52,1% είναι γυναίκες και το 47,9% άνδρες. Η καταγωγή κατά 92,66% είναι από τη Συρία, ενώ μικρά ποσοστά ακολουθούν από το Ιράκ, το Ιράκ και την Παλαιστίνη.

Από τα άτομα που φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, 46 μετακινήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, με το 65,22% να επιλέγει τη Γερμανία και να ακολουθούν Ολλανδία (10,87%), Βέλγιο (8,69%), Σουηδία (8,69%) και Γαλλία (6,53%).

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής στο σχήμα του προγράμματος με εταίρους το Δήμο Νεάπολης - Συκεών, το Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS, την ΑΡΣΙΣ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»