Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι απάντησε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τα €2,7 εκατ.

Για νομικά ανυπόστατες αιτιάσεις κάνει λόγο το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Για νομικά ανυπόστατες αιτιάσεις κάνει λόγο το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε ανα-κοίνωσή του σχετικά με την υπόθεση των κονδυλίων 2,7 εκατ. ευρώ που όφειλαν να κατα-βάλουν όσοι εκ των καθηγητών του Ιδρύματος ασκούν παράλληλα ελεύθερα επαγγέλματα. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της απιστίας τα προεδρεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του «Αλεξάνδρει-ου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατά την τελευταία 15ετία (δείτε εδώ).

Αναλυτιά, σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Αναφορικά με την μη απόδοση του ποσοστού παρακράτησης από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος από κάποια μέλη ΕΠ του ΑΤΕΙΘ επισημαίνεται ότι το σύνολο των αιτιά-σεων παρίσταται εντελώς ανυπόστατο.

» Οι εκάστοτε Διοικήσεις του ΑΤΕΙΘ διαχρονικά επέδειξαν αμέριστη μέριμνα στην κα-τεύθυνση διασφάλισης των συμφερόντων του Ιδρύματος σε απόλυτη σύμπνοια με το νόμο. Οι αποκλειστικά κατά τον νόμο υπόχρεοι στην καταβολή παρακρατήσεων που όφειλαν να γνωστοποιούν στις Διοικήσεις την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος, παρά την μη τή-ρηση της σχετικής τους υποχρέωσης με ειδική νομοθετική ρύθμιση, απηλλάγησαν από κάθε ποινική ευθύνη, ρύθμιση που μέχρι σήμερα δεν έχει ελεγχθεί ως προς την συνταγμα-τικότητά της από κανένα δικαστικό.

Οι Διοικήσεις του ΑΤΕΙΘ έως και σήμερα προχώρησαν σε ευρύ σύνολο ενεργειών εξα-ντλώντας επανειλημμένα κάθε νόμιμη δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων στοιχείων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου, παρά την αποσιώπηση των στοιχείων αυτών από τους υπόχρεους και την εξόφθαλμη και διαρκή άρνηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών προς γνωστοποίηση των στοιχείων.

» Δυνατότητα πρόσβασης στα απαραίτητα στοιχεία για την είσπραξη των οικείων ποσών από τους ΕΛΚΕ παρίσταται για πρώτη φορά με το νόμο 4415/2016 από τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και το ΑΤΕΙΘ ενήργησε τα δέοντα προς εφαρμογή της διάταξης με την οποία προβλέπεται πλέον σχετική διοικητική διαδικασία και αποσαφηνίζεται ότι τα οφει-λόμενα ποσά δεν παραγράφονται πριν την πάροδο εικοσαετίας. Κατά συνέπεια καμία απώλεια εσόδων δεν υφίσταται μέχρι σήμερα. Προσπάθεια απόδοσης ανέρειστων νομικά ευθυνών αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό από την ουσία του θέματος που είναι αφε-νός η χαριστική απαλλαγή από την Πολιτεία των οικονομικά υπόχρεων από κάθε ποινική ευθύνη τους και αφετέρου η μη θεσμοθέτηση τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει είσπραξη από αυτούς των ποσών αυτών μέχρι το 2016, ενώ οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. που γνώ-ριζαν την υποχρέωση απόδοσης της παρακράτησης, από τις υποβληθείσες σε αυτές φορο-λογικές δηλώσεις των υπόχρεων δεν επέβαλαν στους υπόχρεους την έκδοση των προ-βλεπόμενων φορολογικών στοιχείων για να καταστεί δυνατή η απόδοση.

» Για το λόγο αυτό το ΑΤΕΙ/Θ κατέθεσε τις υπ΄αριθμ. πρωτ. ΔΦ1.2/5591/15-12-2014 και ΔΦ1.2/2994/12-07-2016 Αναφορές προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά των αρ-μόδιων οικονομικών αρχών. Το θέμα έχει διάσταση ευρεία, καθολική, αφού διαχρονικά απασχολεί το σύνολο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, οι Διοικήσεις των ο-ποίων καλούνται να αναλάβουν ανυπαίτια το βάρος των πραγματικών ευθυνών των οργά-νων της Πολιτείας και των αμέσως υπόχρεων, ενάντια σε κάθε έννοια λογικής και τις αρ-χές του κράτους δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ