Ερωτήσεις στη Βουλή για την αποδυνάμωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν ο βουλευτής της ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Κατερίνα Μάρκου.
Ερώτηση Καλαφάτη
«Στην προ μηνών επισήμανση των κινδύνων από τη μείωση των πυροσβεστών της Θεσσαλονίκης κατά 95 άνδρες, η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απαντά με απόφαση-“φωτιά” για περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 99 άτομα! Το 2017 η Θεσσαλονίκη θα έχει 266 πυροσβέστες, ενώ οι ανάγκες είναι τριπλάσιες.»
Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και, αντιθέτως, την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλονίκη.
«Αν υλοποιηθεί ο πρωτοφανής κυβερνητικός σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη θα είναι εντελώς ανοχύρωτη, τη νέα αντιπυρική περίοδο», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης και προσθέτει: «Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει ως απαράβατο κανόνα την αποδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, από την αστυνομία και την πυροσβεστική, ως τα νοσοκομεία και τα σχολεία.»
Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου
Το θέμα της αποδυνάμωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης λόγω απόφασης για την ανεξήγητη μείωση των οργανικών θέσεων από 365 σε 266 φέρνει στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Η εν λόγω απόφαση φαίνεται να ελήφθη χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές και την υπηρεσία καιχωρίς να συνεκτιμηθούν μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες, όπως η αναλογία πυροσβεστών σε σχέση με τον αριθμό συμβάντων αλλά και κατοίκων, οι ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης και του νομού Θεσσαλονίκης γενικότερα αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή, που απαιτούν πολλές φορές την άμεση και καίρια παρέμβαση του πυροσβεστικού σώματος για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.
«Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες παρουσίας και ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και, επί της ουσίας, κανένας πυροσβέστης δεν περισσεύει, ούτε είναι ‘ πλεονάζων’», τονίζει η βουλευτής, ενώ μια τέτοια μεγάλη αποδυνάμωση της πυροσβεστικής δύναμης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στο αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, ιδίως στην ύπαιθρο.
Ρωτά, λοιπόν, με βάση ποια κριτήρια αποφασίστηκε η δραματική μείωση του προσωπικού, που οφείλεται η τεράστια απόκλιση ανάμεσα στην οργανική δύναμη της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, όπως της Αττικής και της Αχαΐας και αν το υπουργείο προτίθεται να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση για την κατανομή του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής.