Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αριστεύσαντες μαθητές τίμησε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Μήνυμα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη κατά τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών ...

Την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους και στη χώρα μας συναίνεση και συμφωνία σε όλα τα επίπεδα για κατά προτεραιότητα επένδυση στην εκπαίδευση τόνισε χθες ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στην πρώτη θεσμική εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την ανάγκη αναβάθμισης όλων των σχολείων σε πειραματικά και πρότυπα για τη βαθύτερη παραγωγή της γνώσης και προώθηση της αριστείας.

Ο κύκλος του εορτασμού των Μεγάλων Διδασκάλων, του Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, άνοιξε χθες με εκδήλωση στη Δ.Ε. Συκεών, κατά την οποία τιμήθηκαν οι αριστεύσαντες μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να συνεχισθεί από σήμερα και στις άλλες τρεις Δημοτικές Ενότητες.

Τη χθεσινή εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος, και καθηγητής στον τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., Βασίλειος Καλλιακμάνης, τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Ζαφειρίου. Παρέστησαν επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων των Συκεών, ενώ μήνυμα-χαιρετισμό του μητροπολίτη της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα μετέφερε ο π.Στυλιανός.   

«Αγώνας για το αυτονόητο…»

«Αυτό που για πολλούς είναι αυτονόητο, δυστυχώς για τη χώρα μας, την Πολιτεία και την κοινωνία παραμένει ακόμη ζητούμενο. Η χώρα μας για να έχει μέλλον και πραγματική ελπίδα, για να μπορέσει να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά, πρέπει να επενδύσει ουσιαστικά στην Παιδεία και τον πολιτισμό», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως ανέφερε, «το παράδειγμα άλλων μικρότερων χωρών είναι τόσο ισχυρό που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μαζί». «Χωρίς να έχουν γεωστρατηγική θέση όση η πατρίδα μας, όλοι μαζί, πολίτες, πολιτικοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαιδευτική κοινότητα ομονόησαν και συμφώνησαν ότι η παιδεία θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας, καταλήγοντας σε ένα μακρόπνοο σχέδιο για την Παιδεία, την κατάρτιση, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία. Συμφώνησαν ότι η Παιδεία θα είναι έξω και μακριά από κάθε είδους αντιπαραθέσεις, όπως οι κομματικές, παραταξιακές, συντεχνιακές, συνδικαλιστικές, τοπικιστικές, κ.ά. Και τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά καθώς είναι ευημερούσες χώρες εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε. 

«Εάν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τα παιδιά μας οφείλουμε κάποια στιγμή να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε ότι το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται από την ποιότητα, το περιεχόμενο, τον εξοπλισμό και την ουσιαστική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στην εκπαίδευση», υπογράμμισε, για να ζητήσει αναθεώρηση της άποψης που προκρίνει το κλείσιμο σχολείων. «Πρέπει να δοθεί ώθηση στην αναβάθμιση των σχολείων σε όλες τις λαϊκές συνοικίες, πρέπει να μιλάμε για σταδιακά περισσότερα πειραματικά και πρότυπα σχολεία που θα παράγουν τη βαθειά γνώση και την προώθηση της αριστείας, και όχι για καταργήσεις», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση ο Σ.Δανιηλίδης έδωσε στον αγώνα των εκπαιδευτικών που με «πρωτοποριακές προσπάθειες δίνουν άλλο περιεχόμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία», όπως είπε. «Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτρέπει αυτούς τους εκπαιδευτικούς που μόνο από μεράκι δίνουν καθημερινά τον αγώνα για κάτι καλύτερο στα σχολεία μας. Αυτόν τον αγώνα των εκπαιδευτικών, αλλά και τους γονείς που βρίσκονται με θυσίες δίπλα στα παιδιά τους για μόρφωση, ο δήμος μας στο σύνολό του θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο και να αγωνίζεται δηλώνοντας ανυποχώρητοι –όπως πάντα- απέναντι στις πιέσεις διαφόρων συμφερόντων που μπαίνουν εμπόδια σ’ αυτή τη γενική προσπάθεια», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, συγχαίροντας του μαθητές για τις διακρίσεις τους, όπως και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την υποστήριξη της προσπάθειας των παιδιών.

«Δυστυχώς χάθηκε το μέτρο…»

Από την πλευρά του ο κεντρικός ομιλητής π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, αναλύοντας το έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών, στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία του «μέτρου, που δεν σχετίζεται με τη μετριότητα αλλά με την άριστη ποιότητα».

«Δυστυχώς το μέτρο, όπως το περιέγραψε ο Αριστοτέλης και το ανέδειξαν οι Μεγάλοι Διδάσκαλοι με το λόγο και το έργο τους, έχει χαθεί και σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο. Το μέτρο ως αρετή της μεσότητας, δηλαδή ως ισορροπία ανάμεσα στις ακρότητες και τις υπερβολές, έχει χαθεί. Κι αυτό γιατί ο ακραίος λόγος διεγείρει το θυμικό, εντυπωσιάζει, προκαλεί οπαδούς, δεν έχει ουσία, και δεν λειτουργεί παιδευτικά, εκπαιδευτικά, αλλά λειτουργεί ωφελιμιστικά και καταχρηστικά. Αυτό το μέτρο πρέπει να αναζητήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.

Στα μηνύματα του λόγου, της ζωής και της προσφοράς των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, Μιχάλης Βουλγαρίδης. «Σκοπός της παιδείας κατά τους Τρεις Ιεράρχες είναι να πλάσουμε δυνατούς και αισιόδοξους χαρακτήρες στους νέους,  παιδιά με γενναία φρόνηση και ανδρεία μπροστά στους κινδύνους και τις θλίψεις της ζωής, με σταθερή και διαρκή αγωνιστικότητα, ώστε να μην λυγίζουν μπροστά στις δυσκολίες και τις δυσμενείς συνθήκες της βιοπάλης. Να αποκτήσουν φωτεινή και διαυγή διάνοια, ισχυρή και αγαθή βούληση, φιλάνθρωπα και ευγενή αισθήματα, βαθιά κατανόηση και ειλικρινή ανιδιοτελή συμπαράσταση σε όλους τους συνανθρώπους τους. Η απότιση τιμής, λοιπόν, στα πρόσωπά τους και η συνοπτική, έστω, αναφορά στο πολύπλευρο έργο τους έχει ξεχωριστή σημασία ιδιαίτερα για την εποχή μας και το σύγχρονο άνθρωπο. Αυτόν τον προσανατολισμό θα μας τον δώσουν οι Ιεράρχες και Πατέρες της Εκκλησίας, εφόσον καταφύγουμε σ’ αυτούς με πνεύμα μαθητείας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του.

Ανάλογο μήνυμα απηύθυνε και η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη καλωσορίζοντας τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε η Βυζαντινή Σχολή της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Ιωσήφ ο υμνογράφος» με εκκλησιαστικά τροπάρια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών συνεχίζεται σήμερα στη Δ.Ε. Νεάπολης με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειο Κουκουσά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Θέατρο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Δημ. Κατάστημα Νεάπολης) στις 6 μ.μ., για να ακολουθήσουν:

► Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 6 μ.μ.

♦ Δημοτικό Γυμναστήριο Αγ. Παύλου (τέρμα Ανθέων με περιφερειακή)

♦ Ομιλήτρια: Μαρία Ράντζου, επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

► Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ - ΠΕΜΠΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 6 μ.μ.

♦ Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ – Αίθουσα Εκδηλώσεων Πεύκα)

♦ Ομιλητής: Χρήστος Ν. Τσιρώνης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ