Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Φυσικό αέριο και Αμφίπολη στο «κάδρο» ΕΣΠΑ από την ΠΚΜ

Απολογισμός για το 2016 από τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Ως χρονιά της κορύφωσης του μεταρρυθμιστικού έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το 2013, χαρακτήρισε το 2016 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον απολογισμό δράσης της Περιφέρειας. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της διοίκησης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον νέο οργανισμό λειτουργίας της Περιφέρειας κάνοντας λόγο για την πιο ουσιαστική και πλήρη αναμόρφωση οργανωτικού σχήματος όχι μόνο ανάμεσα στις περιφέρειες αλλά και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε για τους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ (2007 - 2013) και την ταχεία εκκίνηση της Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα προγραμματική περίοδο, τόνισε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ ξεκινούν το 2017 οι εργασίες για τη σύνδεση των αστικών κέντρων των Σερρών, του Κιλκίς, της Κατερίνης, της Βέροιας, των Γιαννιτσών και της Αλεξάνδρειας με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ προγραμματίζεται η ένταξη έργων ύψους 1,5 εκ ευρώ για τη συνέχιση της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας είπε ότι είναι:

1. η επανεκκίνηση και η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας (καθώς υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη και με το ερευνητικό ινστιτούτο Cern). Πέραν από τις συμφωνίες, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια εστίασε την προσοχή της σε τομείς όπως ο αναπτυξιακός νόμος, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, το εμπόριο και οι υποδομές σε επίπεδο δικτύων, υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.

2. η εξυπηρέτηση του πολίτη όπου, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, έγινε ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών της περιφέρειας και μειώθηκαν οι εκκρεμείς υποχρεώσεις και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση σε ζητήματα διαφάνειας.

3. η κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη όπου έγιναν, μεταξύ άλλων, δράσεις για την παροχή βασικών ειδών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενισχύθηκαν τα κοινωνικά παντοπωλεία, εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του Χαρίσειου γηροκομείου Θεσσαλονίκης, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη, το θέμα του ΟΑΣΘ αλλά και την προσφυγική κρίση όπως η συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται η ανάγκη αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, τα λάθη μας τα διορθώνουμε, τους χρόνους μας τους βελτιώνουμε και κάνουμε την αυτοκριτική μας", είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: "έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και το 2017, και τον επόμενο χρόνο, και το 2019 και με την εμπιστοσύνη των πολιτών και μετά το 2019".

Μεταρρύθμιση στον πυρήνα της ΠΚΜ

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως η μεταρρύθμιση βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας, κάνοντας ειδική αναφορά στο νέο Οργανισμό της Περιφέρειας, που ολοκληρώθηκε το 2016 και ισχύει πλέον από την αρχή του τρέχοντος έτους. «Από το 2013, σταθερά και αποφασιστικά χτίζουμε μια σύγχρονη Περιφέρεια. Το 2016, ήταν η χρονιά της κορύφωσης του μεταρρυθμιστικού έργου, που με συνέπεια κάνει αυτή η διοίκηση από την πρώτη στιγμή», τόνισε.

Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ανέφερε ο Περιφερειάρχης είναι:

  • Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε την πιο βαθιά τομή στον Καλλικράτη, εισάγοντας και εφαρμόζοντας την Τομεακή Διοίκηση.
  • Ήμασταν οι πρώτοι επίσης, που χτυπήσαμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία, επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες και μεταβιβάζοντας το 90% των υπογραφών από το πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο των διοικητικών στελεχών.
  • Προχωρήσαμε τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας.
  • Επεκτείναμε τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής και ολοκληρώνουμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σ’ όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Ο νέος Οργανισμός Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πιο ουσιαστική και πλήρης αναμόρφωση οργανωτικού σχήματος, όχι μόνο ανάμεσα στις Περιφέρειες, αλλά συνολικά στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με το νέο Οργανισμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται πλέον ένας φορέας με εξωστρεφή προσανατολισμό. Ένας φορέας πιο αποδοτικός, με αύξηση της παραγωγικότητας, περισσότερη εκροή υπηρεσιών, καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Ένας φορέας με ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό, με σύγχρονες, καινοτόμες δομές και υπηρεσίες.

Οι νέες δομές και υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Ειδική Αυτοτελής Διεύθυνση για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας με την φιλοσοφία του one – stop – shop (υπηρεσίας μιας πόρτας), για την επιχειρηματικότητα, τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια.
  • Ειδικό Τμήμα για την Προβολή των Αγροτικών Προϊόντων, που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύουν την προώθηση προϊόντων της μακεδονικής γης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Διεύθυνση Τουρισμού, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ώστε η Κεντρική Μακεδονία να αποτελεί τουριστικό προορισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
  • Καινοτομικό περιεχόμενο στο Τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας και Προτυποποίησης, αλλά και στη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

«Ταυτόχρονα μειώσαμε κατά 25% τις διοικητικές δομές, καθιστώντας την Περιφέρειά μας ακόμα πιο ευέλικτη. Ο νέος Οργανισμός είναι ένα καθοριστικό βήμα στην εξέλιξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υλοποιώντας ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα όπως την επαναξιολόγηση από το μηδέν του προϋπολογισμού και τον επανασχεδιασμό του, την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και το μεγάλο διοικητικό project της αυτοματοποίησης των διαδικασιών», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις πρωτιές της Περιφέρειας τόσο στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε αδιαμφισβήτητη εθνική πρωταθλήτρια, με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

  • Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το 114,2% των κονδυλίων. Αναδείχτηκε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση και στις πληρωμές έργων. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, υπερδιπλασιάστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αύξηση που ξεπέρασε τις 60 μονάδες, από το 53% στο 114,2%, ολοκληρώνοντας 523 έργα.
  • Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πέτυχε την ταχύτερη εκκίνηση. Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ ξεκινούν το 2017 οι εργασίες για τη σύνδεση των αστικών κέντρων Σερρών, Κιλκίς, Κατερίνης, Βέροιας, Γιαννιτσών και Αλεξάνδρειας με το δίκτυο φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020» υποβλήθηκε πρόταση προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, για την ανάδειξη της Αμφίπολης Σερρών ως τουριστικού προορισμού, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προγραμματίζεται η ένταξη των έργων για τη συνέχιση της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο μνημείο. Για την ενίσχυση των ευάλωτων συνανθρώπων μας και στην προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, υλοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την καταπολέμησης της φτώχειας και κυρίως του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, από το οποίο επωφελούνται 60.000 πολίτες. Μέχρι στιγμής, συνολικά εντάχθηκαν 125 πράξεις προϋπολογισμού 505,8 εκατομμυρίων ευρώ και οι συμβάσεις ανήλθαν στα 321 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές πιστοποιημένες δαπάνες ανήλθαν στα 119 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρώτη Περιφέρεια στη χώρα για το 2016. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το 2016 η μία από τις πέντε πρώτες Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που απορρόφησε πόρους στο νέο ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση επιχειρήσεων - Αφορά πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις
Επιδοτείται η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις - Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν σε περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις με κύκλο...
Από σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση επιχειρήσεων - Αφορά πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις
Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε και γιατί
Η βιταμίνη D  είναι μία από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες στις οποίες έχουν αποδοθεί σημαντικές βιολογικές δράσεις
Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε και γιατί