Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η «καρδιά» του γλεντιού θα στηθεί αύριο στην Ζεύξιδος!

Με το 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη

Η καρδιά του γλεντιού αύριο Τσικνοπέμπτη θα στηθεί στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με το 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι να προσκαλεί όλο τον κόσμο!

Οι Ποδηλάτ(ισσ)ες ξωτικά ξυπνούν την κοιμωμένη πόλη του “Ποτέ”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Φεβ Τσικνοπέμπτη στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος:

17:00 Έναρξη Μουσικής

18:00 Συγκέντρωση Παρέλασης

~20:30 Γιορτή για όλη την πόλη

Ινδικός Χορός με την Asrai Danza

DJ Lazos (Kostas Lazopoulos)

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:00, στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη, το Ποδηλατικό Καρναβάλι. Στο Ποδηλατικό Καρναβάλι παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί γιορτή για όλη την πόλη, στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος, με πολύ μουσική, χορό, προβολές, δρώμενα, και άλλες εκπλήξεις. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στο www.bikecarnival.gr . Ειδικές προσφορές θα υπάρχουν για τους/τις ποδηλάτ(ισσ)ες που θα συμμετέχουν στην παρέλαση. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλες και όλους!

Θεσσαλονίκη, η Πόλη του ‘Ποτέ’. Σε αυτή την πόλη ζούμε, ποδηλατούμε, ονειρευόμαστε. Όμως απέχει πολύ από την πόλη που φανταζόμαστε και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν ότι στο φετινό, 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι μπορούμε να ξυπνήσουμε την πόλη του Ποτέ από τον βαθύ της λήθαργο, (δι)εγείροντας τις/τους κατοίκους της με τα ξόρκια μας για να αναλάβουν δράση. Σκοπός μας: να μεταμορφώσουμε για μία μέρα και για μία νύχτα την πόλη του ‘Ποτέ’, στην πόλη που θα θέλαμε να ήταν η Θεσσαλονίκη!

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ξεχυνόμαστε με τα ποδήλατά μας στους δρόμους της ακίνητης πόλης του Ποτέ και ‘ζωντανεύουμε’ όσες και όσους συναντάμε στο δρόμο μας, προσκαλώντας τους/τις να ανέβουν στα ποδήλατά τους και να μας ακολουθήσουν στη μεταμόρφωση της πόλης μας.

Για μια μέρα και μια νύχτα η πόλη του ‘Ποτέ’ θα μεταμορφωθεί:

• Από την πόλη με μια από τις μικρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο της Ευρώπης, σε πόλη με μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα και ελεύθερους χώρους πρασίνου εντός και εκτός κέντρου, προσβάσιμους σε όλες και όλους τους/τις κατοίκους της.

• Από την πόλη με τους ελάχιστους και πρόχειρα σχεδιασμένους ποδηλατοδρόμους, σε πόλη με εκτενές δίκτυο ποδηλατοδρόμων που συνοδεύονται από τα κατάλληλα συμπληρωματικά μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

• Από την πόλη με τα περισσότερα αφανή μνημεία, στην πόλη όπου ντόπιες/οι και ξένοι/ες θα κάνουμε μαζί τις βόλτες μας σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, μαθαίνοντας για την πλούσια ιστορία της.

• Από την πόλη που είναι πνιγμένη σε αυτοκίνητα και καυσαέρια, σε πόλη όπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν μόνο ποδήλατα, πεζοί/ές και άλλα μέσα βιώσιμης κινητικότητας.

• Από την πόλη του μετρό που δεν τελειώνει ποτέ, στην πόλη με τα πιο ασφαλή και φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τραμ, λεωφορεία παράκτια και εναέρια συγκοινωνία (τελεφερίκ).

• Από μια πόλη γεμάτη με κλειστά μαγαζιά και άδεια κτίρια, σε πόλη όπου άστεγοι/ες και μετανάστριες/ες έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση, ώστε κανένας/καμία άνθρωπος δε βρίσκεται στο δρόμο ή απομονωμένος/η εκτός πόλης.

• Από μια πόλη με ανεπαρκείς ράμπες και διαβάσεις τυφλών, στην πιο προσπελάσιμη πόλη όπου κάθε σώμα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο.

• Από την πόλη όπου απουσιάζει εντελώς η ποδηλατική παιδεία, στην πόλη όπου η ανάγκη για βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί αντικείμενο εκμάθησης σε σχολεία και πανεπιστήμια.

• Από την πόλη με τους κοιμώμενους/ες πολίτες, σε μια πόλη όπου κινήματα, ομάδες και συλλογικότητες διεκδικούν και δημιουργούν από κοινού την πόλη που αξίζει σε όλες/ους μας.

Για να καταφέρουμε το φιλόδοξο αλλά και αναγκαίο έργο μεταμόρφωσης της πόλης του ‘ποτέ’, επικαλούμαστε όλα τα μυθικά στοιχειά της φύσης που με τις μαγικές και διεγερτικές τους ικανότητες, θα μας αφυπνίσουν και θα μας ξεσηκώσουν. Βαφόμαστε και ντυνόμαστε:

• ξωτικά με μεγάλα αυτιά για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της πόλης μας,

• νεράιδες με μαγικά ραβδιά για να ζωντανέψουμε τις/τους κοιμώμενες/ους πολίτες της,

• καλικάντζαροι που με τα σκανταλιάρικα παιχνίδια τους αναλαμβάνουν και μας καλούν σε δράση,

• στοιχειά του νερού, της γης και του ανέμου για να καθαρίσουμε τη θάλασσα, τους δρόμους και τον αέρα από τα σκουπίδια και τη μόλυνση.

Βασιλιάς Καρνάβαλος είναι ο Θεός Πάνας που, συνδυάζοντας τον ζωικό με τον ανθρώπινο παράγοντα μας καλεί σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας φύσης και ανθρώπου και συμβολίζει τη αναγεννητική δύναμη της φύσης και της ίδιας της ζωής. Για μία μέρα και μία νύχτα, ο θεός Πάνας δεν θα μας αφήσει λεπτό σε ησυχία και θα μας καλεί με τον αυλό του σε ένα ξέφρενο και διονυσιακό χορό μεταμόρφωσης των εαυτών μας και της πόλης μας.

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος Πάνας μαζί με τα ξωτικά, καλούν όλες και όλους τους/τις ποδηλάτ(ισσ)ες και κατοίκους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στη μεταμόρφωση της πόλης, με τις στολές που θα επιλέξουν, και με ποδήλατα που για μία μέρα και νύχτα θα μεταμορφωθούν σε άρματα με μαγικές ιδιότητες. Ποδηλατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα λύσουμε τα μάγια που την κρατούν ακίνητη και κοιμωμένη, και θα τη ζωντανέψουμε για να γίνει επιτέλους η πόλη που θα θέλαμε!

Το Καρναβάλι/Αποκριά παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές και στις νεώτερες Ρωμαϊκές γιορτές, ενώ σημαίνει αποχή από το κρέας. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και την ποιότητα ζωής.

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι καλεί συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν με την δική τους θεματική ομάδα καρναβαλιστ(ρι)ών και μη-μηχανοκίνητων αρμάτων, ή με κάποιον άλλο τρόπο που έχουν να προτείνουν, ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, με σατιρική θεματολογία για το Ποδήλατο & τη Βιώσιμη Κινητικότητα, την Οικολογία & το Περιβάλλον, την Κοινωνία, την Πολιτική και την Επικαιρότητα. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο [email protected] !

Κλήρωση με πολλά δώρα και κορυφαίο Ποδήλατο Galaxy 26" από το Bike in art ! Τα υπόλοιπα εδώ www.facebook.com/notes/10154565262093992/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλία: Απουσίες Λε Πεν και Βίλντερς από το συνέδριο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς
Πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία το συνέδριο “Free Europe” της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς που διοργάνωσε το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι - Απόντες οι ακροδεξιοί...
Ιταλία: Απουσίες Λε Πεν και Βίλντερς από το συνέδριο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς