Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι πολίτες συμμετέχουν στην ψηφιοποίηση της ιστορίας

Στο σεμινάριο Βικιπαίδειας και Editathon για την περίοδο 1940 - 50

Το τρίτο μέρος της δράσης Thesswiki, σεμινάριο Βικιπαίδειας (Wikipedia) και Editathon, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης "Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα" του Goethe - Institut Thessaloniki, σε συνδιοργάνωση με το Jewish Museum of Thessaloniki, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Deutsches Historisches Museum.

Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Χρηστών της Βικιπαίδειας, πολίτες και ειδικοί συναντώνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δημιουργούν και επιμελούνται λήμματα που αφορούν στην περίοδο μεταξύ 1940 - 1950 με υλικό από τις συλλογές του Μουσείου, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου για τη συγκεκριμένη δεκαετία.

"Είναι μία δράση πληθοπορισμού προσπαθούμε να εμπλέξουμε και να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινότητες στη Θεσσαλονίκη με βάση το παράδειγμα που είχε ξεκινήσει η Wikipedia σε άλλες χώρες και σε άλλες πόλεις", ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ ("Πρακτορείο FM 104,9") ο Αλέξανδρος Τενεκετζής, ιστορικός τέχνης, υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της PostScriptum, η οποία υλοποιεί το σεμινάριο σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

"Με αφορμή και στο πλαίσιο  έκθεσης Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βιωμα διαπραγματευόμαστε την ιστορική μνήμη και την ιστορία της κρίσιμης αυτής δεκαετίας του ‘40, που περιλαμβάνει τα χρόνια του Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου και την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Τενεκετζής.

Το σεμινάριο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος  είναι τεχνικό, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πως να ανοίγουν λογαριασμό, πως γράφει κανείς ένα λήμμα με τις σωστές προδιαγραφές στη Wikipedia. "Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες συγγραφής ενός λήμματος και υπάρχει και έλεγχος προκειμένου να γίνει αποδεκτό ένα λήμμα και να μην κατέβει", διευκρίνισε ο κ. Τενεκετζής.

Το δεύτερο μέρος είναι το editathon, μαραθώνιος επεξεργασιών, ή μαραθώνιος λημματογραφίας, στη διάρκεια του οποίου σε συνεργασία με τους  Βικιπαιδιστές και τους εκπροσώπους του Μουσείου με τη βοήθεια βιβλιογραφίας ασχολείται με τις ανάγκες της ελληνικής Wikipedia πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο.

"Στο editathon εμείς οι ιστορικοί προσπαθούμε να καταρτίσουμε έναν ενδεικτικό πίνακα λημμάτων σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν πολλά κενά έχουμε δώσει κάποια ενδεικτικά λήμματα που μπορούν να επεκταθούν ή να δημιουργηθούν. Σε συνεργασία με την ομάδα της Wikipedia κοιτάζουμε αυτά τα κενά και οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο μπορούν να κάνουν προτάσεις και οι ίδιοι" ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε αυτές τις δράσεις. "Θέλουμε να μας προτείνουν ενδεχομένως και καινούρια άρθρα για τη Wikipedia ή να αναπτύξουμε κάποια τα οποία έχουν εντοπίσει ότι είναι υποτυπωδώς παρουσιασμένα", τόνισε. 

Ο κ. Τενεκετζής υπογράμμισε, ακόμα, ότι η μαγεία της Wikipedia είναι ότι ανά πάσα στιγμή, όταν διαθέτει κανείς χρόνο, μπορεί να "μπαίνει" και να συνεχίζει τον εμπλουτισμό του λήμματός του, μπορεί να "ανεβάσει" μία φωτογραφία, μπορεί να βρει μία παλιά φωτογραφία στο οικογενειακό του αρχείο για να προσθέσει στο λήμμα.

Το Thesswiki ξεκίνησε το 2015 υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και υλοποιείται από την PostScriptum, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα Χρηστών της Βικιπαίδειας. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της Wikipedia. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ