Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απάτη με κινεζικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας με εισαγωγή εμπορευμάτων μέσω του λιμανιού

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται επτά άτομα που κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας με εισαγωγή εμπορευμάτων μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους βρίσκονται ένας εκτελωνιστής, ένας εισαγωγέας εμπορευμάτων, διαχειριστές εισαγωγικών εταιριών κ.ά. Κατηγορούνται ότι σε συνεργασία μεταξύ τους, νόθευσαν τα πρωτότυπα παραστατικά έγγραφα και τις διατακτικές παράδοσης εισαχθέντων εμπορευμάτων που έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προερχόμενα από την Κίνα.

Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, τα εισαγόμενα προϊόντα έπρεπε να παραδοθούν σε συγκεκριμένη εταιρία περιορισμένης ευθύνης, αλλά οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι κάλυψαν με ταινία τα στοιχεία της, θέτοντας πάνω στα εμπορεύματα τα στοιχεία άλλης εταιρίας ως παραλήπτριας, ενώ κατάρτισαν νοθευμένα διστακτικά και υποτιμολογημένα κοστολόγια εισαγωγής.

Πέτυχαν έτσι, σύμφωνα το δικαστικό συμβούλιο, να διαφύγουν την καταβολή δασμών, προκαλώντας οικονομική ζημιά 181.000 ευρώ για το ελληνικό δημόσιο και άλλα 140.000 ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τα εμπορεύματα προέρχονταν από τρίτη χώρα. Με την απόκρυψη, μάλιστα, του πραγματικού παραλήπτη και αντικαθιστώντας τα στοιχεία της κινεζικής εταιρίας με εκείνα παράκτιας εταιρίας (off shore) από τις Σεϋχέλλες, διευκόλυναν τη διάθεση των εμπορευμάτων στην ελληνική αγορά, ενώ πέτυχαν να εμφανίσουν και πολύ χαμηλότερη την αξία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανακαινίζω 2026»: Χιλιάδες νέοι δικαιούχοι – Ποιες οι 2 μεγάλες αλλαγές στα κριτήρια
Διευρύνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος με χαλάρωση των όρων για κλειστές κατοικίες και συνιδιοκτησίες
«Ανακαινίζω 2026»: Χιλιάδες νέοι δικαιούχοι – Ποιες οι 2 μεγάλες αλλαγές στα κριτήρια
thermoplixia-kaysonas
Καμίνι περιοχή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη – Στους 40,9 βαθμούς χθες η θερμοκρασία
Η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε 24 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Καμίνι περιοχή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη – Στους 40,9 βαθμούς χθες η θερμοκρασία