Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο επέκτασης για το Δικαστικό Μέγαρο σε κοντινό κτίριο

Τι είπε ο Στ. Κοντονής κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη

Την επέκταση της στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης σε κτίριο του ΙΚΑ, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο της πόλης, εξετάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, όπως δήλωσε ο ίδιος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κεντρική Μακεδονία, ο υπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της πόλης, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΔΣΘ, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική», σημειώνοντας ότι «υπήρξε ταύτιση σε πολλά ζητήματα», ο κ. Κοντονής είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί τα τοπικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και μεταξύ αυτών το κτιριακό ζήτημα, το οποίο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Βαλεργάκης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός δεσμεύτηκε να δώσει άμεση λύση στα κτηριακά προβλήματα, τόσο της Έδεσσας και του Κιλκίς, που επισκέφθηκε τα δύο προηγούμενα 24ωρα, όσο και της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, πρότεινε ως πρόσφορη λύση το κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, που γειτνιάζει με τα δικαστήρια της πόλης. «Θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες προεργασίες. Ευελπιστώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα» ανέφερε σχετικά ο κ. Κοντονής.

Εξάλλου, με αφορμή την επίσκεψή του, το πρωί, στις δικαστικές φυλακές Διαβατών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών απέφερε αποτελέσματα.

Νωρίτερα, κατά την ανοιχτή συνάντηση με τους δικηγόρους, ο κ. Κοντονής, αναπτύσσοντας τους άξονες στους οποίους κινείται το υπουργείο, αναφέρθηκε, αφενός στις κτιριακές υποδομές και αφετέρου στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. «Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο υπουργός, αναφορικά με το κτιριακό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης προανήγγειλε τη λήψη στοχευμένων μέτρων. Έθιξε δε το θέμα των αυστηρών ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια της χώρας.

Μετά την επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός μετέβη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τη διοίκηση της Σχολής Δικαστών.

Επίσκεψη στις φυλακές Διαβατών

Την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς κρατουμένους, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσω δράσης που «θα υλοποιηθεί άμεσα», όπως ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά την επίσκεψή του στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Ευτύχη Φυτράκη.

Σε πρώτη φάση, η διδασκαλία των ελληνικών ξεκινά από τρεις φυλακές της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, τη Νιγρίτα και τα Γρεβενά και θα έχει δύο κατευθύνσεις. Η μία θα είναι η απευθείας διδασκαλία των αλλοδαπών κρατουμένων και η άλλη, η εκπαίδευση Ελλήνων, ή ελληνόφωνων επιστημόνων κρατουμένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να διδάξουν άλλους κρατουμένους, δηλαδή, με την αλληλοδιδακτική μέθοδο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που είναι και ο επίσημος φορέας πιστοποίησης της γλώσσας, ενώ έχουν γίνει συναντήσεις και με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων για τις τεχνικές λεπτομέρειες προώθησης της δράσης και ήδη συστήνεται ομάδα εργασίας που θα την υλοποιήσει.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, ήδη ξεκίνησε το έργο ομάδας εργασίας για την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων. Χθες, επισκέφθηκε το νοσοκομείο κρατουμένων στην Αθήνα και θα επεκτείνει τη δράση της και στα καταστήματα κράτησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με τον διευθυντή των φυλακών, το προσωπικό και με κρατούμενους και συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα, καταγράφοντας τα προβλήματα, ενώ εξήρε τη λειτουργία των δύο δομών που λειτουργούν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, την μονάδα απεξάρτησης κρατουμένων χρηστών ναρκωτικών και το σχολείο, το γυμνάσιο, που λειτουργεί και παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία εκπαίδευσης -«σταγόνες ελευθερίας» όπως είπε ο υπουργός- στους κρατούμενους.

Ο κ. Κοντονής σημείωσε, επίσης, ότι οι φυλακές Διαβατών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας. «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Τα καταγράψαμε τα προβλήματα και με τη διοίκηση και με τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει την πολιτική βούληση να τα αντιμετωπίσει, κατά πρώτον με αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος περνάει ώρες στέρησης της ελευθερίας και στέρησης των αγαπημένων του προσώπων για αδικήματα στα οποία έχει υποπέσει» τόνισε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Και γι αυτόν τον λόγο, το επιπλέον χρηματικό ποσό που πετύχαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό για το υπουργείο Δικαιοσύνης για το τρέχον έτος (3 εκατομμύρια ευρώ) θα το κατευθύνουμε στις φυλακές, ακριβώς για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες κράτησης».

Ο κ. Κοντονής μετέβη στη συνέχεια στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε συνάντηση με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων και αυτή την ώρα συναντάται και με τους εκπροσώπους των δικηγόρων της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ