Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Τρέχουν» για τα έργα στα ανατολικά – Σε ποιες περιοχές

Μετά τις σημαντικές ζημιές από πλημμύρες  ...

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα δημιουργίας τοιχίων αντιστήριξης σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και της ιχθυόσκαλας Μηχανιώνας, του ΠΙΚΠΑ του Δήμου Θερμαϊκού καθώς και στο Αγνάντι Επανομής που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές κατά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στα σημεία αυτά διαπιστώθηκαν μεγάλα προβλήματα στατικότητας, ενώ στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες σε ποσοστό 90% και πραγματοποιούνται εργασίες κατασκευής των τοιχίων αντιστήριξης που αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες θα προσδιοριστούν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τα έργα των αναπλάσεων που απομένουν και θα γίνουν στα παραλιακά μέτωπα της Αγίας Τριάδας και στην παραλία της Μηχανιώνας, καθώς και για τα έργα οδοποιίας που θα εκτελεστούν σε όλο το μήκος του Δήμου Θερμαϊκού. Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, στο περιθώριο της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας, η οποία ενέκρινε τον πίνακα απολογιστικών της απομάκρυνσης ογκωδών απορριμμάτων στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης στο Δήμο Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ο καθαρισμός των ογκωδών απορριμμάτων και στα τέλη Φεβρουαρίου οι χωματουργικές εργασίες και οι καθαρισμοί ρεμάτων, οδών και περιοχών σε όλο το Δήμο Θερμαϊκού (Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα, Επανομή, Αγγελοχώρι).

Κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ο Περιφερειακός Σύμβουλος της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας" Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει ανοιχτή διαδικασία αντί για ανάθεση έργου σε εταιρεία, ρώτησε αν υπήρξε ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία, ζήτησε να γίνει έλεγχος νομιμότητας και διατύπωσε ερωτήματα για τις τιμές και το τελικό κόστος του έργου. Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Συμμετέχω", Δημήτρης Μούρνος, επισήμανε ότι δεν διαφέρουν πολύ χρονικά οι απευθείας αναθέσεις από μια ανοιχτή διαδικασία και υπογράμμισε την ανάγκη να τηρείται η νομότυπη διαδικασία.

Απαντώντας η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, Αθηνά Αηδονά, ανέφερε ότι το ποσό ήταν μεγάλο γιατί η καταστροφή ήταν τεράστια και πρόσθεσε ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ήταν λιγότερο χρονοβόρες λόγω της έκτακτης κατάστασης. Ο κ. Στεργιάδης σημείωσε ότι η διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει την ανάθεση του έργου σε εταιρεία που αναφέρεται στο σχετικό μητρώο και πληροί τις προϋποθέσεις από πλευράς αδειοδοτήσεων. Επιπλέον, είπε, ότι ελήφθησαν προσφορές και από άλλες εταιρείες ενώ επιλέχθηκε εκείνη με τις χαμηλότερες τιμές. Τέλος υπηρεσιακοί παράγοντες διευκρίνισαν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προβλέπεται έλεγχος νομιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ