Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 16.000 δωρεάν εξετάσεις στα Checkpoint

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Κατά τα τρία χρόνια λειτουργίας τής δομής των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης

Περισσότερες από 14.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, 4.000 εξετάσεις για ηπατίτιδα C, 2.000 για ηπατίτιδα Β και 800 εξετάσεις για σύφιλη έχουν διενεργηθεί στα τρία χρόνια λειτουργίας τής δομής των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης των Checkpoint στη Θεσσαλονίκη. Το 60% των διαγνώσεων HIV, που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2016, έγινε στη συγκεκριμένη δομή. Σε πανελλήνιο επίπεδο οι δομές Checkpoint διέγνωσαν το 31% των νέων περιστατικών HIV το 2015 και το 33% το 2016.

Τα Checkpoint είναι κέντρα πρόληψης, στα οποία παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, αλλά και γρήγορη εξέταση για HIV και ηπατίτιδες B και C και λειτουργούν στην Αθήνα από το Νοέμβριο του 2012 και στη Θεσσαλονίκη από τον Μάρτιο του 2014. Αποτελούν πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή" σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδας "Προμηθέας", τελούν υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αναφέρονται ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ιουλίου του 2015.

Με αφορμή τα τρία χρόνια λειτουργίας του Checkpoint στη Θεσσαλονίκη, τις δομές του στην Αλεξάνδρου Σβώλου 15 θα επισκεφτεί στις 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, ο αντιδημάρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης. Εκεί θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ιδρύματος "AIDS Healthcare Foundation" (ΑΗF) που αποτελεί τον κύριο εταίρο της "Θετικής Φωνής".

Το AHF παρέχει θεραπεία και φροντίδα σε 700.000 ανθρώπους σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο. To 2016 παρείχε υπηρεσίες εξέτασης για HIV σε 180.000 άτομα παγκοσμίως, διένειμε συνολικά πάνω 38.000.000 δωρεάν προφυλακτικά. Στην Ελλάδα έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 820.000 ευρώ στην προαγωγή της τακτικής εξέτασης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα HIV/AIDS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Αν κάτι μου συμβεί, θα με έχει σκοτώσει ο άντρας μου»
Η ανατριχιαστική φράση της 39χρονης στους φίλους της – Συγκλονίζουν οι νέες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για την υπόθεση
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Αν κάτι μου συμβεί, θα με έχει σκοτώσει ο άντρας μου»
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 4 δρόμους – Όλα τα σημεία με κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις
Εργασίες πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 4 δρόμους – Όλα τα σημεία με κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις