Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Να είμαστε ενωμένοι» ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τι είπε μιλώντας σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στο στρατόπεδο «Νταλίπη» στην Καλαμαριά

«Να είμαστε ενωμένοι» συνέστησε το μεσημέρι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλώντας σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στο στρατόπεδο «Νταλίπη» στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

«Ο καθένας έχει τις απόψεις του, έχει τις τοποθετήσεις του, δεν είναι κακό, πρέπει να υπάρχουν. Αλλά, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, είμαστε ένα. Πρώτα, πάνω από όλα, πρέπει να έχουμε την πίστη μας, την πατρίδα μας και όλα τα άλλα, όποια και να είναι, ακολουθούν» υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του, υπενθύμισε μια ρήση του Ηρόδοτου προς τους Σπαρτιάτες, ότι «ένας, ένας εάν παλεύετε, χωριστά, δε θα κάνετε τίποτε, αν όμως όλοι ενωθείτε μπορείτε να κάνετε θαύματα» και πρόσθεσε: «Ένας Έλληνας, κάθε ένας χωριστά, όση δύναμη και να έχει, δε θα κάνει τίποτε. Όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε πράγματα, τα οποία, είναι πράγματα τα οποία επιθυμούμε, πράγματα που πρέπει να γίνουν».

«Οι επισκέψεις στην Μακεδονία και στην Θράκη μας δίνουν δύναμη και κουράγιο» είπε ο αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του προς τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες. Υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται «στην κορυφή της εμπιστοσύνης» σε όποια δημοσκόπηση κοινής γνώμης κι αν γίνεται, διευκρινίζοντας ότι μολονότι οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές δεν αποδεικνύονται απολύτως αξιόπιστες «και είναι και κατευθυνόμενες, σε ορισμένους χώρους», σε αυτό το σημείο συγκλίνουν όλες.

Ανέφερε ως θετικό παράδειγμα, το ότι ο φροντισμένος χώρος του στρατοπέδου που επισκέφθηκε «αποπνέει μια πνευματικότητα, τάξη, καθαριότητα, τρόπους συμπεριφοράς, που είναι δύσκολο να το συναντήσεις σε άλλους χώρους» και σχολίασε: «Μπαίνεις πχ σε ένα ανώτατο καθίδρυμα παιδείας, πανεπιστήμιο, σχολές, κτλ, βρίσκεις, βλέπεις την ασέβεια προς τα πρόσωπα….».

Ο κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του ανέτρεξε στις πρωταγωνιστικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης και τους αγώνες τους και υποστήριξε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται από κάποιους ότι πρέπει «να ξαναγραφτεί η ιστορία» και «αυτές τις μορφές του αγώνος να τις βγάλουν από τα σχολεία μας», διότι θεωρούν ότι «δε μας χρειάζονται» και «διότι αυτό θεωρείται αναχρονισμός».

Πρόσθεσε, όμως, ότι σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας «με τα μέσα που διατίθενται, για να πλησιάζει κανείς αυτά τα κεφάλαια και αυτές τις μορφές, δεν έχει τόσο ανάγκη από ανθρώπους, που πρέπει να μας εξηγήσουν την ιστορία». «Πατάς το κουμπί κι έχεις μπροστά στα μάτια σου το λόγο του Κολοκοτρώνη» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα, για το πόσο ψηλά στη συνείδηση του λαού βρίσκονται η εκκλησία και ο στρατός, αναφέρθηκε στον πρώτο «υπουργό Γραμμάτων» και εκκλησιαστικών υποθέσεων της Ελληνικής Επανάστασης, τον επίσκοπο, Ιωσήφ Ανδρούση, το 1822, ο οποίος συνέστησε στον Μαυροκορδάτο που είχε προσφύγει στην «πανίσχυρη τότε Ισπανία» για δάνειο, «να μην το περιμένει», γιατί οι δανειστές δεν θα το έδιναν χωρίς διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Αντί αυτού, του πρότεινε, να προσέλθουν οι πιστοί στην εκκλησία και να καταθέσουν εκεί ότι πολύτιμο αντικείμενο, χρυσό ή ασήμι, για τις ανάγκες του τόπου. «Και συνάχθηκαν μέσα σε δύο μήνες οχτακόσιες σαράντα οκάδες χρυσός και άργυρος. Κι από αυτά, καλύφθηκαν οι ανάγκες του στρατού, πληρώθηκαν τα χρέη και κόπηκε και νόμισμα» είπε ο αρχιεπίσκοπος και συνέχισε:

«Αυτό που προσπαθούν διάφοροι, είτε εδώ, είτε έξω, να κάνουν, να δημιουργήσουν αποστάσεις μεταξύ της συνείδησης του λαού….σε ό,τι αναφέρεται στην πατρίδα, στις αρχές μας, στις παραδόσεις μας, αυτό είναι μια στροφή της ιστορίας. Η ιστορία κάνει πολλές στροφές…».

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε στη συνέχεια και σε εκπαιδευόμενους της ανώτατης σχολής εκπαίδευσης στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, μέσα στο στρατόπεδο, στους οποίους είπε ότι είναι απαραίτητη η μάθηση και η γνώση της ανθρώπινης σοφίας, αλλά χρειάζεται και «η άνωθεν κατερχόμενη σοφία» προκειμένου τα αποτελέσματά της να είναι σε θετική κατεύθυνση για τον άνθρωπο. Επίσης, επισκέφθηκε και τον παιδικό σταθμό μέσα στο στρατόπεδο, για παιδιά των στελεχών του στρατού, προνηπιακής ηλικίας και παρακολούθησε εκδήλωση που είχαν προετοιμάσει οι παιδαγωγοί και τα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ