Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επέκταση σχεδίου στέγασης προσφύγων και σε άλλους δήμους

Λιγότεροι πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα -Γιορτή τον Ιούνιο στο κέντρο της πόλης με φαγητό μουσική και προβολές ντοκιμαντέρ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Την επέκταση του σχεδίου στέγασης προσφύγων και σε άλλους δήμους, και την παράλληλη μείωση του αριθμού τους στη χώρα μας ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα σε συνάντησή τους με εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης μας.

Ειδικότερα όπως ανέφερε το πρωί η επικεφαλής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κυρία Sabine Wahning «υπολογίζεται πως στη Βόρεια και Ελλάδα και την Ήπειρο ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τις 7.000». Η ίδια εξήγησε πως ο αριθμός αυτός είναι σαφώς μικρότερος με πέρυσι. Συμπλήρωσε πως οι μεταναστευτικές / προσφυγικές εισροές συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως ίσως με μικρότερη ένταση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο τόνισε πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων δεν λειτουργεί τόσο καλά.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί διαφέρει ο αριθμός που δίνει η UNHCR με αυτόν που δίνει η Ελληνική κυβέρνηση, εξήγησε πως αρκετοί πρόσφυγες δεν είναι καταγεγραμμένοι, και πως ο αριθμός που δίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι με βάση την επιτόπια καταγραφή, στους τόπους διαμονής των προσφύγων.

Αναφορικά με τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα που στη Θεσσαλονίκη στηρίζεται από τρεις δήμους (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Νεάπολης-Συκεών μέσω του προγράμματος REACT), τόνισε πως θα επεκταθεί και σε άλλους δήμους. «Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα 18.000 είναι ο αριθμός των μερών που έχουν φιλοξενήσει πρόσφυγες (σπίτια, ξενοδοχεία) και συνολικά από το πρόγραμμα ωφελήθηκαν 28.000 άτομα. Η μεγαλύτερη προτεραιότητα στη Βόρεια Ελλάδα δίνεται στο πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων. Αρχικός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε 20.000 θέσεις διαμονής και το καταφέραμε. Μόλις εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την ECHO (Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας) θα επεκταθεί και σε άλλους δήμους”», ανέφερε η κυρία Wahning.

Όσον αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά μπορούν είτε να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους, είτε αν ζητήσουν άσυλο να βρουν εδώ μια στέγη και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Να σημειώσουμε πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει παραρτήματα σε Ελληνικές πόλεις. Βοηθά τους πρόσφυγες παρέχοντάς τους νομικές συμβουλές, σε θέματα ερμηνείας, με ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική βοήθεια, μεριμνά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, και συντονίζει το πρόγραμμα χρηματικού βοηθήματος (μαζί με άλλες ΜΚΟ).

Και γιορτή στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Εξάλλου σε μια προσπάθεια να φέρει πιο κοντά πρόσφυγες με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να γίνει μια εκδήλωση με φαγητό, μουσική και προβολές ντοκιμαντέρ από ΜΚΟ στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. Το σημείο που θα γίνει η γιορτή δεν έχει ακόμη επιλεγεί, ωστόσο θα είναι κάπου στο κέντρο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ