Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μπλε Φάλαινα» στο Κιλκίς – Τι κατήγγειλε μητέρα 14χρονου στην ΕΛΑΣ

Χρήστης ζήτησε από το γιο της να μπει στο «παιχνίδι»

Καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος προσκάλεσε τον 14χρονο γιο της να λάβει μέρος στο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» που έχει οδηγήσει σε αυτοκτονία δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, έκανε μία 54χρονη από περιοχή του Πολυκάστρου Κιλκίς, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την καταγγελία η οποία ερευνάται, ο 14χρονος δέχθηκε ένα μήνυμα μέσω facebook από άγνωστο προφίλ. «Συστήθηκε ως "Μπλε Φάλαινα" και παρότρυνε τον γιο μου να ρίξει χαστούκια στο πρόσωπό του» φέρεται να ανέφερε η μητέρα στην καταγγελία της. Ο 14χρονος δεν ανταποκρίθηκε και απευθύνθηκε άμεσα στη μητέρα του.

Όταν η ίδια επιχείρησε να διαβάσει το περιεχόμενο της επικοινωνίας –όπως κατήγγειλε-, διαπίστωσε ότι η συνομιλία είχε διαγραφεί και το άγνωστο προφίλ «μπλοκαριστεί». « Η όλη συνομιλία δεν κράτησε παραπάνω από μισή ώρα» σημείωσε η 54χρονη, η οποία προέβη αμέσως στην καταγγελία του συμβάντος.

 Υπενθυμίζεται ότι θύμα της «Μπλε Φάλαινας» φέρεται να έπεσε πριν από λίγες μέρες μία 15χρονη από την Κατερίνη. Όπως καταγγέλθηκε, ο άγνωστος συνομιλητής της κοπέλας στο facebook τής ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και να πάρει χάπια, πράγμα που εκείνη έκανε χωρίς ευτυχώς να αποβούν μοιραία για τη ζωή της.

Μάλιστα, υπάρχει καταγγελία και για κρούσμα «Μπλε Φάλαινας» στη Θεσσαλονίκη. Πιο αναλυτικά, καθηγητής κατήγγειλε πως μαθήτρια στην Τούμπα έπεσε θύμα του διαδικτυακού «παιχνιδιού», χωρίς ωστόσο να δοθούν στην ΕΛΑΣ τα στοιχεία της μαθήτριας και του σχολείου της (δείτε ΕΔΩ περισσότερα).

Τι είναι η «Μπλε Φάλαινα»

Η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την τελευταία μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία. Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες.

Τα θύματα του αυτοκαταστροφικού «παιχνιδιού», που παρουσιάζεται ως φιλοσοφική πρόκληση, είναι κατά κύριο λόγο έφηβοι. Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα.

Τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και είναι αναφορά στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία.

Το επικίνδυνο «παιχνίδι» Μπλε Φάλαινα

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μία σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική ακεραιότητά τους δοκιμασιών, όπως αυτοτραυματισμούς, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια κ.ά..

Eάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι' αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

- Τηλεφωνικά στο 11188

- Στέλνοντας e-mail στο [email protected]

- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

- Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ