Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν τα περισσότερα καμπ προσφύγων – Ποια θα μείνουν

Στόχος να κλείσουν όλα τα καμπ, λέει ο Μουζάλας

Στην αρμοδιότητα των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, με την τεχνική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας, θα περάσει η φιλοξενία σε διαμερίσματα, 10.000 αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Στόχος μας είναι μέχρι τους πρώτους δύο μήνες τους 2018, να έχουμε προσθέσει 10.000 θέσεις σε διαμερίσματα και να έχουμε κλείσει τα 22 από τα 44 κέντρα φιλοξενίας που έχουν απομείνει, τα οποία θα έχουν πλέον χωρητικότητα μικρότερη των 500 ατόμων, με εξαίρεση τρία κέντρα στην Αθήνα, που θα είναι -έκαστο- 1500 ατόμων", διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σε σύσκεψη δημάρχων στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ, στη Θεσσαλονίκη.

Για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μουζάλας είπε πως θα κλείσουν όλα τα καμπ με εξαίρεση αυτά στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια. Στην Κεντρική Μακεδονία θα κλείσουν τα καμπ στη Softex, το Καβαλάρι, το Δίον, το Δερβένι και τη Νέα Καβάλα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, "οι δήμοι θα κάνουν κουμάντο και όχι οι ΜΚΟ στην ενοικίαση των διαμερισμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί και η σταδιακή ένταξη στην κοινωνία, όσων παραμείνουν τελικά στην χώρα μας".

"Δεν υπάρχει τίποτε πιο ασφαλές, σε μαζική κλίμακα, από τα διαμερίσματα όπου υπήρξε εκκωφαντική απουσία από φασαρίες ή εξεγέρσεις φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών", σημείωσε ο κ. Μουζάλας. Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος ανέφερε την προπληρωμένη κάρτα μετρητών, που θα έχουν οι ωφελούμενοι και την τόνωση της τοπικής αγοράς καθώς τα χρήματα θα πηγαίνουν απευθείας στους καταστηματάρχες.

"Επιδιώκουμε τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα και όχι σε ξενοδοχεία γιατί είναι πιο κανονικές οι συνθήκες", είπε, από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Philippe Leclerc, ζητώντας την ανταπόκριση των δήμων στο πρόγραμμα, όπου θα είναι καλυμμένα τα έξοδα ενοικίου και επίπλωσης, βασικές επισκευές, οι λογαριασμοί, οι μισθοί του προσωπικοί και η μεταφορά των ωφελούμενων προς τα διαμερίσματα.

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία έχει ομαλοποιηθεί με τη μείωση του αριθμού προσφύγων και την κατάργηση πολλών κέντρων φιλοξενίας έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ παράπονα για την παραμονή του κέντρου φιλοξενίας στα Διαβατά, στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, έκανε ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλος.

"Στη δομή, που πληροί όλες τις ευρωπαικές προδιαγραφές, θα φιλοξενούνται 700 άνθρωποι", απάντησε ο κ.Μουζάλας, προσθέτοντας, όμως, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν σταδιακά όλα τα καμπ. Παίρνοντας θέση και στις διαμαρτυρίες του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη για τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες της περιοχής, όπου είχε δημιουργηθεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, ξεκαθάρισε ότι αν και έχουν εγκριθεί τα χρήματα, εντούτοις αργούν γιατί υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Στον εισαγγελέα για κάποιες ΜΚΟ

Τον πλήρη φάκελλο με τα στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε βάρος της υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για εγκληματικές πράξεις, αναμένεται να προσκομίσει αύριο ή τη Δευτέρα, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

"Υπήρξε μια καταγγελία για κάποιους που δουλεύανε σε μια ΜΚΟ από την ίδια την ΜΚΟ. Ήρθα σε επαφή με την ΕΕ, με τους ίδιους τους ανθρώπους της ΜΚΟ και η έρευνα θα περάσει, με βάση τον νόμο, στο ελληνικό κράτος", ανέφερε στο περιθώριο συνάντησης στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μουζάλας.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη οργάνωση για την οποία υπήρξε καταγγελία, δεν ήταν απλώς καταγεγραμμένη αλλά είναι μία από τους εταίρους του ECHO, (δηλαδή του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σε ένα από τα ανθρωπιστικά του έργα.

"Μία παρατήρηση μόνο", πρόσθεσε ο υπουργός, "αυτή η σκιά να μην βαρύνει τους πάντες και να μην έχει καθολική ισχύ", συμπληρώνοντας ότι οι καταγγελθείσες πράξεις αφορούν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σε κατάχρηση χρημάτων για τους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ