«Στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς κινδυνεύουμε να εθιστούμε αν δεν έχουμε εθιστεί ήδη στον τρόμο της επαναλαμβανόμενης απουσίας αυτού του βασικού αγαθού αυτού του βασικού δικαιώματος που έχουν όλοι οι πολίτες να μπορούν με ασφάλεια και ποιότητα να μετακινούνται από αστικά μέσα μεταφοράς», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας σήμερα στην ημερίδα για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός «μητροπολιτικού ή κεντρικού φορέα συγκοινωνιών δημόσιου χαρακτήρα».
Όπως είπε στη Θεσσαλονίκη και στο νομό δεν έχουμε εδώ και δεκαετίες ένα λειτουργικό ποιοτικό αξιόπιστο σύστημα συγκοινωνίας και μεταφοράς. «Δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια η πόλη και ο νομός να συμφωνήσει και να διεκδικήσει αυτό το σύστημα, όταν έπρεπε».
«Ανεχθήκαμε αυτό το άθλιο μονοπώλιο του ΟΑΣΘ εδώ και δεκαετίες και την κυριαρχία του ιδιωτικού συμφέροντος είτε είναι μικρού είτε μεγάλου, επάνω στο δημόσιο συμφέρον και στην κοινωνική ανάγκη. Η πόλη, ο νομός προσπάθησε και δεν στάθηκε ικανή να αναπτύξει τη θαλάσσια συγκοινωνία. Τα καραβάκια θα δίναν λύση σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Αυτό το γεγονός μας οδηγεί μοιραία στα σημερινά φαινόμενα», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: Το άθλιο μονοπώλιο του ΟΑΣΘ τελείωσε. Επιτέλους και ευτυχώς. Η αστική συγκοινωνία πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή. Από μηδενική βάση. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν κάποιες βασικές παραδοχές και κάποιες κόκκινες γραμμές. Το ζήτημα πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για αυτό και οι απόψεις ότι θα είναι ανταγωνιστικό το Μετρό με τα λεωφορεία και ανταγωνιστικά τα καραβάκια με το Μετρό ή με τα λεωφορεία, είναι για αφελείς ή για άσχετους. Όλα αυτά πρέπει να είναι συνδυασμένα για να τροφοδοτεί το ένα το άλλο. Το σύστημα μεταφορών πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Ήμουν είμαι και θα είμαι αυτής της άποψης. Πρέπει να απολογηθούν άλλοι που άλλα λέγαν και πίστευαν και άλλα λένε τώρα.
Είπε επίσης ότι η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να συνυπολογίζει τη βιωσιμότητα αλλά και της οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ώστε το εισιτήριο να μην αυξηθεί και να εξακολουθεί η πολιτεία να επιδοθεί τον δημόσιο οργανισμό.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να χρηματοδοτηθεί με αναγκαίους πόρους ή δάνεια όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις για να μπορεί να έχει παρέμβαση ως αυτοδιοίκηση στο συγκοινωνιακό έργο, τόνισε ακόμη ενώ υποστήριξε ότι και οι θέσεις εργασίας στον σημερινό ΟΑΣΘ πρέπει να διασφαλιστούν.
Για τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ προς τους ΟΤΑ, οι οποίες όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και εκατομμύρια ευρώ, «δεν παραγράφονται και πρέπει να περιληφθεί συγκεκριμένο άρθρο που θα καλύψει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, η Τ.Α. δικαιούται και πρέπει να έχει ρόλο, λόγο και αρμοδιότητα στη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.
Ανέφερε ακόμη ότι τον «ανησυχεί και τον φοβίζει» το γεγονός ότι ο δημοτικός και κοινοτικός κώδικας ορίζει καθορίζει και προβλέπει συγκεκριμένες και καθοριστικές αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την αστική συγκοινωνία, «κάτι που δεν το επικαλείται ούτε η ίδια η κυβέρνηση», ενώ «θα ήταν όπλο στα χέρια της για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα». «Ελπίζω να είναι από αμέλεια και να το διορθώσει» και να μην είναι κάτι άλλο, τόνισε.
«Οι υπερασπιστές της άποψης της δημοπρασίας για να έρθει ένας άλλος ιδιώτης ένας άλλος ΟΑΣΘ να πάρει το συγκοινωνιακό έργο και μάλιστα αυτοί που είναι από το χώρο της αυτοδιοίκησης, πρέπει να εξηγήσουν γιατί αποποιούνται βασικά δικαιώματα της αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ανέφερε ακόμη ότι σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών πόλεων οι αστικές συγκοινωνίες είναι ή 100% στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε μικτούς δημόσιους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει ενεργά και καθοριστικά και με πλειοψηφική συμμετοχή η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Δεν θα δεχθούμε λήψεις αποφάσεων πίσω από την πλάτη μας και ερήμην μας. Είμαστε μαζί με τους φορείς τους επαγγελματίες τους εργαζόμενους που ασφυκτυούν αλλά κυρίως και πάνω από όλα είμαστε με τους πολίτες μας που αξίζουν και δικαιούνται ευρωπαϊκού επιπέδου συγκοινωνίες, είπε καταλήγοντας ο κ. Δανιηλίδης.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ