Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση – Συνάντηση με Τσίπρα

Η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου σύμφωνα με τον Λε Μερ ...

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

 Καλωσορίζοντας τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη».

Σημείωσε δε πως πιστεύει ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε πως «η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχει αντέξει» και «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά». «Είμαστε σε μία στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον, και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάς κάνουν πιο αισιόδοξους γι' αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά το ο Γάλλος υπουργός μετέφερε στον κ. Τσίπρα, κατ' αρχάς, τα φιλικά αισθήματα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατικής, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Λε Μερ να τα μεταφέρει προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Εξέφρασε τη χαρά του για κάθε φορά που βρίσκεται στην Αθήνα, «μία πόλη που αγαπώ και γνωρίζω πολύ καλά», όπως υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο κ. Λεμέρ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup θα έχουμε μια καλή συμφωνία.

«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτήριστικά ο κ. Λε Μερ. «Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός «εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ». «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», συμπλήρωσε.

Συνάντηση με Τσακαλώτο

Αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία, και τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», δήλωσε εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, μετά από τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λε Μερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λε Μερ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες». Επίσης ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του (σ.σ. του Μισέλ Σαπέν) και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος υπουργός κομίζει στην Αθήνα την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβαθμίζεται ο Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων - Μέτρα για τις «ουρές» το καλοκαίρι
Η ολική ανάπλαση των κτηριακών υποδομών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 με την πλήρη διαμόρφωση ολόκληρου του Συνοριακού Σταθμού
Αναβαθμίζεται ο Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων - Μέτρα για τις «ουρές» το καλοκαίρι