Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Δεν είναι τοξικό» το φυτοπλαγκτόν στη νέα παραλία

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκα - Τι λέει το ΑΠΘ για το φαινόμενο

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη προσοχή την αναερόβια αποσύνθεση του φυκιών που εκτείνεται στην παραλιακή ζώνη του Θερμαϊκού κόλπου, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Γιουτίκας υπογράμμισε ότι η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους επιστήμονες των Τμημάτων Βιολογίας και Χημείας του ΑΠΘ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημερώνεται για τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται ενώ παράλληλα εντείνει τους δικούς της ελέγχους στους μεγάλους βιολογικούς καθαρισμούς και τις μονάδες της βιομηχανικής ζώνης σε όλο το μήκος του κόλπου.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο, γίνονται συνεχείς μετρήσεις και μας ενημερώνουν οι επιστήμονες και βέβαια είμαστε σε 'ανοικτή γραμμή' με τους αρμόδιους όπως το Υφυπουργείο Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) αλλά και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα υδάτων του Θερμαϊκού», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας ότι το θέαμα είναι αποκρουστικό αλλά δεν πρόκειται για ρύπανση.

«Το Πανεπιστήμιο μας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για κάτι τοξικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεν πρόκειται για ρύπανση, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση το τελευταίο διάστημα. Δεν ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, οι υψηλές θερμοκρασίες η άπνοια και η μη οξυγόνωση του βυθού. Τα φύκια θέλουν οξυγόνο. Αφού δεν υπάρχει οξυγόνο πεθαίνουν, ανεβαίνουν ψηλά και δημιουργούν αυτή την άσχημη εικόνα », είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές, είναι περιοδικό φαινόμενο, αλλά η έκτασή του αυτή τη φορά είναι μεγάλη».

«Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ο τελικός αποδέκτης από όλους τους ποταμούς και τα ρέματα, χρόνια τώρα. Υπάρχουν λοιπόν ενώσεις αζώτου και φωσφόρου, υπολλείμματα λιπασμάτων. Αυτό δημιουργεί, εκτρέφει το φυτοπλαγκτόν», σχολίασε.Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι. « Είμαστε επιφορτισμένοι με τον έλεγχο όλων των παραγωγικών διαδικασιών πέριξ του Θερμαϊκού κόλπου όπως μεγάλους βιολογικούς όπως της ΕΥΑΘ όπως και στη ΒΙ.ΠΕ. και μονάδων και των βιολογικών τους καθαρισμών. Το καλοκαίρι εντείνουμε αυτούς τους ελέγχους, ελέγχουμε τις μονάδες, στέλνουμε τα δείγματα σε εργαστήρια».

Ο κ. Γιουτίκας υποστήριξε ότι με την αλλαγή του καιρού το φαινόμενο θα υποχωρήσει σταδιακά. « Ελπίζουμε να βοηθήσει ο καιρός από βδομάδα, να έχουμε βαρδάρη, γιατί με τους νοτιάδες έχει συσσωρευτεί όλο αυτό εντός του όρμου Θεσσαλονίκης, στην παραλία».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυκης και Περιβάλλοντος συμφώνησε απολύτως με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος με ανακοίνωσή του χθες εξέφρασε την ανάγκη να αναστραφεί η παρούσα κατάσταση του Θερμαϊκού το συντομότερο δυνατό καθώς πλήττεται, όπως τόνισε, η τουριστική εικόνα της πόλης. «Έχουν δίκιο οι επαγγελματίες, ο κόσμος δεν πηγαίνει στην παραλία αυτές τις μέρες, η εικόνα είναι αποκρουστική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός
«Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία» Κράτους και Εκκλησίας είπε από το Δήλεσι πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός