Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία: «Ενώνει» τα Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη

Τι δήλωσαν οι Τσίπρας, Βούτσιτς, Μπορίσοφ στο Μέγαρο

Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις τρεις χώρες και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τέθηκαν επί τάπητος στην 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αλλά και Σερβία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, μπορούν, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

«Αποδείχθηκε ότι η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας ως πλαίσιο διαλόγου συνεργασίας και συντονισμού που αξίζει να το επαναλάβουμε και στο μέλλον. Έχει σημασία τόσο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρες που επιδιώκουμε από κοινού τη σταθερότητα και τη συνεργασία στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των τριών ηγετών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι διανύουμε μια περίοδο που αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη ειδικότερα για τα δυτικά Βαλκάνια για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε χώρες της γειτονιάς μας λόγω πολιτικών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εξτρεμισμού για τις επιπτώσεις από τις μεταναστευτικές ροές για τον κίνδυνο από την αυξανόμενη επιρροή τρίτων χωρών για την έκταση και δυναμική των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος τόσο στο τράφικινγκ όσο και στο λαθρεμπόριο. «Σε αυτήν την περίοδο δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε τα πιο θεσμικά μας εργαλεία, να βλέπουμε κοντόφθαλμα την περιοχή μας. Χρειάζονται συνέργειες, συνεργασία και διάλογος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει με όραμα να αναζωογονήσουν την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων,  με βάση την ξεχασμένη «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Πρέπει συνέχισε ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες διαλόγου όπως η σημερινή, για να αναζωπυρωθεί ξανά το ενδιαφέρον για την περιοχή, για να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια και ότι η προώθηση αυτού του στόχου θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια αυτή και τόνισε ότι είναι ευτυχής συγκυρία που η συνάντηση συμπίπτει με την επίσκεψη Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη, με τον οποίο θα υπάρξει συνομιλία σε λίγη ώρα.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αλλά και Σερβία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, μπορούν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτικής της Σερβίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ένα ακόμη σημείο σύμπτωσης απόψεων ήταν η ανάγκη σταθεροποίησης και ομαλοποίησης των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της πΓΔΜ. «Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξή μας στην ενταξιακή της προοπτική προς ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες στην οικονομία, στην ενέργεια, στη διαχείριση των κρίσεων στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Οι 3 χώρες, με ιδιαίτερη ιστορία και βαρύτητα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, οφείλουμε να συνεργαστούμε και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά την επόμενη περίοδο διευρύνοντας την συνεργασία σε όποιον το επιθυμεί. Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο ως βάση για τη συνεργασία μας στην περιοχή και απέναντι σε μισαλλόδοξες λογικές και αλλότριους σχεδιασμούς αλλά και εθνικισμούς που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι αποτελεί την πηγή των εντάσεων στην περιοχή των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τα projects

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε για σημαντικά πρότζεκτς. Ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει ο διασυνδετήριος άξονας φυσικού αερίου IGB από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία και να εξετάσουμε επέκτασή του προς τη Σερβία (IBS). Σε ότι αφορά τις υποδομές αναφέρθηκε σε δυο σημαντικά πρότζεκτ που με διαφορετικό τρόπο συνδέουν το Αιγαίο με την Κεντρική Ευρώπη και με τα νερά του Δούναβη. Μίλησε για την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και άρα τη δυνατότητα πλωτής διασύνδεσης από το Αιγαίο προς τον Δούναβη. Το δεύτερο αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη Καβάλα Αλεξανδρούπολη Μπουργκάς Βάρνα και σε βουλγαρική πόλη στον Δούναβη ώστε να υπάρχει δυνατότητα πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά και πολιτών, από τη Θεσσαλονίκη, το βόρειο λιμάνι που βρέχεται από το Αιγαίο προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Με όραμα και αποφασιστικότητα μπορούμε να βάλουμε σημαντικό λιθαράκι ώστε να αποτελέσουν το νήμα που ενώνει τις προσπάθειές μας σε μια ούτως ή άλλως ιστορική διαδρομή ανάμεσα στους λαούς μας και ανάμεσα στις χώρες μας με κοινό πρόσημο την επιδίωξή μας για συνανάπτυξη, συνεργασία, ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στη βαλκανική χερσόνησο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον Ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας», είπε από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάφορα Projects τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και πολιτικό ενδιαφέρον για τα έθνη και τις χώρες μας. Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο Βούτσιτς, είναι και για μένα το όνειρό μου να δω τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας και τη σιδηροδρομική, και των οδικών αξόνων», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Είναι προτεραιότητα για μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε. Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ