Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δεν κινδύνευσαν ασθενείς από τη λεγιονέλλα στο «Παπαγεωργίου»

Τι αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου για το ύποπτο δείγμα βακτηρίου που βρέθηκε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους

Το δίκτυο υδροδότησης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου είναι σε άριστη κατάσταση, και τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν προληπτικά μετά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, στους οποίους βρέθηκε ύποπτο δείγμα βακτηρίου λεγιονέλλα, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του νοσοκομείου Μαρία Γιοκαντζή, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Τα προληπτικά μέτρα προς τους ασθενείς αφορούν στο να μη χρησιμοποιείται το ζεστό νερό (σε αυτό το δίκτυο εντοπίστηκε το βακτήριο) και να γίνεται χρήση εμφιαλωμένου νερού για τις απολυμάνσεις, ανέφερε η κα Γιοκαντζή.

"Παρακολουθούμε τη χλωρίωση του νερού και μετά τους νέους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα υπάρξει άρση των μέτρων" είπε η ίδια. Πρόσθεσε ότι οι επόπτες δημόσιας υγείας ανέφεραν ότι είναι κάτι συνηθισμένο αυτό το μικρόβιο που βρέθηκε και το νοσοκομείο είναι εξοπλισμένο κατάλληλα με ειδικό μηχάνημα χλωρίωσης του νερού και δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας αναζητά ποινικές ευθύνες μετά την ανίχνευση του βακτηρίου λεγιονέλλα (Legionella) στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Κανένα κρούσμα λεγιονέλλωσης, λέει η διοίκηση του Νοσοκομείου

Κανένα κρούσμα νοσοκομειακής λοίμωξης από λεγιονέλλα δεν έχει σημειωθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στο διάστημα από τις 29 Αυγούστου που ανιχνεύτηκε το μικρόβιο στο δίκτυο παροχής ύδατος του νοσηλευτικού ιδρύματος και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς άλλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει η διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο για τεχνικούς λόγους (αποκλειστικό εσωτερικό δίκτυο διανομής ζεστών νερών του νοσοκομείου), όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι η λοίμωξη από λεγιονέλλα δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης του Παπαγεωργίου.

Το θέμα της ανίχνευσης του μικροβίου αποκάλυψε στις 5 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ, δημοσιοποιώντας επείγουσα ενημερωτική επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Κωστούλας Αρβανίτη, η οποία γνωστοποιούσε στη διοίκηση του Νοσοκομείου και τους διευθυντές των κλινικών, των τμημάτων και των μονάδων ότι ανιχνεύτηκε στις 29 Αυγούστου το μικρόβιο της λεγιονέλλας στο δίκτυο παροχής νερού του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και ότι ελήφθησαν μέτρα.

Την επόμενη ημέρα με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και τα δημοσιεύματα του Τύπου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, με έγγραφη παραγγελία του προς την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξάνδρα Ανδρέου ζήτησε να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για τη διαπίστωση αυτεπάγγελτα διωκόμενων αξιόποινων πράξεων.

Η διοίκηση του Παπαγεωργίου αναφέρει ότι το Νοσοκομείο διενεργεί συστηματικούς ελέγχους για την ενδεχόμενη ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατός του, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται συστηματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα τεχνικής φύσης.

«Οι έλεγχοι αυτοί υπαγορεύονται από τη σχετική νομοθεσία, πραγματοποιούνται με συγκεκριμένες διαδικασίες και σε καθορισμένα χρονικά μεσοδιαστήματα. Τα αποτελέσματα πρόσφατου δειγματοληπτικού ελέγχου ανέδειξαν λεγιονέλλα στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών του Νοσοκομείου. Τα μέτρα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είχαν αμιγώς προληπτικό χαρακτήρα, ελήφθησαν άμεσα και δεν αποτελούν μέτρα διερεύνησης - αντιμετώπισης κρούσματος λεγιονέλλωσης στο Νοσοκομείο, ούτε μέτρα αντιμετώπισης προβλήματος Δημόσιας Υγείας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ περί έκθεσης των ασθενών σε κίνδυνο λεγιονέλλωσης, λόγω της κακής συντήρησης του δικτύου ύδατος η διοίκηση του Παπαγεωργίου απαντά:

«Το δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου με το σύνολο των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του αντίστοιχου εξοπλισμού του συντηρείται συστηματικά, ενώ η ανίχνευση λεγιονέλλας δεν φάνηκε να οφείλεται σε πλημμελή συντήρησή του. Επιπλέον, το Νοσοκομείο διαθέτει από το 2013 σύγχρονο μηχάνημα παραγωγής και αυτόματης δοσιμετρίας διοξειδίου του χλωρίου στο δίκτυο ζεστών νερών χρήσης, το οποίο προμηθεύτηκε με ίδια έσοδα. Η συντήρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων πραγματοποιούνταν πάντα και εξακολουθεί να πραγματοποιείται, κατά προτεραιότητα, ανεξαρτήτως οικονομικών δυσχερειών ή διεκδικήσεων του Νοσοκομείου από το Υπουργείο. Κανένα κρούσμα νοσοκομειακής λοίμωξης από λεγιονέλλα δεν έχει παρατηρηθεί στο Νοσοκομείο, στο εν λόγω χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, η διοίκηση του Παπαγεωργίου επισημαίνει: «Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται, ως είθισται, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα μέτρα πρόληψης ελήφθησαν άμεσα με τη γνωστοποίηση των μικροβιολογικών αποτελεσμάτων, ως όφειλαν, για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης κρούσματος νοσοκομειακής λεγιονέλλωσης. Τα θετικά δείγματα ανευρέθησαν στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών χρήσης, το οποίο είναι αποκλειστικά εσωτερικό δίκτυο του Νοσοκομείου και συνεπώς δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αλλά ούτε και για Νοσοκομεία, συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο παροχής νερού».

Τέλος, η διοίκηση του Νοσοκομείου τονίζει ότι η συνολική διαχείριση της ανίχνευσης λεγιονέλλας στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών, είναι η ενδεικνυόμενη από την ελληνική νομοθεσία και έχει ως στόχο την προστασία των ασθενών και του συνόλου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ