Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Γίνε διασώστης για μια μέρα με σκάφος της ΕΟΔ στο Θερμαϊκό

Πολύτιμα μαθήματα μαθήματα επιβίωσης παραδίδουν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

«Πάρε θέση» και γίνε διασώστης για μια μέρα σε ένα σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) στο Θερμαϊκό κόλπο!

Πολύτιμα μαθήματα μαθήματα επιβίωσης παραδίδουν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που προσκαλούν όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους επισκέπτες, να «πάρουν θέση» στα διασωστικά της σκάφη και να γίνουν διασώστες για μια μέρα, συμμετέχοντας δωρεάν σε δράση που διοργανώνουν μέχρι την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Λευκό Πύργο.

Οι διασώστες υποδέχονται και επιβιβάζουν σε σκάφος της ομάδας όλους όσοι θέλουν να μάθουν πως είναι μια επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα και, ταυτόχρονα, να ενημερωθούν για τα μέτρα αυτοπροστασίας και την ασφάλεια στο νερό. Επίσης, παραδίδουν μαθήματα για το διασωστικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις και πώς μπορούν να βοηθήσουν όποιον κινδυνεύει στη θάλασσα.

«Επιβιβάζουμε 4 άτομα στο σκάφος τα οποία φοράνε σωσίβια και κράνη και εν πλώ, τα δύο μέλη του πληρώματος τους εξηγούν τον τρόπο που ενεργούμε και τις δυνατότητες του σκάφους το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι εξοπλισμένο με θερμική κάμερα για να μπορούμε να επιχειρούμε μέσα στη νύχτα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος υγρού στοιχείου της ΕΟΔ Νεκτάριος Χατζηδάκης. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τη χρησιμότητα του σωσιβίου, πώς μπορούν να το πετάξουν όταν κάποιο άτομο κινδυνεύει και κυρίως, τι πρέπει να αποφύγουν να κάνουν αν δουν κάποιον άνθρωπο να πνίγεται.

«Δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να τον πλησιάσουν για να τον βοηθήσουν γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα κινδυνεύσουν να πνιγούν και οι ίδιοι, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις στη χώρα μας. Πρέπει να ψάξουν να βρουν κάτι να του πετάξουν να πιαστεί ή να κάνουν μια ανθρώπινη αλυσίδα με άλλους λουόμενους για να τον τραβήξουν, χέρι- χέρι, με ασφάλεια έξω» τονίζει ο κ.Χατζηδάκης. Δίνει ακόμα δύο ζωτικής σημασίας συμβουλές:

«Ποτέ να μην κολυμπάτε μετά το φαγητό, ιδίως αν έχετε προβλήματα υγείας ή είστε ηλικιωμένοι και ποτέ μην πηγαίνετε μόνοι για μπάνιο ή για ψαροντούφεκο γιατί μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια στη θάλασσα και να κινδυνεύσετε».

Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας για τα δυστυχήματα και κυρίως για τους πνιγμούς, είναι το γεγονός, όπως λέει ο κ.Χατζηδάκης, «ότι οι περισσότεροι υπερτιμούν τις δυνάμεις τους και υποτιμούν τη φύση». «Δείτε για παράδειγμα», προσθέτει, « τις πλημμύρες όπου χάνονται άνθρωποι όταν προσπαθούν να διασχίσουν τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου, βασιζόμενοι στη σωματική τους δύναμη ή σε ένα όχημα μεγάλου κυβισμού και ξεχνώντας την τρομακτική δύναμη του νερού».

Η δράση θα συνεχίσει αύριο, από τις 17.00 έως τις 21.00 και το Σαββατοκύριακο από τις 10.00 έως τις 15.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00. Οι αναχωρήσεις του διασωστικού σκάφους και η βόλτα στο Θερμαϊκό που προσφέρει και μια? ιδανική άποψη της πόλης, γίνονται μόλις συμπληρώνονται 4 επιβάτες οι οποίοι προηγουμένως ασκούνται στη ρίψη? σωσιβίων.

Σημειώνεται ότι στις 2 Οκτωβρίου ξεκινά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η δωρεάν σχολή για τα υποψήφια μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα οποία γίνονται αποδεκτά ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Στις θεματικές της σχολής περιλαμβάνονται μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, τρόποι αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως είναι οι σεισμοί και οι πλημμύρες, ασφάλεια και αντιμετώπιση κινδύνων στη θάλασσα, προσανατολισμός, αλλά και πρακτική μετεωρολογία.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση και μετά τον δωρεάν κύκλο μαθημάτων, επιλέγοντας είτε τη σχολή των διασωστών είτε τη σχολή των κοινωνικών και ανθρωπιστικών δράσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ