Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απέσυραν την προσφυγή τους για το μετρό έξι φορείς

Παραμένουν, ωστόσο, οι ενστάσεις τους για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων με παράλληλη δημιουργία του σταθμού

Στην απόσυρση της προσφυγής που είχαν καταθέσει το 2015 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, προχώρησαν οι διοικήσεις έξι φορέων της Βόρειας Ελλάδας, με το σκεπτικό -όπως επισημαίνουν σε σημερινή ανακοίνωση- ότι προέχει η ομόνοια και η ομοφωνία στην πόλη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά την απόσυρση της προσφυγής, οι φορείς υπενθυμίζουν τις ενστάσεις τους σε σχέση με την επιλογή της Πολιτείας, του δήμου Θεσσαλονίκης, της Αττικό Μετρό ΑΕ και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων in situ (κατά χώρα) με παράλληλη δημιουργία του σταθμού.

"Η Πολιτεία φαίνεται να αναλαμβάνει την οικονομική επιβάρυνση (για το έργο όπως εγκρίθηκε) στην υποδιπλασιασμένη της εκδοχή (περί τα 20 εκατ. ευρώ). Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αντιλαμβάνονται, η Πολιτεία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης το ότι ένα ακριβό έργο θα εξυπηρετεί επί σειρά ετών (μόνο) τη διαδρομή Νέα Ελβετία - Συντριβάνι (σ.σ. ο σταθμός Βενιζέλου, όπου βρέθηκαν οι αρχαιότητες, θα παραδοθεί αργότερα). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) η λύση που επιλέχθηκε είναι εφικτή αλλά δύσκολη, με σημαντικές κατασκευαστικές αβεβαιότητες, κόστος που θα υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ και πρόσθετο απαιτούμενο χρόνο που θα υπερβεί τα 5 χρόνια, για την κατασκευή του σταθμού" επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που υπογράφουν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων Βιοτεχνικό και Εμποροβιομηχανικό Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ και ΕΒΕΘ), Γεωτεχνικό και Τεχνικό Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΕΩΤΕΕ-ΚΜ και ΤΕΕ/ΤΚΜ αντίστοιχα), καθώς και ο Δικηγορικός και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ και ΕΣΘ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ