Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 420 καταγγελίες για ρατσιστική βία στη γραμμή «11414»

Ποια είναι τα πρόσωπα και οι ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο

Περισσότερα από 420 περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν καταγγελθεί συνολικά στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών «11414» και στην αντίστοιχη διαδικτυακή πλατφόρμα www.astynomia.gr της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2013 έως και σήμερα.

Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, αστυνόμος Β', Ασημίνα Γκοντόλια, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής έχουν καταγγελθεί πανελλαδικά 312 περιστατικά, εκ των οποίων 47 καταγράφηκαν το τρέχον έτος, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν καταγγελθεί άλλα 117 περιστατικά.

«Το τηλεφωνικό κέντρο 11414, με αστική χρέωση, λειτουργεί στην έδρα του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στην Αθήνα και οποιοσδήποτε μπορεί καθημερινά, σε 24ωρη βάση, να αναφέρει ένα περιστατικό ή να ενημερωθεί για τα δικαιώματα του. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα καταγγελιών ρατσιστικών περιστατικών και μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας» είπε η κ. Γκοντόλια.

Σύμφωνα με την αστυνόνομο Β', τα πρόσωπα και οι ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο ρατσιστικής βίας «είναι ομάδες που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία».

Η κ. Γκοντόλια ανέφερε πως τα περιστατικά που απασχόλησαν περισσότερο τις Αρχές αφορούσαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ με την έναρξη της χρονιάς και την ένταξη προσφυγόπουλων στη σχολική κοινότητα υπήρξαν περιορισμένης μορφής αντιδράσεις από γονείς, που ωστόσο στη συνέχεια επικαλέστηκαν πως οι αντιδράσεις δεν είχαν ρατσιστική χροιά, αλλά υπήρξε ελλιπής ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη