«Δύο δάνεια, δύο δωρεές που δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη και μία αρχαιολογική πλάζα που κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί, πόσο θα κοστίσει και πόσες από τις αρχαιότητες θα έχουν διασωθεί μέχρι τότε, ήταν τα επιτεύγματα του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2016, σύμφωνα με τον απολογισμό της διοίκησης Μπουτάρη» δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ζέρβας στην τοποθέτησή του κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση με θέμα τον απολογισμό έτους 2016 της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Σήμερα συζητάμε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του έτους 2016 και τίποτα διαφορετικό, τουλάχιστον προς το καλύτερο, δεν έχουμε να πούμε από αυτά που ειπώθηκαν στους απολογισμούς του 2015, 2014. Αυτό το ένα έτος, που έχει προστεθεί στην ηλικία του Δήμου μας, καθόλου δεν έχει βελτιώσει την εικόνα του, ούτε την ουσιαστική του κατάσταση» είπε, τονίζοντας ότι "Διοίκηση copy paste δεν υπάρχει…».
Αναφέρθηκε στην συζήτηση του απολογισμού που γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μιλώντας για το τεχνικό πρόγραμμα έκανε λόγο για την χαμηλή απορροφητικότητα σε τεχνικά έργα που φθάνει το 50%, την ανυπαρξία έργου και εξαγγελίες που αν όλα πάνε καλά θα αρχίσουν να υλοποιούνται το… 2018 και το 2019
Χαρακτήρισε τον απολογισμό «απλή έκθεση ιδεών που αποδεικνύει ότι η διοίκηση έχει χάσει τον βηματισμό της, δεν έχει στόχους ενώ η κατάσταση στην πόλη επιδεινώνεται συνεχώς».
«Χωριατίλα είναι να θέλεις να ωραιοποιήσεις στα λόγια μια πραγματικότητα την οποία η πόλη βιώνει όλο και πιο δυσάρεστα. Χωριατίλα που μασκαρεύεται κοσμοπολιτισμός» κατέληξε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Κ. Ζέρβα:
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016
1Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2018
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Να ευχηθώ και εγώ με την ευκαιρία καλή χρονιά να είναι μια γόνιμη και δημιουργική χρονιά για όλους μας
Κυρίες και κύριοι
Κάθε πέρσι και νωρίτερα. Κάθε φέτος και λιγότερα!
Τον απολογισμό πεπραγμένων του 2014 τον κάναμε τον Ιούνιο του 2015. Τον απολογισμό του 2015 τον κάναμε τον Νοέμβριο του 2016 και του 2016 τον κάνουμε σήμερα 8 Ιανουαρίου 2018. Θα μπορούσε να γίνει και 31 Ιανουαρίου του 2018, αφού ο νόμος μας δίνει αυτό το δικαίωμα.
Ο απολογισμός πεπραγμένων είναι μια σημαντική διαδικασία για τους ΟΤΑ. Στο δήμο μας όμως έχει χάσει το νόημα της και τη σημασία του αφού, έχει μεταβληθεί σε ανούσια και αδιάφορη, χωρίς συμμετοχή όχι μόνο των πολιτών και των φορέων αλλά και των ίδιων των δημοτικών συμβούλων. Πού είναι οι τοπικοί πρόεδροι; Που είναι που θα μιλούσαμε για τα μικρά δημαρχεία;
Δυστυχώς κύριοι έτσι μας έχει συνηθίσει η διοίκηση: Τα αφήνουμε όλα τελευταία και έτσι γίνονται με μια διαδικασία άρπα κόλλα ή κατά την πιο προσφιλή έκφραση σήμερα … ένα copy paste!
Ο Απολογισμός που μας έχετε στείλει δεν είναι απολογισμός έργου, καθώς η διοίκηση δεν έχει πράξει το έργο που θα έπρεπε μέσα στο 2016, παρά μόνο μικρά και αποσπασματικά κομμάτια. Είναι μια απλή έκθεση ιδεών που αποδεικνύει ότι η διοίκηση έχει χάσει τον βηματισμό της, δεν έχει στόχους ενώ η κατάσταση στην πόλη επιδεινώνεται συνεχώς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις γενικόλογες εισηγήσεις των στελεχών της διοίκησης.
Ξεφυλλίζοντας λοιπόν τις 72 αυτές σελίδες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι μιλάμε είτε για πράγματα που γίναν τα προηγούμενα χρόνια είτε για αυτά που ακόμη και σήμερα, που είμαστε στις αρχές του 2018, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και θα αναφερθώ σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα παρακάτω.
Ο απολογισμός του 2014 αναφερόταν στα κονδύλια για τους πρόσφυγες, σε μια σειρά αστικών παρεμβάσεων και πολλών μελετών, σε βιοκλιματικές αναπλάσεις, σε φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολεία, σε ανακύκλωση συσκευασιών, σε εγκατάσταση λαμπτήρων led, σε υπόγειους κάδους απορριμμάτων, σε δράσεις για την ανάδειξη της πόλης ως τουριστικό προορισμό και φυσικά στην οικονομική εξυγίανση του δήμου.
Ο απολογισμός του 2015 αναφερόταν στα ίδια θέματα και συμπληρώθηκε με αναφορές στην οικονομική ευρωστία του δήμου, στην χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος, στο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και φυσικά στα σχέδια του δήμου για την διάσωση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και το όραμα του για τη δημιουργία αρχαιολογικής πλάζα.
Και φτάσαμε αισίως στον απολογισμό του 2016. Αρκεί να διαβάσει κανείς μόνο το εισαγωγικό κείμενο του δήμαρχου.
Περιλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα με τις προηγούμενες χρονιές, έχουμε την αίσθηση ότι μάλλον κάποιος μας τρολλάρει.
Ελάχιστα έργα και δράσεις έχουν ολοκληρωθεί και με μεγάλη έκπληξη στις σελ 66 και 67 διαβάζουμε ότι:
α) Το σημαντικότερο project του 2016 ήταν αυτό του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
β) ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός ΟΤΑ της χώρας που απορρόφησε κονδύλια από το πρόγραμμα Jessica – άσχετα αν το έργο θα μπορούσε να γίνει με ιδίους πόρους
γ) τα Ιδρύματα Νιάρχος και Rockefeller εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική δυνατότητα του δήμου να ανταπεξέλθει σε διεθνείς συνεργασίες και συμπράξεις
Δηλαδή 2 δάνεια, 2 δωρεές που δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη και μία αρχαιολογική πλαζα που κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί, πόσο θα κοστίσει και πόσες από τις αρχαιότητες θα έχουν διασωθεί μέχρι τότε, ήταν τα μεγάλα επιτεύγματα του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2016.
Αλήθεια τι απέγινε εκείνο το εκατομμύριο που θα παίρναμε από το ίδρυμα Rockefeller? Περιμένουμε και αυτόν τον απολογισμό.
Για τα τεχνικά έργα και την ποιότητα ζωής στην πόλη θα είμαι τηλεγραφικός.
- Στη σελ 39 αναφέρεσθε σε σειρά μελετών. Μία εξ αυτών είναι η ολοκλήρωση της μελέτης Ανάπλασης της Πλ. Ελευθερίας. Το ίδιο λεκτικό υπήρχε και στον απολογισμό 2015, σελ 36, όταν το έργο σήμερα υποβάλλεται και για χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ (ή από την ΕΤΕΠ, μας έχετε πραγματικά μπερδέψει) για να ολοκληρωθεί όπως προγραμματίζετε τον 7ο του 2019
- Στη σελ 40 βλέπουμε τη μελέτη ανάπλασης 3 νέων παιδικών χαρών στην πλ. Μακεδονομάχων, στην οδό Θερμοπυλών και στο πάρκο Ν. Ελβετίας. Δεν αντιλαμβάνομαι τί είδους μελέτη ολοκληρώθηκε όταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες μας ήρθε μέσω ΚΕΠΑ (από το παράθυρο δηλ) μελέτη ιδιωτικού γραφείου χρηματοδοτούμενη πλήρως από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Στη σελ 41 αναφέρεσθε επιγραμματικά χωρίς καμία περιγραφή στη συντήρηση Δημοτικών Αφοδευτηρίων. Αποτελεί πέραν της ασάφειας, ένα copy paste από τον απολογισμό του 2015, σελ 35
- Παρακάτω αναφέρεται Συντήρηση σχολικών κτιρίων Α, Ε Κοινοτήτων, καθώς και Β και Γ και Δ Δημοτικών Κοινοτήτων & Τριανδρίας. Ποια ήταν αυτά τα κτίρια?
Είπαμε ότι ο απολογισμός έγινε βιαστικά αλλά και λίγος επαγγελματισμός δεν βλάπτει!
- Στη σελ 42 αναφέρεται η «Κατασκευή θυλάκων κάδων αποκομιδής κι ανακύκλωσης όταν το έργο βρίσκεται στο Τεχν. Πρόγραμμα του 2018 με αριθμό έργου 52
- Στη σελ 44 υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την οργάνωση στάθμευσης στον οικισμό 40 Εκκλησιών. Η ίδια υπήρχε και στο πρόγραμμα του 2015, σελ 37.
- Στην ίδια σελίδα περιγράφεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα URBACT με σκοπό τη σύνταξη τοπικού σχεδίου δράσης για την αύξηση της ποδηλατοκίνησης. Οι ποδηλατόδρομοι έχουν γίνει ένα ακόμη ανέκδοτο στην πόλη μας καθώς 2 χρόνια μετά δεν υπάρχει ένα κονδύλι κατασκευής τους μέσα στο 2018!
Πολλά τα copy paste λοιπόν ή πολλές οι μελέτες για το απώτερο μέλλον αλλά ουσιαστικό έργο από τη διοίκηση μέσα στο 2016 για να έχουμε ώριμες μελέτες και έργα δεν βλέπω. Και μην ξεχνάμε ότι η απορροφητικότητα του δήμου στα τεχνικά έργα είναι στο 50%.
Πολλά έργα του 2016 υπάρχουν ακόμη και στο Τεχνικό Προγραμμα του 2018 και μάλιστα κάποια από αυτά – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα ολοκληρωθούν το 2019.
Κύριοι της διοίκησης, στον απολογισμό για το έτος 2015 μας είχατε δώσει πολλούς χρήσιμους πίνακες με νούμερα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ανακύκλωση, με το τονάζ των απορριμμάτων, στοιχεία για την αποκομιδή αποβλήτων συσκευασίας, δράσεις συλλογής γυαλιού κ.ά. Από τον Απολογισμό 2016 τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν.
Τι συνέβη αυτή τη φορά?
Μήπως δεν είχατε το χρόνο να τα ετοιμάσετε? ή μήπως επιλέξατε να μην τα εμφανίσετε?
Απολογισμός χωρίς αριθμούς δεν υφίσταται.
Υπάρχει όμως και κάτι που πράγματι κάνατε μέσα στο 2016.
Μεταφέρατε το γραφείο του Συμπαραστάτη του δημότη από το Δημαρχείο στο κτίριο της Μοναστηρίου.
Νοιώθετε ικανοποιημένοι που η Δημοτική αστυνομία βεβαίωσε 111.684 παραβάσεις ΚΟΚ, διενήργησε 1360 ελέγχους σε ΚΥΕ και βεβαίωσε 699 παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Στην έκθεση του συμπαραστάτη του δημότη αναφέρεται, με πολύ σαφή τρόπο, ότι πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να τους επιβάλλονται πρόστιμα παρά να συμμορφώνονται. Προφανώς γιατί δε σκοπεύουν να πληρώσουν, είτε γιατί προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια όργανα κι επιτροπές και πετυχαίνουν ακυρώσεις ή σημαντικές μειώσεις. Μηδέν εις το πηλίκον λοιπόν!
Ακόμη και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, που έγινε εξαιρετικά σημαντικό έργο στην πρώτη δημαρχιακή θητεία - εδώ οφείλω τα εύσημα σε εσάς κ. Πρόεδρε από την προηγούμενη σας θέση, ίσως θα έπρεπε να το σκεφτείτε ξανά που εγκαταλείψατε έναν τόσο επιτυχημένο θώκο - το 2016 δεν είναι τόσο ικανοποιητικό σε κάποιες δράσεις:
- Τράπεζα χρόνου: 287 ωφελούμενοι το 2015, 145 το 2016
- Γραφείο Διαμεσολάβησης: 5000 δημότες εξυπηρετήθηκαν το 2015, 1524 το 2016
- Κοινωνικό Φαρμακείο: 1647 δημότες εξυπηρετήθηκαν το 2015, 1468 το 2016
Θα σταθώ για λίγο στο θέμα του τουρισμού για τον οποίο τόσο επαίρεστε.
Πράγματι το 2016 είχαμε ρεκόρ επιβατών στο αεροδρόμιο Μακεδονία και η συνολική αύξηση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της πόλης ήταν 5,2% και όχι 5,6% όπως αναφέρετε, όμως η πόλη απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει ανταγωνιστικός προορισμός αξιώσεων. Όντως η πόλη προσέλκυσε κάποιους τουρίστες, άλλωστε ολόκληρη η Ελλάδα σημείωσε αύξηση στον τουρισμό και δεν είναι υπεύθυνος ο ούτε ο κ. Μπουτάρης ούτε ο κ. Πέγκας για την αύξηση του τουρισμού στη Θάσο, στη Μύκονο ή στην Ικαρία. Όμως το 52% της πελατείας των ξενοδοχείων είναι Έλληνες επισκέπτες και τα έσοδα μέσης τιμής δωματίου παρέμειναν για το 2016 σε χαμηλά επίπεδα μόλις 45,23 € σε σχέση με άλλες πόλεις αντίστοιχου μεγέθους που κυμάνθηκαν από 59,1 έως 103 ευρώ. Και αυτά είναι στοιχεία που δεν τα αναφέρετε στον απολογισμό σας αλλά υπάρχουν δημοσιοποιημένα από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για το 2016, για την οποία μάλιστα υπήρχε και μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ σας. Και αντί να ακούσουμε για συνεργασίες με όλους τους Φορείς και τους Επαγγελματίες του χώρου μόλις προχθές διαβάσαμε στα media για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ δήμου και Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού. Θαρρείς και για την επιτυχία σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα, στην βαριά βιομηχανία πλέον της χώρας μας, μπορεί να φέρει αποτελέσματα μόνο ένας Δήμος και όχι και η Περιφέρεια και η Κεντρική Κυβέρνηση.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το έργο της δημοτικής αρχής το 2016 είναι ελάχιστο. Οι επαναλήψεις έργων και δράσεων που μας παρουσιάστηκαν σήμερα πηγάζουν από την ίδια δημιουργική φαντασία της διοίκησης που γέννησε και τον εικονικό αυτό απολογισμό.
Η κατάσταση της πόλης διαψεύσει κάθε απολογισμό πεπραγμένων που προσπαθεί να ωραιοποιήσει αυτά που ο κάθε πολίτης βλέπει στην καθημερινότητά του .
Κύρια δράση του Δήμου υπήρξε μόνον αυτή των υπηρεσιών του. Μια απλή διοικητική διαχείριση της καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου. Δηλαδή… τα αυτονόητα. Και αυτή ακόμη, δεν ήταν πάντα επιτυχής γιατί υπήρξαν πολλά παράπονα πολιτών. Έχουν καταγραφεί και στην έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη.
Σήμερα συζητάμε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του έτους 2016 και τίποτα διαφορετικό, τουλάχιστον προς το καλύτερο, δεν έχουμε να πούμε από αυτά που ειπώθηκαν στους απολογισμούς του 2015, 2014. Από τα δημιουργικά δηλαδή χρόνια της διοίκησης Μπουτάρη για την οποία οι δημότες της πόλης μας επανεξέλεξαν.
Αυτό το ένα έτος, που έχει προστεθεί στην ηλικία του Δήμου μας, καθόλου δεν έχει βελτιώσει την εικόνα του, ούτε την ουσιαστική του κατάσταση. Νομίζω ότι απλώς βλέπουμε αναμνήσεις από το μέλλον!
Και για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή λέξη του δημάρχου «χωριατίλα» είναι να θέλεις να ωραιοποιήσεις στα λόγια μια πραγματικότητα την οποία η πόλη βιώνει όλο και πιο δυσάρεστα. «Χωριατίλα» που μασκαρεύεται κοσμοπολιτισμός.