Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Οι νέες θέσεις για πρόσφυγες θα είναι λιγότερες από 300...

Λιγότεροι από 300 θα είναι νέοι ωφελούμενοι πρόσφυγες για το 2018, σε πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά τη στέγαση σε ιδιωτικά διαμερίσματα, αλλά και σε υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη συνέχιση του προγράμματος «REACT», από τους συνολικά 597 διαμένοντες σε διαμερίσματα, οι περίπου 500 αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα και έχουν αιτηθεί άσυλο.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα του 2016, με εταίρους τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, την Ανατολική ΑΕ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ-Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τις ΜΚΟ PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο».

«Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων που φιλοξενήθηκαν τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο είναι 1.283, στην πλειοψηφία τους Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί» διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, προαναγγέλλοντας και τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο τη διατήρηση και δημιουργία 855 συνολικά θέσεων στέγασης σε διαμερίσματα και 28 θέσεων στο «Φιλοξενείο».

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίστηκε, επειδή πλέον οι οικογενειακές επανενώσεις προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, οι νέες θέσεις για πρόσφυγες θα είναι λιγότερες από 300.

Σύμφωνα, πάντως, με την επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη, Sabine Waehning, η ανανέωση του «REACT» για ακόμη έναν χρόνο, χρηματοδοτείται με 3,8 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά: 

Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα του προγράμματος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το 2016 και ανέφερε: «Πέραν της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ένα σπίτι και να αισθάνονται ασφαλείς με την παράλληλη σταδιακή ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία, καθώς η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει την υποχρέωση να κρατήσει εντός της χώρας περί τους 50.000 πρόσφυγες».

Η Sabine Wahning δήλωσε ικανοποιημένη από την έως σήμερα συνεργασία με το συγκεκριμένο εταιρικό σχήμα και υπογράμμισε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας σημαντικός εταίρος, ώστε να μπορέσουμε βοηθήσουμε όσους ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Και το 2018 ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση, την προστασία και την ασφάλεια των προσφύγων με τους συνεργαζόμενους φορείς και επιπλέον θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα της στέγασης αλλά και την πολιτική της ένταξής τους, μέσω της υποστήριξης των δήμων τους οποίους ενισχύουμε με προσωπικό».

Η ίδια, ωστόσο, μετέφερε την ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για την κατάσταση των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και τις προσπάθειες ποτ καταβάλλονται, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Το 2017, μεταφέρθηκαν περί τους 4.500 πρόσφυγες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ελληνική Κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο και μέσα στο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι υποδοχής, κάτι που επιτυγχάνεται και με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας».

Ο Πέτρος Λεκάκης, από την πλευρά του, τόνισε: «Το πρόγραμμα REACT έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς οι πρόσφυγες ζουν αξιοπρεπώς σε διαμερίσματα τα οποία μισθώνονται από το εταιρικό σχήμα με συντονιστή τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και η τοπική κοινωνία επωφελείται από την κατάσταση αυτή, ενώ άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων απασχολούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα». Ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ακόμη ότι μέσα στο 2018 προβλέπεται να στεγαστούν 855 ωφελούμενοι σε 163 διαμερίσματα, ενώ όσον αφορά τα  έως τώρα δημογραφικά στοιχεία που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου οι ωφελούμενοι είναι σε ποσοστό 54,2% Σύριοι, 15,7% Αφγανοί, 20,1% Ιρακινοί, 3% Παλαιστίνιοι ή Ιρανοί και 7% άτομα άλλων εθνικοτήτων.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την  παράταση του προγράμματος REACT, εκτιμώντας ότι οι πρόσφυγες οφείλουν να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία «Και το 2018, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεχίζουμε να στηρίζουμε συνειδητά αυτούς τους ανθρώπους.  Η Καλαμαριά είναι ένας καθαρά προσφυγικός δήμος και γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνουν τα προσφυγικά θέματα. Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι από τους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στην Καλαμαριά αυτό το διάστημα, οι 88 αναχώρησαν για χώρες της Ε.Ε. μέσω των διαδικασιών  μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης. Αντίστοιχα, η διαμονή των ωφελουμένων από το πρόγραμμα στην Καλαμαριά εξελίσσεται ομαλά, ενώ τα παιδιά τους πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία και παρακολουθούν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες».

Η Σοφία Ασλανίδου, τέλος, ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την καλή συνεργασία, σημειώνοντας ότι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, στοχεύει στην ομαλή ένταξη των προσφύγων: «Είμαστε πρωτοπόροι προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αφουγκραστήκαμε όλους τους ρατσιστικούς μηχανισμούς που πιθανόν να υπάρχουν στην πόλη, χωρίς να έχουμε ευτυχώς επεισόδια. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι εν αναμονή ενός χαρτιού για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Σύμφωνα με τους δείκτες υλοποίησης του προγράμματος REACT και στους τρεις συνεργαζόμενους δήμους, ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων που φιλοξενήθηκαν έως τώρα ανέρχεται  στα 1.283 άτομα, ενώ το σύνολο των θέσεων φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένης της δομής του «Φιλοξενείου» του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέρχονται σε 757, με προοπτική να αυξηθούν σε 807.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αναλαμβάνει το εταιρικό σχήμα ορίζονται ως εξής:

Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεαπόλης – Συκεών και Καλαμαριάς και η Ανατολική Α.Ε. αναλαμβάνουν τη δημιουργία θέσεων στέγασης με μίσθωση διαμερισμάτων, την πληρωμή λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφελείας και τη συντήρηση των μισθωμένων διαμερισμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, τον εξοπλισμό τους με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά., την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, διερμηνεία και υπηρεσίες συνοδείας, την οργάνωση ενεργειών δημοσιότητας και προωθητικές δράσεις, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη με τις τοπικές γειτονιές και τις κοινότητες υποδοχής, την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση και την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία μέσω των κοινωνικών επιστημόνων των Δήμων και των Μ.Κ.Ο., την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους ωφελούμενους, όπως ρουχισμό, φάρμακα, γυαλιά, την οικονομική στήριξη στους ωφελούμενους μέσω του προγράμματος χρηματικής ενίσχυσης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ  – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες διερμηνείας, μέσω ατομικών / ομαδικών συναντήσεων με Κοινωνικούς Επιστήμονες.

Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης παρέχει δημιουργικές εκπαιδευτικές (μη τυπικές) και ψυχαγωγικές δραστηριότητες  για παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών.

Η PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας διαχειρίζεται το σχεδιασμό και την υλοποίηση ανθρωπιστικών ιατρικών προγραμμάτων, με κύριο στόχο τη δράση ενάντια στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τη λειτουργία του «Φιλοξενείου» για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία ευάλωτων οικογενειών αιτούντων άσυλο στην περιοχή της Κ. Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν