Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπουτάρης: Είμαστε η… συμμορία της Θεσσαλονίκης – Δεν θα πεθάνω τόσο εύκολα

Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε συνάντηση με δημοσιογράφους ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε απολογισμό των όσων έγιναν στον δήμο Θεσσαλονίκης το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, θέτοντας παράλληλα και τις προτεραιότητες για το 2018. Παρουσία των αντιδημάρχων, ο κ. Μπουτάρης κατά την αρχική του τοποθέτηση, σε χαλαρό και εύθυμο κλίμα, ευχαρίστησε  τα μέλη της διοίκησης, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «συμμορία».

«Είναι συμμορία κανονική με την έννοια ότι δουλεύουν ασταμάτητα δεν ξέρουν τι θα πει ωράριο, δεν ξέρουν τι θα πει προσωπική ζωή, τα έχουν καταργήσει όλα και δουλεύουν για τον δήμο. Αυτή είναι η έννοια της συμμορίας. Και αντί να λέμε και οι επτά ήταν υπέροχοι θα λέμε και οι οκτώ συν τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους ήταν υπέροχοι», είπε χαρακτηριστικά.  

Επίσης, απαντώντας στις φήμες που όπως είπε, κυκλοφορούν για την υγεία του, αλλά και σε φήμες ότι «ο δήμαρχος βαρέθηκε» και ότι «δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές», διαβεβαίωσε ότι μέχρι 100 χρονών θα είναι δήμαρχος. Μάλιστα «για όσους ανησυχούν για την υγεία του» είπε ότι έχει μπει σε πρόγραμμα διατροφής και έχει βάλει κάποια κιλά, ενώ είπε ότι έχει μπει και σε μια διαδικασία να κόψει το κάπνισμα. «Από τα 67-68 κιλά που ήμουν είμαι τώρα 70-71. Δεν θα πεθάνω τόσο εύκολα. Γύρω στα 102, 105 το βάζω», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας μάλιστα ότι έχει και καλό γονίδιο.«Η μάνα μου πέθανε στα 96, η γιαγιά μου στα 102», όπως είπε. Όσο για το διακοπή του καπνίσματος είπε ότι έχει δοκιμάσει από ψυχιάτρους, βελονισμό, υπνωτισμό, ηλεκτρόδια κ.ά  και τώρα χρησιμοποιεί εναλλακτικό του καπνίσματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά σημεία που αφορούν τον απολογισμό αλλά και στις φιλοδοξίες της διοίκησης για το μέλλον. «Όχι μόνο για την επόμενη διετία», όπως είπε: «Δεν μας έμειναν μόνο δυο χρόνια, σας διαβεβαιώνω ότι η επόμενη διοίκηση - ίσως δεν είμαι εγώ μέχρι το 2030- αλλά αυτή η διοίκηση θα τελειώσει το στρατηγικό σχέδιο 2020-2030. Όταν λέμε ότι αλλάζει η πόλη εννοούμε ότι αλλάζει η νοοτροπία αυτών που διοικούν την πόλη».

Οι προτεραιότητες για το 2018

Ο Δήμαρχος έθεσε ως βασικές προτεραιότητες για το 2018 την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, την ολοκλήρωση των έργων της δωρεάς Νιάρχου, το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, την ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του δήμου, με έμφαση και σε κοντινές χώρες, την ολοκλήρωση των ΣΔΙΤ για νέα σχολεία (υπάρχουν ήδη 6-8 ώριμες μελέτες), καθώς και το διαγωνισμό για τους υπόγειους κάδους.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την εξωστρέφεια της πόλης. «Για τα άλλα είμαι ευχαριστημένος γιατί μπήκαν σε μια σειρά», τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι «δεν καταφέραμε να στήσουμε στο δήμο μια μηχανή που να λειτουργεί ρολόι, με υπευθυνότητες», ώστε όπως είπε να μην μετακινούνται οι ευθύνες διαρκώς προς τα επάνω και οι αντιδήμαρχοι να κάνουν τους διευθυντές. «Όταν δεν υπάρχουν αξιολογήσεις και στοχοθετήσεις πώς θα λειτουργήσει», διερωτήθηκε, ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο και για παροιμιώδη παθογένεια του ελληνικού κράτους. Παραδέχθηκε πάντως ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις.

 «Η Θεσσαλονίκη παίρνει τα πάνω της»

Για την εξωστρέφεια της πόλης, που όπως τόνισε έγινε και χωρίς λεφτά, ο δήμαρχος είπε ότι «είμαστε πραγματικά υπερήφανοι». «Είναι αυτό που λέμε ότι άνοιξαν πόρτες και παράθυρα και μπήκε αέρας μέσα στην πόλη» είπε χαρακτηριστικά.

Από εκεί που η πόλη ήταν απομονωμένη, συντηρητική, μίζερη και εθνικοπατριωτική, τελικά κατέληξε να πάρει την διοργάνωση του European Gay Pride το 2020. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της αλλαγής της νοοτροπία που φαίνεται και προς τα έξω, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η Βιέννη συγκεντρώνει 600.000 όταν έχει το Gay Pride.

Ξαφνικά όλος ο κόσμος μιλάει για τη Θεσσαλονίκη. Πώς έγινε αυτό; Εκτεθήκαμε, έγραψαν για εμάς στα ξένα μέσα κλπ., είπε. Τα δύσκολα πάντως ξεκινούν τώρα, πρόσθεσε ο δήμαρχος καθώς πρέπει να βρούμε τρόπους για να καθιερωθεί αυτή η κατάσταση. Αναφέρθηκε στη διπλωματία των πόλεων ενώ  «Η Θεσσαλονίκη παίρνει τα πάνω της και εγώ κάνω ότι μπορώ παραπάνω για να φαίνεται ότι διοικείται από καλούς ανθρώπους, από αυτήν τη συμμορία διοικείται», όπως είπε.

Καθαριότητα και κυκλοφοριακό

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και στο ζήτημα της καθαριότητας, όπου όπως είπε αποκαταστάθηκε ο στόλος των αυτοκινήτων με κόστος 15 εκατ. ευρώ. Είπε πάντως ότι χωρίς να θέλει να αποποιηθεί της ευθύνης του δήμου, το ζήτημα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Το ίδιο είπε και για το κυκλοφοριακό. Για το τελευταίο είπε ωστόσο ότι δεν λύνεται και χωρίς αστυνόμευση και μέσα μαζικής μεταφοράς, επισημαίνοντας ότι «δεν περνάνε και την καλύτερη περίοδό τους» (είναι «μάπα», μόνο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ μένουν»). Σε ότι αφορά το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είπε ότι θεωρεί πως «θα ταλαιπωρηθούμε μέχρι το καλοκαίρι», αλλά «θα επιμείνουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης». Αναφορά έκανε και στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και στους «συστηματικούς παραβάτες» και έθεσε προσωπική κόκκινη γραμμή σε κάθε πεζοδρόμιο να υπάρχει τουλάχιστον 2 μέτρα καθαρός χώρος διέλευσης.

Μουσείο Ολοκαυτώματος και έργα

Για το Μουσείο Ολοκαυτώματος ο δήμαρχος είπε ότι ελπίζει βάσιμα ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες τις οποίες πρέπει να παραγγείλει ο ιδιοκτήτης της γης, εν προκειμένω η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σχετικά με τα άλλα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πεζοδρομήσεις, στην ανάπλαση της πλατεία Φαναριωτών, στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην πλατεία Ναυαρίνου κ.ά.

Στις κατηγορίες ότι τα έργα γίνονται μόνο στο κέντρο, ο δήμαρχος απάντησε ότι στο κέντρο θα έρθει ο τουρίστας και στόχος είναι να ανέβει σε ευρωπαϊκά επίπεδα η αισθητική του, ενώ πρόσθεσε ότι αν είχαμε χρήματα θα κάναμε περισσότερα έργα και στην περιφέρεια.

Σχετικά με το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας είπε ότι είναι έτοιμο για προκήρυξη, ενώ είπε ότι στα σχέδια είναι και η ανάπλαση της Αριστοτέλους, με επικαιροποίηση μελέτης που υπάρχει ήδη, αλλά και η επέκταση του deck της παλιάς παραλίας, που όπως είπε το είχε προτείνει ο κ. Καλαφάτης και είναι κάτι που «μπορεί να γίνει και θα το κάνουμε».

Είπε ακόμη ότι εκτιμά πως μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εικόνα για το σε ποια φάση βρίσκεται το ολοκληρωμένο χωρικό σχέδιο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο νεκροταφείο.

Σε ερώτηση για τη διακίνηση ναρκωτικών στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα, είπε ότι αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να ενισχύσει τον φωτισμό και να πιέσει για καλύτερη αστυνόμευση και πιο τακτικές περιπολίες.

Για τις αποστασιοποιήσεις

Σε ερώτηση σχετικά με το διοικητικό σχήμα, τις αποστασιοποιήσεις και τις αποχωρήσεις, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι παλαιότερα οι αντιδήμαρχοι άλλαζαν κάθε χρόνο, εγώ δεν ακολουθώ αυτό το σκεπτικό. Σχετικά με τις αποστασιοποιήσεις αναφέρθηκε στον κ. Ζέρβα και στον κ. Κουράκη, ενώ για τον κ. Αβραμόπουλο είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση που νομίζω ότι τα πράγματα θα εξομαλυνθούν».

Για τον μητροπολιτικό δήμο

Πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί η λειτουργία του μητροπολιτικού δήμου, καθώς όταν δεν υπάρχει ενιαία μητροπολιτική διοίκηση υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα η «δήθεν» αλληλοεπικάλυψη με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, όπως είπε ο δήμαρχος. Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι με τον Απόστολο Τζιτζικώστα υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και αυτό δημιουργεί και το πρόβλημα με το Μακεδονικό. Είπε ωστόσο ότι η πόλη ανήκει στην πόλη  και όχι στην Περιφέρεια. «Ο καυγάς μπορε΄ινα πάει και χρόνια, εμένα δεν με ενοχλεί», σημείωσε.

Για το συλλαλητήριο για το όνομα

Ερωτηθείς στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου για το εάν θα πάει σε συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απάντησε αρνητικά. «Έχω δηλώσει ότι είναι άκαιρο σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο είναι έντονες να κάνουμε συλλαλητήρια», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ